Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο - Στο κόκκινο το ταμπλό

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ελεύθερη πτώση το Χρηματιστήριο - Στο κόκκινο το ταμπλό
Αρκετά ρηχή και «κούφια» φαίνεται η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις. Δυσκολεύει τις μετοχές η πορεία του πετρελαίου και το σαθρό market making στα παράγωγα.

Τελ. ενημέρωση 12:03

Αρκετά ρηχή και «κούφια» φαίνεται η αγορά στις τελευταίες συνεδριάσεις, με τους traders να την κουνάνε αρκετά εύκολα προς οποιαδήποτε κατεύθυνση, ενώ και το σαθρό «market making» που γίνεται στα παράγωγα ταλαιπωρεί αρκετά χαρτοφυλάκια. Και αυτό ειδικά από τη στιγμή που έπεται το «triple witching» της Παρασκευής, δηλαδή η τριπλή λήξη στα παράγωγα, με τη λήξη των συμβολαίων και των δικαιωμάτων σε δείκτες και μετοχές. Έτσι, η μεταβλητότητα ενισχύεται κατακόρυφα (έρχεται και το rebalancing σε FTSE / Russell), ενώ και η υπεραπόδοση της αγοράς οδηγεί ακόμη πιο εύκολα προς το δρόμο του ταμείου.

Ωστόσο, το χρόνιο πρόβλημα του ΧΠΑ αποτυπώνει ακριβώς το χαμηλό επίπεδο της αγοράς και τις περαιτέρω προσπάθειες που θα πρέπει να κάνει η διοίκηση του ΧΑ ως προς την ανάπτυξη της συγκεκριμένης αγοράς, εάν θέλει φυσικά να φτάσει κάποια στιγμή στο επίπεδο των αναπτυγμένων αγορών.

Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, ο Νίκος Χρυσοχοΐδης Διευθύνων Σύμβουλος της ομώνυμης Χρηματιστηριακής, «το ρολάρισμα των παραγώγων είναι όντως προβληματικό, με τους διαπραγματευτές να δίνουν τρελές τιμές και τους long να δυσκολεύονται να μετακυλήσουν τις θέσεις τους». Ωστόσο ο ίδιος εκτιμά πως υπερισχύουν οι long παίκτες και υπάρχει ζήτηση για άνοιγμα νέων θέσεων.

Ευρύτερα, η τάση παραμένει ανοδική όσο δεν υπάρχει διάσπαση των 1.227,54 μονάδων (σημαντικός πυθμένας). Αν χαθεί αυτό το επίπεδο τότε θα μπούμε σε μια μεγάλη διόρθωση (όχι αντιστροφή). Ωστόσο, το σενάριο να βρισκόμαστε ακόμη σε ένα «flat correction» έχει ακόμη κάποιες πιθανότητες όσο ο Γενικός Δείκτης παραμένει πανω απο τις 1.227. Φυσικά το momentum δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικό, αλλά σε περίπτωση που ο ΓΔ κινηθεί χαμηλότερα από τις 1.234 αλλα παραμείνει πάνω από τις 1.227,50 τότε θα έχουμε ένα οριακό «flat correction».

Τα βλέμματα στρέφονται σήμερα στις ΗΠΑ και τον πληθωρισμό, με τη DB να αναμένει ο μηνιαίος ΔΤΚ θα φτάσει στο +0,61%, που θα είναι και ο ταχύτερος ρυθμός μηνιαίου πληθωρισμού από τον Ιούνιο του 2022, χάρη στην επίδραση των υψηλότερων τιμών της βενζίνης. Αυτό είναι σύμφωνο με το consensus. «Αν υποθέσουμε ότι λαμβάνουμε μια μηνιαία αύξηση στο 0,6%, τότε αυτό θα ωθούσε τον ΔΤΚ σε ετήσια βάση κατά τέσσερα δέκατα στο +3,7%. Ωστόσο, δεδομένου ότι οι υψηλότερες τιμές της βενζίνης δεν θα επηρεάσουν τον δομικό ΔΤΚ, οι αναλυτές βλέπουν θα φτάσει στο +0,22% σε μηνιαία βάση, κάτι που θα έφερνε τον δομικό πληθωρισμό σε ετήσια βάση κατά τέσσερα δέκατα στο 4,3%.

Ενώ οι τιμές της ενέργειας αναμένεται να ωθήσουν τον πληθωρισμό σήμερα, δεν υπάρχουν ενδείξεις περαιτέρω ανακούφισης στο μέλλον, αφού οι τιμές του αργού πετρελαίου Brent έκλεισαν πάνω από τα 92 δολάρια το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Νοέμβριο. Αυτό προέκυψε καθώς τα στοιχεία του ΟΠΕΚ έδειξαν ότι οι αγορές πετρελαίου αντιμετώπισαν έλλειμμα 3,3 εκατ. βαρελιών την ημέρα το τέταρτο τρίμηνο, γεγονός που δημιουργεί μια πολύ σφιχτή αγορά. Οδήγησε επίσης σε μια αξιοσημείωτη άνοδο των προσδοκιών για τον πληθωρισμό, με την απόδοση του 2ετούς treasury να επανέρχεται πάνω από το 5% και στο υψηλότερο επίπεδό της για πάνω από δύο εβδομάδες, αλλά η πτώση των πραγματικών επιτοκίων σήμαινε ότι η απόδοση του 10ετούς έκλεισε χαμηλότερα στο 4,28%.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης συνεχίζει να ταλαιπωρείται από διάφορα κερδοσκοπικά παιχνίδια που έχουν στηθεί τις τελευταίες ημέρες. Σήμερα καταγράφει πτώση 1,47% στις 1.228,52 μονάδες με τον τζίρο στα 18,5 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει πτώση 1,59% στις 2.97,35 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός βρίσκεται στο επίκεντρο των κερδοσκοπικών κινήσεων υποχωρώντας σήμερα κατά 1,87% στις 946,43 μονάδες.

Στις τράπεζες υπάρχει και σήμερα ακραία μεταβλητότητα, απόρροια των παραπάνω κινήσεων, με την Alpha Bank στο -1,25% και τα 1,344 ευρώ, την Πειραιώς στο -2,33% και την ΕΤΕ στο -1,63%. Απώλειες 2,69% και για τη Eurobank.

Απώλειες 1,59% για τη Μυτιληναίος στα 34,62 ευρώ, με την ΕΕΕ στο -1,62%. Πτωτικά επίσης τα διυλιστήρια, ενώ στο κόκκινο βάφεται η Aegean (-2,41%), η ΔΕΗ (-1,81%), η Τιτάν (-1,82%) και η Viohalco (-2,62%).

Διολισθαίνει κατά 3,03% η ΕΧΑΕ στα 4,645 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ στο -0,8%, τα ΕΛΠΕ στο -0,66% και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο -0,16%.

Συγκρατούν την αγορά προς ώρας, ΟΠΑΠ, Τιτάν και ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider