Ανάκτηση των 1.230 μονάδων με αντίδραση από τράπεζες και «βαριά» χαρτιά

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανάκτηση των 1.230 μονάδων με αντίδραση από τράπεζες και «βαριά» χαρτιά
Με τράπεζες, διυλιστήρια, ΕΕΕ και Μυτιληναίο η αντίδραση στο ΧΑ. Ανάκτηση των 1.230 μονάδων.

Τεχνικής φύσεως αντίδραση ήταν περισσότερο η σημερινή για το Χρηματιστήριο, καθώς οι ταλαντωτές έφτασαν σε υπερπουλημένα επίπεδα, με το Γενικό Δείκτη να υποχωρεί μέχρι και στις 1.213,64 μονάδες, βρίσκοντας ένα ισχυρό cluster στο οποίο ενεργοποιήθηκαν άμεσα οι αγοραστές μαζεύοντας την προσφορά και φέρνοντας την αγορά ελαφρώς σε υψηλότερα επίπεδα.

Με τις τράπεζες να δέχονται σχεδόν από τα μέσα Αυγούστου το μεγαλύτερο κύμα πιέσεων και ρευστοποιήσεων, οι αγοραστές άρχισαν σταδιακά να εμφανίζονται και ειδικά από τη στιγμή που ο κλάδος θα καρπωθεί τα μεγαλύτερα οφέλη από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας.

Παράλληλα, οι αποφάσεις της ΕΚΤ δεν έδειξαν να επηρεάζουν το equity - προς ώρας - στην Ευρώπη, με τις μεγάλες ξένες αγορές να δίνουν ώθηση και στο ΧΑ. Οι αγορές και ειδικά οι μετοχές προσπαθούν να αφομοιώσουν τα νέα δεδομένα από την ΕΚΤ για επιτόκια, πληθωρισμό και κυρίως το αν θα καταφέρει η Λαγκάρντ το «soft landing», δηλαδή μια ομαλή και ήπια προσγείωση της οικονομίας. Παράλληλα, ως προς τις μειώσεις των επιτοκίων, η Fed αναμένεται να προηγηθεί καθώς η ΕΚΤ πιθανώς να διατηρήσει σε υψηλότερο επίπεδο και για μεγαλύτερο διάστημα τα επιτόκια.

Συγκεκριμένα, στην παραδοχή πως ο πληθωρισμός υποχωρεί αλλά παραμένει «too high for too long» προχώρησε η Κριστίν Λαγκάρντ, μετά την ανακοίνωση της ΕΚΤ και την νέα αύξηση των επιτοκίων (+0,25% και «10x10»), διαμηνύοντας πως θα δοθεί μάχη για να επιστρέψει στον στόχο του 2%, ενώ κάλεσε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αποσύρουν τα μέτρα στήριξης.

«Η σημερινή αύξηση των επιτοκίων αντανακλά την αξιολόγηση του Διοικητικού Συμβουλίου για τις προοπτικές του πληθωρισμού υπό το φως των εισερχόμενων οικονομικών στοιχείων, τη δυναμική του υποκείμενου πληθωρισμού και την ισχύ του μηχανισμού μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής» ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ επεσήμανε πως ο τομέας των υπηρεσιών στην Ευρωζώνη δημιουργεί λιγότερες θέσεις εργασίας, αν και γενικά η αγορά εργασίας έχει παραμείνει ανθεκτική μέχρι στιγμής. «Η οικονομία είναι πιθανό να παραμείνει υποτονική τους επόμενους μήνες. Παρέμεινε σε γενικές γραμμές στάσιμη κατά το πρώτο εξάμηνο του έτους» σχολίασε επισημαίνοντας πως όσο η ενεργειακή κρίση υποχωρεί, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις θα πρέπει να συνεχίσουν να αποσύρουν τα σχετικά μέτρα στήριξης. «Αυτό είναι απαραίτητο για να αποφευχθεί η αύξηση των μεσοπρόθεσμων πληθωριστικών πιέσεων, οι οποίες διαφορετικά θα απαιτούσαν μια ακόμη ισχυρότερη απάντηση στο πεδίο της νομισματικής πολιτικής. Οι δημοσιονομικές πολιτικές πρέπει να σχεδιαστούν για να κάνουν την οικονομία μας πιο παραγωγική και να μειώνουν σταδιακά το υψηλό δημόσιο χρέος. Οι πολιτικές για την ενίσχυση της ικανότητας της ζώνης του ευρώ – οι οποίες θα υποστηριχθούν από την εφαρμογή του Νext Generation ΕU – μπορούν να συμβάλουν στη μείωση των πιέσεων στις τιμές μεσοπρόθεσμα, υποστηρίζοντας παράλληλα την πράσινη μετάβαση. Η μεταρρύθμιση του πλαισίου οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ θα πρέπει να ολοκληρωθεί πριν από το τέλος του τρέχοντος έτους και η πρόοδος προς την Ένωση Κεφαλαιαγορών θα πρέπει να επιταχυνθεί» έσπευσε να συμπληρώσει.

Επιστρέφοντας στο ΧΑ, πολλά funds από το ΕΜ έσπευσαν να ρευστοποιήσουν μετά το IG από τη DBRS και κάποια άλλα να εντάξουν την εγχώρια αγορά στο ραντάρ τους και στο χαρτοφυλάκιο τους. Η σταδιακά μετάβαση της οικονομίας και μετέπειτα της αγοράς στο χάρτη του IG και εν συνεχεία των αναπτυγμένων αγορών φέρνει αναδιατάξεις θέσεων από διαχειριστές.

Παράλληλα, όλα αυτά γίνονται πριν το triple witching και το rebalancing σε FTSE / Russell. To σαθρό market making που γίνεται στην αγορά, δυσκολεύει αρκετά το ρολάρισμα καθώς το επιτόκιο αυτού είναι πολύ υψηλό και έτσι πολλοί σπεύδουν να πουλήσουν θέσεις και ειδικά σε μεμονωμένες μετοχές. Οι κινήσεις των market makers προβληματίζουν εντόνως και φυσικά η εικόνα θα ξεκαθαρίσει από την Παρασκευή προς Δευτέρα. Άρα αυτοί που αναζητούν λόγους πίσω από τη διόρθωση σε θεμελιώδη κτλ μάλλον κάνουν λάθος. Ο φόβος, η νευρικότητα και ο πανικός κυριάρχησαν στις τελευταίες συνεδριάσεις και ειδικά όταν η αγορά είναι τόσο ρηχή, αυτές οι κινήσεις γίνονται πιο φανερές. Γιαυτό άλλωστε και το retail έβγαλε χθες σημαντικές πωλήσεις αφήνοντας πανικόβλητο τις θέσεις του, όταν η Αμερική μάλιστα κρατάει σταθερή και κυνηγά υψηλότερα...!

Στο ταμπλό, ο ΓΔ έκλεισε σήμερα με άνοδο 0,70% στις 1.233,81 μονάδες, με περαιτέρω ώθηση να λαμβάνεται προς τις δημοπρασίες. Ο τζίρος κινήθηκε χαμηλότερα καθώς δε ξεπέρασε τα 90 εκατ. ευρώ (89,05 εκατ. ευρώ), ενώ αύριο αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,82% στις 2.989,67 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός κλάδος ενισχύεθηκε κατά 1,44% στις 951,89 μονάδες.

Στις τράπεζες, η Eurobank πάτησε γκάζι και πλέον βαδίζει προς την ανάκτηση των 1,50 ευρώ που είχε χάσει. Σήμερα κατέγραψε άνοδο 2,4% στα 1,4745 ευρώ, με την ΕΤΕ να ακολουθεί στο 1,72% και τα 5,686 ευρώ και την Alpha Bank στο 0,78% και τα 1,35 ευρώ. Με υψηλό τζίρο η Πειραιώς (ξεπέρασε τα 17 εκατ. ευρώ) έκλεισε οριακά με θετικό πρόσημο με από ένα τριήμερο πτωτικό σερί που τις κόστισε ένα -10,23%.

Ισχυρή αντίδραση επίσης από τα βαριά χαρτιά της αγοράς με την ΜΟΗ στο 1,91%, τα ΕΛΠΕ στο 1,63%, τη Μυτιληναίος στο 1,49% και την ΕΕΕ στο 1,46%. Κέρδη άνω του 2% για Lamda και Sarantis, ενώ πτωτικά συνέχισαν και σήμερα η Aegean, η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με τον ΟΠΑΠ στα 16 ευρώ.

Ήπια αντίδραση από τη ΔΕΗ στο 1,04% και τα 9,255 ευρώ. Οι πιέσεις παρέμειναν σε ΕΛΧΑ (-2,08%) και Cenergy στο -1,94%. Ράλι 4,28% για ΑΒΑΞ, 3,31% για Profile και 3,02% για Ideal.

Νέες πιέσεις προς τη Dimand στο -2,95% αλλά και για τον ΟΛΠ στο -2,29%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Πετρέλαιο: Σε υψηλά 10 μηνών το WTI - Πάνω από τα 90 δολάρια

Ο «χρησμός» Λαγκάρντ για επιτόκια - Νέο κάλεσμα για απόσυρση μέτρων στήριξης: «Too high for too long» ο πληθωρισμός

ΤΑΙΠΕΔ: Η ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ προτιμητέος επενδυτής για τη νέα σύμβαση παραχώρησης της Αττικής Οδού

gazzetta
gazzetta reader insider insider