Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο με την Alpha Bank σε θέση «οδηγού»

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Μίνι ράλι στο Χρηματιστήριο με την Alpha Bank σε θέση «οδηγού»
Με τις τράπεζες και ειδικά την Alpha Bank σε θέση οδηγού κινείται το Χρηματιστήριο.

Τελ. ενημέρωση 14:15

Μετά από μια πολυήμερα συσσώρευση το Χρηματιστήριο δείχνει να αποδρά ανοδικά και να κινείται προς τις 1.200 μονάδες, αρχίζοντας να βλέπει καλύτερα τις θετικές εξελίξεις από την ανάκτηση της επενδυτικής βαθμίδας από τη S&P και το μέγκα ντιλ της Alpha Bank με τη UniCredit.

Ενώ η αγορά ήδη από το άνοιγμά της χθες έδειξε να μπαίνει με φόρα για τη διάσπαση κρίσιμων αντιστάσεων και με το ντιλ της Alpha να δημιουργεί συνθήκες υπεραπόδοσης και ισχυρής αγοραστικής αντίδρασης, μετά την πολυήμερη συσσώρευση, η ΕΚ έθεσε εκτός διαπραγμάτευσης τη μετοχή της τράπεζας, εξαιτίας του ότι παραμένει άγνωστο σε ποια τιμή θα αγοράσει η Uni το ποσοστό του ΤΧΣ. Καλά μέχρι εδώ, ωστόσο και το call των δύο τραπεζών δεν έδωσε ξεκάθαρο σήμα και η μετοχή παρέμεινε εκτός διαπραγμάτευσης, άγνωστο βέβαια το γιατί και για τόσο χρονικό διάστημα μιας και το τίμημα θα ήταν υψηλότερο από το ταμπλό. Δηλαδή, η ΕΚ επέλεξε να κρατήσει τη μετοχή εκτός μέχρι και όποτε αποφασίσει το ΤΧΣ και η Uni να δώσουν στοιχεί και να ενημερώσουν το επενδυτικό κοινό.

Χθες αργά το βράδυ, το ΤΧΣ έβγαλε ανακοίνωση που δεν ανέφερε προφανώς το τίμημα αλλά ότι η διαδικασία θα τρέξει άμεσα, αναζητώντας σύμβουλο. Άρα έγινε αναστολή διαπραγμάτευσης για να μάθουν σε ποια τιμή θα αγοράσει η UniCredit και τελικά διαπίστωσαν πως αν το transaction γινει σαν private sale, δεν ειναι υποχρεωμενοι οι Ιταλοί να δημοσιοποιησουν λεπτομέρειες. Με αλλά λόγια έκαψαν μια δυναμική που έβγαζε το χρηματιστήριο και οι τράπεζες χωρίς εν τέλει να υπάρξει η εξέλιξη που ήθελαν.

Η αγορά φρέναρε και προφανώς προκάλεσε νευρικότητα και speculation ειδικά γύρω από τις μετοχές των τραπεζών. Δυστυχώς σε ανάλογες περιπτώσεις, όταν μετοχές βρίσκονταν στο limit down ή κατέγραφαν ασυνήθηστες κινήσεις για τα δεδομένα τους, δεν υπήρχε η ίδια ζέση από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς για να θέσει όρια, ερωτήματα και πρόστιμα σε παράγοντες που χειραγωγούν την αγορά, προστατεύοντας το επενδυτικό κοινό. Φυσικά η χθεσινή εξέλιξη και το μέγκα ντιλ της Alpha θα ενεργοποιούσε κεφάλαια του εξωτερικού να τοποθετηθούν στην αγορά. Μένει λοιπόν να φανεί, για πόσο ακόμη θα «καίει» το Χρηματιστήριο, όλες τις θετικές ειδήσεις, χωρίς να μπαίνουν νέα κεφάλαια και ακολουθώντας τη γραμμή των διεθνών αγορών.

Ακόμη και στο ντιλ της Alpha Bank, η αγορά αγνόησε άλλη μια κρίσιμη παράμετρο. Το γεγονός πως στην περίπτωση που η προσφορά της UniCredit δεν ανακηρυχθεί προτιμητέα, η ιταλική τράπεζα δεσμεύεται να αγοράσει, εντός 24 μηνών, μέσω του ταμπλό της αγοράς, ποσοστό μετοχών της Alpha Bank που αναλογεί στο προσυμφωνημένο ποσό το οποίο πρόκειται να επενδύσει, ενώ το ποσοστό βάσει της συμφωνίας δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο του 5%, κάτι που επισφραγίζει την «πρόσδεση» ενός ισχυρού στρατηγικού επενδυτή και μετά από 17 χρόνια, την επιστροφή μιας ισχυρής ευρωπαϊκής τράπεζας στο μετοχολόγιο μιας ελληνικής.

Στα διεθνή, ακραία απότομες κινήσεις καταγράφηκαν στις αγορές ομολόγων, με το αμερικανικό δεκαετές να διασπά το ψυχολογικό όριο του 5% και εν συνεχεία να αποκλιμακώνεται προς το 4,85%. Και όλα αυτά σε μια μέρα...! Τα κυριότερα σημεία ήταν οι περαιτέρω καθυστερήσεις στην χερσαία εισβολή του Ισραήλ στη Γάζα, ο βετεράνος της αγοράς Bill Ackman αποκάλυψε ότι έκλεισε τις short θέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και ο συνιδρυτής της PIMCO, Bill Gross, έγραψε ότι αγόραζε συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης SOFR, καθώς όπως είπε, τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν σημαντική επιβράδυνση.

Τα αποτελέσματα της Microsoft και της Alphabet μετά τη λήξη της σημερινής συνεδρίασης σήμερα, θα δώσουν ρυθμό στις αγορές καθώς αυτά από μόνα τους αντιπροσωπεύουν περίπου το 10% του S&P 500. Σήμερα θα ανακοινωθούν και οι δείκτες PMI με τη μεγαλύτερη προσοχή να στρέφεται στην Ευρώπη και τον κατασκευαστικό τομέα ώστε να φανεί αν υπήρξε κάποιο ριμπάουντ.

Ως προς το ΧΑ, τεχνικά, μία κατοχύρωση του 1185 μπορεί να μας φέρει στην ζώνη του 1220 σε πρώτη φάση και στο 1260 σε δεύτερη. Αντίστοιχα μία κατοχύρωση της ζώνης 1159-1167 μπορεί να δώσει αν μη τι άλλο τα χαμηλά μας, όπως αναφέρει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance. Στα δικά μας, η Μυτιληναίος ανακοινώνει αποτελέσματα την Πέμπτη, τα οποία αναμένεται να είναι εξαιρετικά, ισχυροποιώντας το σήμα των long και την ανοδική τάση.

Στο ταμπλό, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει άνοδο 1,76% στις 1.194,52 μονάδες, με τον τζίρο στα 56 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 σημειώνει άνοδο 2,31% στις 2.949,69 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης καταγράφει κέρδη 4,72% στις 984,16 μονάδες, με την Alpha Bank σε θέση οδηγού.

Συγκεκριμένα, η μετοχή της τράπεζας καταγράφει άνοδο ράλι 11,38% στα 1,415 ευρώ με τον τζίρο να ξεπερνά τα 17,87 εκατ. ευρώ. Κέρδη 3,43% σημειώνει η Πειραιώς στα 2,952 ευρώ, με την ΕΤΕ στο 3,11% και τα 5,63 ευρώ και την ΕΥΡΩΒ στο 2,34% και τα 1,5505 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο καταγράφει επίσης η Μυτιληναίος στο 2,67% και τα 36,86 ευρώ, ενώ ο ΟΤΕ φθείρεται ακόμη περισσότερο υποχωρώντας σήμερα κατά 0,38% στα 13,12 ευρώ. Αντίδραση μετά από πιέσεις για την Aegean με κέρδη 3,15% στα 10,16 ευρώ ενώ, κέρδη καταγράφουν επίσης Viohalco, ElvalHalcor και Cenergy.

Κατά 2,95% ενισχύεται η Lamda στα 6,115 ευρώ με τον ΟΠΑΠ στο 0,4% και την Τιτάν στο 0,12%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Alpha Bank: Το παρασκήνιο της συμφωνίας με την Unicredit – Αναμένεται ταχεία αποεπένδυση του ΤΧΣ

Τι βλέπει τώρα η Morgan Stanley για τις ελληνικές τράπεζες - Ελκυστικά επίπεδα μετά τη διόρθωση - Νέες τιμές στόχοι

Goldman Sachs: «Καταλύτης» για τις ελληνικές τράπεζες η αναβάθμιση από την Standard & Poor's

gazzetta
gazzetta reader insider insider