Wall Street: «Χτίζει» αρνητικό σερί στο 2024 - Ξανά σε πτώση η τεχνολογία

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Wall Street: «Χτίζει» αρνητικό σερί στο 2024 - Ξανά σε πτώση η τεχνολογία
Το ενδιαφέρον συγκεντρώνει η σημερινή ανακοίνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC για τον Δεκέμβριο.

Τελευταία ενημέρωση 21:25

Συνεχίζεται και την Τετάρτη η πτωτική τάση του 2024, στην δεύτερη συνεδρίαση του έτους για την Wall Street, μετά τις σημαντικές απώλειες της Τρίτης όπου ο Nasdaq κατέγραψε τη χειρότερη ημερήσια πτώση σχεδόν τριών μηνών ενώ μέσα στην ημέρα ενδιαφέρον παρουσιάζει και η ανακοίνωση των πρακτικών της τελευταίας συνεδρίασης της FOMC από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Εντωμεταξύ, επιφυλακτικοί για το μέλλον της νομισματικής πολιτικής φάνηκαν οι αξιωματούχοι της Fed τον Δεκέμβριο κατά την διάρκεια της συνεδρίασης της FOMC, όπως δείχνουν τα πρακτικά που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, καθώς ενώ «είδαν» πιθανές μειώσεις επιτοκίων για το μέλλον, επεσήμαναν πως η «πορεία» προς τα εκεί είναι εξαιρετικά αβέβαιη. Στη συνεδρίαση, η Ομοσπονδιακή Επιτροπή Ανοικτής Αγοράς συμφώνησε να διατηρήσει το βασικό της επιτόκιο σταθερό σε ένα εύρος μεταξύ 5,25% και 5,5 με τα μέλη να αναφέρουν ότι αναμένουν περικοπές τριών ποσοστιαίων μονάδων έως το τέλος του 2024. Ωστόσο, η σύνοψη της συνάντησης σημειώνει υψηλό επίπεδο αβεβαιότητας σχετικά με το πώς ή εάν θα συμβεί αυτό.

Άσχημα μαντάτα έρχονται και από το χρέος της κυβέρνησης των ΗΠΑ το οποίο ξεπέρασε τα 34 τρισ. δολάρια για πρώτη φορά, λίγες εβδομάδες πριν από τις προθεσμίες για να συμφωνήσει το Κογκρέσο σε νέα ομοσπονδιακά σχέδια χρηματοδότησης. Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσίευσε το Υπουργείο Οικονομικών το συνολικό δημόσιο χρέος ανήλθε στα 34.001 τρισ. δολάρια στις 29 Δεκεμβρίου.

Επιπλέον, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Μάρτιο του 2021 έπεσαν οι νέες θέσεις εργασίας στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, μία ένδειξη πως η αγορά εργασίας συνεχίζει να πιέζεται από τις επιπτώσεις των υψηλών επιτοκίων, με αποτέλεσμα τη μείωση των προσλήψεων.

Οι νέες θέσεις εργασίας έφτασαν τα 8,79 εκατομμύρια τον Νοέμβριο, έναντι 8,85 εκατομμυρίων που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την αναθεωρημένη μέτρηση όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας των ΗΠΑ. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγω για 8,77 εκατομμύρια νέες θέσεις σύμφωνα με το FactSet.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dow Jones υποχωρεί 0,50% στις 37.525 μονάδες, ο S&P 500 χάνει 0,57% στις 4.715 μονάδες, ενώ ο Nasdaq διολισθαίνει 0,95% στις 14.625 μονάδες.

Ο Nasdaq υποχώρησε περισσότερο από 1,6% την Τρίτη για τη χειρότερη μέρα του από τον Οκτώβριο, υποχωρώντας κάτω από το βάρος των μεγάλων τεχνολογικών μετοχών και ειδικά την πτώση 4% της Apple αφού η Barclays υποβάθμισε τον κατασκευαστή iPhone.

Η αγορά προέρχεται από μια χρονιά που «έκοψε την ανάσα» σε σχέση με το καταστροφικό 2022. Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο περισσότερο από 24% και έκλεισε το μεγαλύτερο εβδομαδιαίο σερί νικών του από το 2004, ενώ ο Nasdaq έκανε άλμα 43% για την καλύτερη χρονιά του από το 2020.

Αλλά το κλίμα παρουσιάζει σημάδια αντιστροφής. Με την οικονομία να παραμένει σε ασταθές έδαφος και να παραμένει αβεβαιότητα για το πότε η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, οι επενδυτές φαίνεται να έχουν περιορίσει τον ενθουσιασμό τους.

Οι επενδυτές αναμένουν ενδείξεις την Τετάρτη για την κατάσταση της οικονομίας και πού θα μπορούσε να κατευθυνθεί η νομισματική πολιτική το επόμενο διάστημα καθώς σήμερα αναμένονται τα πρακτικά από τη συνεδρίαση της Fed τον Δεκέμβριο, καθώς και μακροοικονομικά στοιχεία.

Ο πρόεδρος της Fed του Ρίτσμοντ, Τομ Μπάρκιν, πάντως, σε ομιλία του σήμερα, έριξε τους τόνους σχετικά με τις μειώσεις επιτοκίων. Η πεποίθηση για το εάν ο πληθωρισμός συνεχίζει να μειώνεται και εάν η ευρύτερη οικονομία συνεχίζει να κινείται ομαλά «θα καθορίσει τον ρυθμό και το χρονοδιάγραμμα οποιωνδήποτε αλλαγών στα επιτόκια», είπε ο αξιωματούχος σε ομιλία του, σύμφωνα με το Marketwatch.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Κτηματολόγιο: Σε λειτουργία ο ψηφιακός φάκελος – Πώς θα γίνεται η μεταβίβαση ακινήτων

Ακίνητα: Τι αλλάζει στις αντικειμενικές αξίες το 2024 – Ποιες περιοχές αποκτούν τιμές ζώνης για πρώτη φορά

Πετρέλαιο: Από τι θα εξαρτηθεί πορεία της τιμής το 2024 – Πώς θα επηρεαστεί η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider