Χρηματιστήριο: Έκοψε την όρεξη των αγοραστών η Λαγκάρντ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Έκοψε την όρεξη των αγοραστών η Λαγκάρντ
Κέρδη μεν στο ΧΑ αλλά σημαντικά χαμηλότερα από ενδοσυνεδριακό υψηλό. Πιέσεις σε ΟΠΑΠ, Metlen, ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Δεν έπεισε ξανά η ΔΕΗ.

Οι αποφάσεις της ΕΚΤ και η πρώτη μείωση επιτοκίων από αυτήν μετά από σχεδόν 4 χρόνια οδήγησε τις αγορές και το Χρηματιστήριο χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά, περιορίζοντας την όρεξη των επενδυτών για ανάληψη πρόσθετου ρίσκου, με τους profit takers να παίρνουν τα ηνία.

Ειδικά στις τράπεζες, με την απόφαση της ΕΚΤ για μείωση των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης πατήθηκε το κουμπί του sell από μερίδα επενδυτών για κατοχύρωση κερδών, συμπαρασύροντας ολόκληρη την αγορά σε ελαφρώς χαμηλότερα επίπεδα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά. Οι ανακοινώσεις των τραπεζών για διανομή μερισμάτων μετά από σχεδόν 17 χρόνια έδειξαν να παραμερίζονται καθώς πολλοί βραχυπρόθεσμοι θέλησαν να κατοχυρώσουν κέρδη.

Στη Metlen ασκήθηκαν εκ νέου πιέσεις, με τη μετοχή να κινείται κόντρα στο ρεύμα της αγοράς, τη στιγμή που όταν η μετοχή πήγαινε να ανακάμψει και να δώσει αγοραστικό σήμερα έβγαιναν συνεχώς πωλήσεις, με τον όμιλο να ενεργοποιεί και buyback. Όσοι αγοραστές θέλουν να τοποθετηθούν στη μετοχή δε κυνηγούν απλά απορροφούν την προσφορά και σε αυτή τη βάση παραμένει άγνωστο αν η μετοχή έχει στολάρει βραχυπρόθεσμα στα τρέχοντα επίπεδα αδυνατώντας να δώσει κίνηση για νέα υψηλά. Ακόμη και αν σε στο δίωρο γράφημα δόθηκε σήμα αγοράς το χαρτί γύρισε άμεσα σε χαμηλότερα επίπεδα.

Σε ανάλογο μήκος κύματος κινείται και η ΔΕΗ που με την πρώτη ευκαιρία που θα περάσει τα 11,32 ευρώ, εμφανίζονται πωλητές, με τους αγοραστές να μαζεύουν το χαρτί σε χαμηλότερα επίπεδα. Καμία από τις δύο μετοχές δεν έχει πείσει προς ώρας τους επενδυτές που είτει στρέφονται σε άλλες μετοχές, όπως στις τράπεζες, την ΤΕΝΕΡΓ, τα διυλιστήρια και άλλες, είτε απλά δε κυνηγάνε τις μετοχές αυτών. Μάλιστα απέχουν και οι δύο σημαντικά των στόχων των αναλυτών. H Euroxx σήμερα έθεσε τιμή στόχο στα 48,20 ευρώ για την Metlen που πέρασε και δεν άγγιξε την αγορά.

Η πρώτη έφτασε μέχρι τα 37,48 για να γυρίσει ξανά κάτω από τα 37 ευρώ, όπου έβγαιναν σημαντικά κομμάτια από πωλητές, και η δεύτερη έφτασε μέχρι τα 11,35 για να γυρίσει στα γνωστά επίπεδα των 11,20 ευρώ και κάτω και σε χαμηλό ημέρας, καίγοντας τους πρωινούς αγοραστές.

Αντιθέτως, οι τράπεζες κράτησαν και παρέα με την ΤΕΝΕΡΓ στην οποία αναμένονται άμεσα εξελίξεις, τα διυλιστήρια και τον ΟΤΕ οδήγησαν την αγορά υψηλότερα. Περίεργα πράγματα στις δημοπρασίες με πολλές μετοχές να τρέχουν παραπάνω όπως τα ΕΛΠΕ και τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ να γυρίζει έντονα αρνητικά. Πιέσεις σε ΤΙΤΑΝ, ΜΥΤΙΛ, ΟΠΑΠ και ΔΑΑ.

Ο ΓΔ έκλεισε με άνοδο 0,63% στις 1.452,85 μονάδες (με υψηλό στις 1.463,47 μονάδες!), με τον τζίρο να αυξάνεται κατακόρυφα στα 125 εκατ. ευρώ λόγω τραπεζών. Ο FTSE 25 σημείωσε άνοδο 0,8% στις 3.520,13 μονάδες και ο τραπεζικός ενισχύθηκε κατά 1,61% στις 1.274,31 μονάδες.

Στις τράπεζες στράφηκε το ενδιαφέρον των επενδυτών, που κατέγραψαν μεν άνοδο άλλα έκλεισαν σημαντικά χαμηλότερα από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά τους.

Η ΕΥΡΩΒ σημείωσε άνοδο 2,26% στα 2,079 ευρώ, η ΕΤΕ ενισχύθηκε κατά 1,47% στα 8,026 ευρώ, η Πειραιώς κατά 1,64% στα 3,785 ευρώ και η Alpha Bank στο 0,85% και τα 1,5935 ευρώ με υψηλό στα 1,628 ευρώ.

Ισχυρή άνοδο για τα διυλιστήρια όταν οι τιμές πετρελαίου υποχωρούν...! Κέρδη 2,46% για ΜΟΗ και 2,09% για τα ΕΛΠΕ, με τον ΟΤΕ στο 1,25% και την ΜΠΕΛΑ στο 1,28%.

Ισχυρή άνοδο που δείχνει προς το κλείσιμο του ντιλ για την ΤΕΝΕΡΓ στο 1,78% και τα 18,82 ευρώ.

Ξεχώρισε με ράλι η Cenergy και νέα υψηλά η Cenergy στο 1,55% και τα 9,16 ευρώ, με την ΕΛΧΑ στο 0,74% και τη ΒΙΟ χαμηλότερα. Νέα βουτιά για την ΟΤΟΕΛ στο -1,72% αλλά και για τη Lamda, την ΕΥΔΑΠ και την Intracom.

Πιέσεις στη Mytilineos που υποχώρησε σήμερα κατά 0,81% στα 36,96 ευρώ, με τον ΟΠΑΠ στο -0,86% και τα 15 ευρώ και την Τιτάν στο -0,81% και τα 30,50 ευρώ. Περίεργες κινήσεις στις δημοπρασίες στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ που γύρισε έντονα αρνητικά στο -0,95% και τα 16,66 ευρώ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Jefferies: Αλλαγή σελίδας και δυναμική επιστροφή των ελληνικών τραπεζών - Payout στο 50% έως το 2026

Σε νέα εποχή η Metlen - Αυξάνει στα 48,20 ευρώ την τιμή στόχο η Euroxx

Αυξάνει στα 5,50 ευρώ την τιμή στόχο για Πειραιώς η Optima

gazzetta
gazzetta reader insider insider