Χρηματιστήριο: Κέρδη για ΤΕΡΝΑ μετά το mega deal - Πιέσεις σε διυλιστήρια, τράπεζες

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Χρηματιστήριο: Κέρδη για ΤΕΡΝΑ μετά το mega deal - Πιέσεις σε διυλιστήρια, τράπεζες
Ισχυρή άνοδος για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ μετά το ντιλ με την Masdar για την ΤΕΝΕΡΓ. Πιέσεις σε τράπεζες και υψηλή μεταβλητότητα.

Τελ. ενημέρωση 13:15

Νευρικότητα επικρατεί στο Χρηματιστήριο στη σημερινή συνεδρίαση καθώς το πρόγραμμα είναι ιδιαίτερα βαρύ για μια τόσο ρηχή αγορά.

Το ντιλ του ομίλου ΤΕΡΝΑ με την Masdar για την πώληση της θυγατρικής, Τέρνα Ενεργειακής οδηγεί σε ισχυρή άνοδο της μετοχής της κατασκευαστικής, με τον τζίρο στη ΤΕΝΕΡΓ να εκτοξεύεται χωρίς η μετοχή να αγγίζει τα 20 ευρώ. Η μετοχή κινείται ανοδικά πέριξ των 19,34 ευρώ, με αρκετούς ικανοποιημένους επενδυτές να ρευστοποιούν τη θέση τους και να οδηγούνται προς τη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ αλλά και στις τράπεζες, τη ΔΕΗ και άλλους ομίλους.

Το Masdar ανακοίνωσε την πρόθεσή του να αποκτήσει σταδιακά το 100% της Τέρνα Ενεργειακής, με δημόσια πρόταση και έξοδο από το Χρηματιστήριο Αθηνών.

Στα ευρύτερα νέα της αγοράς, η νευρικότητα οφείλεται σε πρώτο βαθμό στο triple witching που έπεται αύριο αλλά και στη σημερινή απόφαση της MSCI για την ένταξη του ΧΑ σε watch list για αναβάθμιση.

Παράλληλα, πιέσεις ασκούνται στα διυλιστήρια μετά την απόφαση της κυβέρνησης για την επιβολής εκτακτης εισφοράς στα πλεονάζοντα κέρδη για το 2023. Η μετοχή της ΜΟΗ πιέζεται κατά 2,03% και των ΕΛΠΕ κατά 2,38%.

Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει οριακές απώλειες 0,14% στις 1.424,24 μονάδες, με τον τζίρο να ξεπερνά τα 50 εκατ. ευρώ. Ο FTSE 25 υποχωρεί κατά κατά 0,11% και ο τραπεζικός κατά 0,38% στις 1.256,61 μονάδες.

Είναι προφανές πως χωρίς τις τράπεζες, η αγορά δε μπορεί να ανέβει. Άμεσα ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ έσβησαν τα υψηλά κέρδη για να γυρίσουν χαμηλότερα και να συνεχίστει το μάζεμα χαρτιού από ξένους και θεσμικούς. Η ΕΤΕ υποχωρεί πλέον κατά 0,37%, η ΑΛΦΑ κατά 0,65% και κατά -0,14% ΕΥΡΩΒ και ΠΕΙΡ.

Ισχυρά κέρδη για ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στο 1,92% και τα 16,96 ευρώ, με τζίρο που ξεπερνά τα 6,6 εκατ. ευρώ. Η ΤΕΝΕΡΓ ενισχύεται κατά 0,89% στα 19,35 ευρώ χωρίς να αγγίζει ακόμη τα 20 ευρώ καθώς αρκετοί γρήγοροι αποχωρούν χαμηλότερα για να μπουν σε ΓΕΚ και σε άλλες μετοχές.

Κέρδη άνω του 1% για ΔΕΗ, Τιτάν. Εκτόξευση για τη μετοχή της Optima στο 4,3% και τα 12,62 ευρώ, που αποτελούν ιστορικό υψηλό. Ήπιες απώλειες για ΟΠΑΠ, ΔΑΑ.

Κατοχύρωση κερδών σε Ελλάκτωρ, Lamda.

Εύρυτερα, όπως σημειώνει ο Πέτρος Στεριώτης, πιστοποιημένος τεχνικός αναλυτής και διαχειριστής χαρτοφυλακίου, «με τον Γενικό Δείκτη να κάνει «ασκήσεις ισορροπίας» λίγο πάνω από τα χαμηλά διμήνου των 1.400- μονάδων, οι σκεπτικιστές του Χρηματιστηρίου Αθηνών κερδίζουν εσχάτως τις εντυπώσεις.

Οι αναταράξεις σε «βαθιές» μετοχικές Αγορές όπως ο γερμανικός DAX, ο γαλλικός CAC, αλλά και σε Ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα ανώτερης πιστοληπτικής διαβάθμισης «περιγράφουν εύγλωττα» ότι εάν δεν ομαλοποιηθεί το κλίμα στην ευρωπαϊκή πολιτική «σκακιέρα», ο «νόμος της βαρύτητας» θα πρωταγωνιστήσει στα επιμέρους εθνικά Χρηματιστήρια.

Καθώς πρωτίστως μας ενδιαφέρει η λεωφόρος Αθηνών, εκτιμούμε τις «ανάσες» που οι διορθώσεις προσφέρουν στο ΧΑ, αλλά... με μέτρο, καθώς η μεσοπρόθεσμη διαγραμματική εικόνα θα αρχίσει να «στραβώνει» σημαντικά σε περίπτωση που ο Γενικός Δείκτης καταγράψει αλλεπάλληλα κλεισίματα κάτω από τις 1.400 μονάδες.

Ας αναλογιστούμε ότι ο Γενικός Δείκτης του ΧΑ έχει υπερδιπλασιάσει από την άνοιξη του 2020 και το υπό τις 500 μονάδες... αλήστου μνήμης χαμηλό , με το συνολικό ποσοστό της απόδοσης του "χαρτοφυλακίου της Αγοράς" να είναι ιδιαίτερα σημαντικό, πόσω μάλλον αν συνυπολογίσουμε τα καταβληθέντα μερίσματα.

Στο τρέχον, γεμάτο ερωτηματικά περιβάλλον προκρίνονται οι μετοχές χαμηλότερου beta και ισχυρότερων θεμελιωδών και τέτοιες ευτυχώς υπάρχουν αρκετές στο ΧΑ.

Η βελτιούμενη άποψη των ομολογιακών διαχειριστών για την Ελλάδα ως επενδυτικό προορισμό απεικονίζεται και από το spread του ελληνικού δεκαετούς έναντι του αντίστοιχου γερμανικού (bund), το οποίο ταλαντώνεται σε πολυετή χαμηλά, πέριξ των 100 μονάδων βάσης, με ελεγχόμενες πάντως ανοδικές πιέσεις μετά τις Ευρωεκλογές.

Στις ΗΠΑ, που χρηματιστηριακά βιώνουν «χρυσές ημέρες» (βλ. μετοχές Τεχνητής Νοημοσύνης και «στοιχήματα» για πιο χαλαρή νομισματική πολιτική), η ανάληψη κινδύνου βρίσκεται στα καλύτερά της.

Οι προσδοκίες των Αμερικανών επενδυτών ότι οι τιμές των μετοχών θα ανέβουν συνολικά μέσα στο επόμενο εξάμηνο είναι σε επίπεδα-ρεκόρ, όπως καταδεικνύει η έρευνα επενδυτικού συναισθήματος (investor sentiment) της AAII. Όμως (και αυτό είναι ένα μεγάλο όμως) το υπερενθουσιώδες επενδυτικό κλίμα στις ΗΠΑ μπορεί να πληγεί καίρια για οποιονδήποτε λόγο, όπως άλλωστε συνέβη προ διμήνου κατά την πρώτη αποτίμηση της γεωπολιτικής αστάθειας στη Μέση Ανατολή.

Επιστρέφοντας στην Αθήνα, ο ΓΔ έχει διαγραμματικές στηρίξεις στις 1.395, στις 1.385 και στις 1.357 μονάδες, ενώ πρόσφατες αντιστάσεις σχηματίζουν οι 1.445, οι 1.472 και οι 1.505 μονάδες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Mega deal €3,2 δισ. στις ΑΠΕ: Στη Masdar περνά η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή - Στα 20 ευρώ ανά μετοχή το τίμημα

Η επίδραση του deal για την Τέρνα Ενεργειακή στο Χρηματιστήριο

Διυλιστήρια: 300 εκατ. για συνταξιούχους και δημόσιες επενδύσεις από την έκτακτη εισφορά στα κέρδη του 2023

gazzetta
gazzetta reader insider insider