Άνοδος στο πετρέλαιο μετά τη ρήξη Σαουδικής Αραβίας - Ιράν

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Άνοδος στο πετρέλαιο μετά τη ρήξη Σαουδικής Αραβίας - Ιράν

Έντονη μεταβλητότητα στην τιμή του πετρελαίου παρατηρείται την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης της νέας χρονιάς, μετά την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ Σαουδικής Αραβίας και Ιράν, δύο από τις κυριότερες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Τις πρώτες ώρες της συνεδρίασης η τιμή του πετρελαίου παρουσίαζε σημαντική άνοδο, ωστόσο, στην πορεία της ημέρας τα κέρδη μετριάστηκαν, οδηγώντας την τιμή του αργού σε σταθεροποίηση στα επίπεδα του 0,24%.

Η ανακοίνωση από τη Σαουδική Αραβία ότι διακόπτει τις διπλωματικές της σχέσεις με το Ιράν αργά το βράδυ της Κυριακής επιτείνει την αβεβαιότητα που δημιουργεί «θολό τοπίο» γύρω από την τιμή του πετρελαίου.

Μέχρι πρότινος, οι προσδοκίες για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου από το Ιράν ενίσχυαν τις πιέσεις στην τιμή του μαύρου χρυσού που κυμαίνεται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα, καθώς ο OPEC δεν κατόρθωσε να καταλήξει σε συμφωνία για πλαφόν στην παραγωγή.

Μετά τις τελευταίες εξελίξεις όμως μεταξύ του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας, αναμένεται να ανακοπεί η πτωτική πορεία στην τιμή του πετρελαίου, εν αναμονή των εξελίξεων μεταξύ των δύο σημαντικών «παικτών» της Μέσης Ανατολής.

«Μια ρήξη ανάμεσα στις δύο βασικές πετρελαιοπαραγωγές χώρες και μια ενδεχόμενη διατάραξη της αλυσίδας παραγωγής θα επηρεάσει αναμφίβολα την ψυχολογία στην αγορά με επιπτώσεις στην τιμή [του πετρελαίου]», σχολιάζει ο Gao Jian από την κινεζική εταιρεία ενέργειας Guangzhou. «Η σημερινή άνοδος του πετρελαίου, ωστόσο, οφείλεται κυρίως στην αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με το πώς η εν λόγω ένταση θα επηρεάσει τις κυρώσεις στο Ιράν. Οποιαδήποτε πιθανότητα αναβολής ή ακύρωσης της άρσης των κυρώσεων θα επιδράσει ενισχυτικά στις τιμές του πετρελαίου», προσθέτει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider