Αποψιλώνεται από προσόντα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αποψιλώνεται από προσόντα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον ΟΟΣΑ
Με φωτογραφική διάταξη αποψιλώνεται από τυπικά προσόντα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ).

Με φωτογραφική διάταξη που υπογράφουν τρεις υπουργοί και ένας αναπληρωτής υπουργός αποψιλώνεται από τυπικά προσόντα ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), όπως και τα μέλη που απαρτίζουν τη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στον Οργανισμό.

Με τροπολογία που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς και η οποία υπογράφεται από τον Γιάννη Δραγασάκη, τον Ευκλείδη Τσακαλώτο, την Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου και τον Γιώργο Χουλιαράκη έρχονται τα πάνω κάτω σχετικά με τα προσόντα των προσώπων που εκπροσωπούν την Ελλάδα στον ΟΟΣΑ.

Αξίζει να σημειωθεί πως τα προσόντα αυτά είχαν περιγραφεί αναλυτικά με το προεδρικό διάταγμα 147/2017 που αφορά στον Οργανισμό του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και το οποίο είχε αναθεωρηθεί το Δεκέμβριο του 2017.

Η παράγραφος 2α του άρθρου 68 του π.δ. 147/2017 προέβλεπε πως «στη θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου διορίζεται πρόσωπο που γνωρίζει άριστα μία από τις γλώσσες Αγγλική ή Γαλλική και καλά την άλλη, σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 29 του π.δ. 50/2001 (Α' 39) όπως ισχύει, είναι πτυχιούχος ανώτατης σχολής ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής ανώτατης σχολής και διαθέτει επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία σε διεθνή οικονομική ή αναπτυξιακή πολιτική προερχόμενη από το δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται με την παρ.6 του άρθρου 1 του ν.1256/1982 (Α' 65), ή διεθνείς οργανισμούς ή ανώτατα εκπαιδευτική ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα».

Πλέον με τη διάταξη που κατατέθηκε στη Βουλή μειώνονται αισθητά τα τυπικά προσόντα που πρέπει να έχει ο ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Ελλάδος στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης, καθώς αφαιρείται η απαραίτητη γνώση της γαλλικής (σ.σ. ο ΟΟΣΑ εδρεύει στο Παρίσι) και προστίθεται η ύπαρξη μεταπτυχιακού ως εναλλακτικού κριτήριου επιλογής.

Συγκεκριμένα η νέα διάταξη αναφέρει: «Στη Θέση του Μονίμου Αντιπροσώπου διορίζεται πρόσωπο που γνωρίζει άριστα την Αγγλική γλώσσα, σύμφωνα με τα άρθρα 28 και 29 του π.δ. 50/2001 (Α' 39), είναι πτυχιούχος ανώτατης σχολής ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής και κάτοχος διδακτορικού ή μεταπτυχιακού διπλώματος ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής ανώτατης σχολής και διαθέτει επιστημονική κατάρτιση και επαγγελματική εμπειρία σε διεθνή οικονομική ή αναπτυξιακή πολιτική προερχόμενη από το δημόσιο τομέα, όπως αυτός ορίζεται με την παρ. 6 του άρθρου 1 του ν. 1256/1982 (Α' 65), ή διεθνείς οργανισμούς ή ανώτατα εκπαιδευτική ιδρύματα ή ερευνητικά κέντρα».

Το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης δικαιολογεί την αποψίλωση της θέσης από προσόντα αναφέροντας τα εξής: «Η τροποποίηση της παραγράφου 2α του άρθρου 68 του π.δ. 147/2017, καταγράφεται ως τυπικό απαραίτητο προσόν η άριστη γνώση Αγγλικής γλώσσας, καθώς αυτή είναι η επίσημη γλώσσα εργασίας στον ΟΟΣΑ. Στην ίδια παράγραφο, τίθεται ως απαραίτητο τυπικό προσόν η κατοχή διδακτορικού ή μεταπτυχιακού τίτλου ημεδαπής ή ισότιμης αλλοδαπής ανώτατης σχολής, ώστε να διευρυνθεί ο κύκλος των υποψηφίων Μονίμων Αντιπροσώπων».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider