ΕΕ: Θα δώσει χρόνο στην Βρετανία μόνο αν κάνει δεύτερο δημοψήφισμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΕΕ: Θα δώσει χρόνο στην Βρετανία μόνο αν κάνει δεύτερο δημοψήφισμα
Το... μαχαίρι στο λαιμό της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται πως ετοιμάζεται να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το... μαχαίρι στο λαιμό της Μεγάλης Βρετανίας φαίνεται πως ετοιμάζεται να βάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία όπως αναφέρουν οι Times του Λονδίνου θα πει στην Τερέζα Μέι ότι πρέπει να διεξαγάγει ένα δεύτερο δημοψήφισμα ή να μαλακώσει το Brexit σε αντάλλαγμα για τη χορήγηση μακράς καθυστέρησης στην ημερομηνία αναχώρησης της Βρετανίας.

Οι Times αναφέρουν πως σύμφωνα με πληροφορίες που συνέλεξαν από τους ανώτερους αξιωματούχους της ΕΕ κι άλλους ευρωπαίους ηγέτες θα πουν στην Βρετανίδα πρωθυπουργό ότι οι προϋποθέσεις για την επέκταση της διαδικασίας εξόδου από το άρθρο 50 θα περιλαμβάνουν την επιλογή μιας δεύτερης ψηφοφορίας για την ένταξη στην ΕΕ.

Η κ. Μέι αναμένεται να ζητήσει μια σύνοδο κορυφής των ηγετών της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα για να λάβει μια καθυστέρηση στο Brexit. Εάν η Βουλή των Κοινοτήτων δεν έχει επικυρώσει τη συμφωνία απόσυρσης, τότε αυξάνονται οι πιθανότητες για μια μακρά αναβολή για να δοθεί στη Βρετανία μια «μακρά περίοδος περισυλλογής».

Ο Ντόναλντ Τουσκ, πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο οποίος θα προεδρεύσει των συνομιλιών της επόμενης Πέμπτης μεταξύ των ηγετών της ΕΕ, πιέζει για μακρά παράταση ώστε η Βρετανία να μπορέσει να αντιστρέψει ή να μαλακώσει το Brexit. «Κατά τις διαβουλεύσεις μου πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, θα απευθύνω έκκληση στην ΕΕ των 27 να είναι ανοικτή σε μακρά παράταση αν το Ηνωμένο Βασίλειο κρίνει απαραίτητο να επανεξετάσει τη στρατηγική του Brexit και να συνάψει συναίνεση γύρω από αυτό», ανέφερε.

Ο κ. Τουσκ είναι ισχυρός υποστηρικτής ενός δεύτερου δημοψηφίσματος και θα πει στους ηγέτες της ΕΕ ότι υπάρχει ευκαιρία κατά τη διάρκεια μιας παράτασης τουλάχιστον ενός έτους να αλλάξει η πολιτική πορεία της Βρετανίας.

Ο Σάιμον Κοβενέι, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιρλανδίας, δήλωσε χθες ότι η Βρετανία χρειάζεται μια «μακρά περίοδο προβληματισμού» που θα διαρκέσει 21 μήνες, μέχρι τα τέλη του 2020.

Πρόσθεσε: «Ψάχνουμε ουσιαστικά, αναζητούμε, μια πολύ μεγαλύτερη παράταση για να επιτρέψουμε στη Βρετανία να επανεξετάσει την προσέγγισή της στο Brexit».

Η επιλογή των λέξεων είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι ο όρος «περίοδος περισυλλογής» χρησιμοποιήθηκε αφού η Ιρλανδία ψήφισε κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας της ΕΕ το 2008 για να ασκήσει πιέσεις για ένα δεύτερο δημοψήφισμα, το οποίο αναγκάστηκε να αναστρέψει μόλις ένα χρόνο αργότερα.

Η κ. Μέι ενημερώθηκε για τις συνθήκες στις ιδιωτικές συνομιλίες τις τελευταίες ημέρες με άλλους ευρωπαίους ηγέτες και ανώτερα στελέχη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Η ΕΕ θα επιμείνει ώστε οποιαδήποτε επέκταση πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να αποφασιστεί μεταξύ των επιλογών ενός δεύτερου δημοψηφίσματος, να ακυρωθεί η Brexit ή να αποβληθούν οι κόκκινες γραμμές της κυβέρνησης για έξοδο από την ενιαία αγορά και την τελωνειακή ένωση.

Οι προϋποθέσεις είναι εξαιρετικά απίθανο να δηλωθούν δημοσίως σε οποιαδήποτε συμφωνία σχετικά με την καθυστέρηση του Brexit. Ωστόσο, θα υπάρξουν αναφορές που θα συνδέονται με μια καθυστέρηση που θα χρεώνεται ως μια πιο ουδέτερη «περίοδος περισυλλογής» που, όπως το έθεσε ο κ. Κόβενει, θα «επιτρέψει στη Βρετανία να επανεξετάσει το Brexit».

Παρά την προοπτική μιας μακράς διεύρυνσης, η Βρετανία θα μπορούσε να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση μέσα σε λίγους μήνες, όπως ανέφεραν στους Times κυβερνητικές πηγές. Η Μέι προσπαθεί να αναγκάσει βουλευτές να επιλέξουν μεταξύ της συμφωνίας και μιας «μακράς» παράτασης, η οποία μπορεί να διαρκέσει μέχρι δύο χρόνια. Εάν οι βουλευτές περάσουν μια αναθεωρημένη συμφωνία Brexit κατά τη διάρκεια της περιόδου παράτασης τους προσεχείς μήνες με τη συναίνεση των Βρυξελλών, ίσως είναι δυνατό να αποχωρήσει νωρίς.

Ένα από τα προβλήματα είναι οι ευρωπαϊκές εκλογές στις 23 Μαΐου.

Μια επιλογή να είναι η διατήρηση των υφιστάμενων όρων των ευρωβουλευτών, μεταξύ των οποίων ο Νάιτζελ Φάρατζ ή ακόμη και η αποστολή βουλευτών από το Westminster όπως στην παλαιά κοινοβουλευτική συνέλευση της Ευρωπαϊκής Οικονομικής Κοινότητας πριν από τις άμεσες εκλογές για το κοινοβούλιο το 1979.

Τι ακολουθεί;

18 Μαρτίου / 19η: τρίτη «ουσιαστική ψηφοφορία» σχετικά με το εάν ή όχι οι βουλευτές θα στηρίξουν τη συμφωνία της Τερέζα Μέι

20 Μαρτίου: Εάν οι Βουλευτές εγκρίνουν τη συμφωνία της κ. Μέι μέχρι την ημερομηνία αυτή, η κυβέρνηση δήλωσε ότι μπορεί να υπάρξει σύντομη καθυστέρηση μέχρι τις 30 Ιουνίου

21-22 Μαρτίου: Σύνοδος κορυφής των ηγετών της ΕΕ

Εβδομάδα από τις 25 Μαρτίου: Πιθανές ψηφοφορίες για επέκταση

29 Μαρτίου: Η ημέρα που η Βρετανία εξακολουθεί να έχει νομικό δικαίωμα να εγκαταλείψει την ΕΕ αν δεν έχει συμφωνηθεί τίποτα άλλο

23 Μαΐου: Ξεκινούν οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider