Γάζα: Προχωρά η απελευθέρωση των ομήρων μετά τη μεσολάβηση του Κατάρ

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γάζα: Προχωρά η απελευθέρωση των ομήρων μετά τη μεσολάβηση του Κατάρ
Σύμφωνα με εκπρόσωπο του ΥΠΕΞ του Κατάρ, 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 13 Ισραηλινών αιχμαλώτων, επιπλέον των 7 αλλοδαπών που βρίσκονται εκτός συμφωνίας.

Προς αίσιο τέλος οδεύει η εμπλοκή της απελευθέρωσης των Ισραηλινών ομήρων- και αντίστοιχα των Παλαιστίνιων κρατουμένων- ύστερα από μεσολάβηση του Κατάρ.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών του Κατάρ, μετά την καθυστέρηση στην υλοποίηση της απελευθέρωσης ομήρων και κρατουμένων, «καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια μέσω των επαφών του Κατάρ και της Αιγύπτου».

«Απόψε, 39 Παλαιστίνιοι κρατούμενοι θα απελευθερωθούν με αντάλλαγμα την απελευθέρωση 13 Ισραηλινών αιχμαλώτων, επιπλέον των 7 αλλοδαπών που βρίσκονται εκτός συμφωνίας», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου.

Η δεύτερη ημέρα της κατάπαυσης του πυρός και της απελευθέρωσης ομήρων από νωρίς είχε μετατραπεί σε θρίλερ, καθώς στις 16:00 που ήταν προγραμματισμένη δεν υπήρξε κάποια κίνηση από πλευράς της Χαμάς να παραδώσει τους ομήρους στον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό. Δύο ώρες αργότερα κυκλοφόρησε η είδηση ότι η διαδικασία είχε ξεκινήσει, για να διαψευστεί όμως λίγο αργότερα.

Ακολούθησε ένα «θρίλερ», με την Χαμάς να κατηγορεί το Ισραήλ για την εξέλιξη, το οποίο σύμφωνα με την εκδοχή της δεν συμμορφώθηκε με τους όρους της συμφωνίας. Την ίδια ώρα από την ισραηλινή πλευρά άρχισε να διακινείται ότι αν μέχρι τα μεσάνυχτα δεν απελευθερωθούν οι όμηροι, θα άρχιζε εκ νέου τις εχθροπραξίες στη Λωρίδα της Γάζας.

Τελικά το αδιέξοδο λύθηκε με την παρέμβαση του Κατάρ και της Αιγύπτου. Όπως μεταδίδουν ισραηλινά Μέσα, οι όμηροι που θα απελευθερωθούν είχαν αιχμαλωτιστεί από τη Χαμάς στο κιμπούτς Be'eri.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider