Σε ρυθμούς κυκλικής οικονομίας και πράσινης ενέργειας οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε ρυθμούς κυκλικής οικονομίας και πράσινης ενέργειας οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024
Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 πλησιάζουν και στο Παρίσι και εκτός από το ολυμπιακό ιδεώδες άλλη μία συμφωνία η οποία συνεχίζει να παίρνει σάρκα και οστά είναι η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 πλησιάζουν και στο Παρίσι και εκτός από το ολυμπιακό ιδεώδες, άλλη μία συμφωνία η οποία συνεχίζει να παίρνει σάρκα και οστά είναι η Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα (η οποία υπεγράφη το 2016 στη Νέα Υόρκη). Επιδίωξη της διοργανώτριας χώρας είναι οι φετινοί Αγώνες να είναι οι πιο πράσινοι από ποτέ και στο πλαίσιο αυτό έχει ανακοινωθεί ένα πλάνο βιωσιμότητας (Olympics Legacy and Sustainability), το οποίο σκιαγραφεί φιλόδοξες ιδέες για τη μείωση των εκπομπών άνθρακα, την ελαχιστοποίηση των αποβλήτων και τη χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Στο συγκεκριμένο πλάνο βιωσιμότητας, το Παρίσι έθεσε στόχους για μείωση των εκπομπών άνθρακα κατά περισσότερο από το ήμισυ σε σύγκριση με τους προηγούμενους Αγώνες, από 3,6 εκατομμύρια τόνους κατά μέσο όρο σε 1,5 εκατομμύρια τόνους. Αυτό σημαίνει ότι το Παρίσι πιστεύει ότι μπορεί να παράγει λιγότερες εκπομπές από τους θερινούς αγώνες του Τόκιο το 2021, οι οποίοι απαγόρευσαν την παρουσία των θεατών.

Πριν από το Τόκιο, οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Λονδίνου και του Ρίο είχαν καταγράψει 3,4 εκατομμύρια τόνους και 3,6 εκατομμύρια τόνους εκπομπές άνθρακα, αντίστοιχα.

Με ποιους τρόπους προωθούν την βιωσιμότητα οι Ολυμπιακοί Αγώνες στο Παρίσι

Οι φετινοί Ολυμπιακοί Αγώνες ενθαρρύνουν τους αθλητές, τους θεατές και το κοινό να χρησιμοποιούν το τρένο αντί το αεροπλάνο, καθώς τα τρένα εκπέμπουν σημαντικά λιγότερο άνθρακα. Στους αγώνες, κάθε χώρος αγώνων είναι προσβάσιμος με τη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς, καθιστώντας εύκολη την επιλογή αυτής έναντι εναλλακτικών υψηλών εκπομπών ρύπων.

Ωστόσο, ο προσδιορισμός των εκπομπών που σχετίζονται με τα ταξίδια για 10.500 αθλητές, 45.000 εθελοντές, 20.000 δημοσιογράφους και εκατομμύρια θεατές πιθανότατα περιλαμβάνει πολλές εκτιμήσεις και όπως φαίνεται στο τέλος θα φανεί εάν οι αθλητές και το κοινό θα έχουν επιλέξει τους βιώσιμους τρόπους μετακίνησης έναντι των πιο άνετων μέσων μεταφοράς.

Στον τομέα της χρήσης πράσινης ενέργειας, η στρατηγική είναι επίσης φιλόδοξη. Όλοι οι Ολυμπιακοί χώροι στο Παρίσι τροφοδοτούνται από 100% ανανεώσιμες πηγές ενέργειας που προέρχονται από αιολικά και ηλιακά πάρκα στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια των Αγώνων, το Παρίσι δημιουργεί προσωρινές εγκαταστάσεις για να καλύψει ένα μέρος της κατανάλωσης των αθλητών, συμπεριλαμβανομένου ενός πλωτού ηλιακού πάρκου στον ποταμό Σηκουάνα. Επιπλέον, οι Αγώνες θα χρησιμοποιούν το δημόσιο δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας που τροφοδοτείται κυρίως από πυρηνική ενέργεια, μια πηγή ενέργειας μηδενικών εκπομπών, αντί για γεννήτριες ντίζελ.

Οι φετινοί αγώνες έχουν θέσει ως στόχο να μειώσουν και τις εκπομπές άνθρακα του μέσου γεύματος στο μισό. Για να το επιτύχουν αυτό, διπλασίασαν τις μερίδες φυτικών συστατικών, προτίμησαν τα τοπικά συστατικά και προϊόντα και μείωσαν τα απόβλητα τροφίμων μέσω βελτιωμένης εκτίμησης και κομποστοποίησης. ο Η κυκλική οικονομία αποτελεί άλλη μία παράμετρο που λαμβάνεται υπ’όψιν στην φετινή διοργάνωση με τον περιορισμό των πλαστικών μιας χρήσης και την εφαρμογή άλλων λύσεων, όπως η χρήση επαναχρησιμοποιήσιμων μπουκαλιών για νερό και άλλα ποτά.

Επαναχρησιμοποίηση, ενοικίαση, ανακύκλωση

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες 2024 επιδιώκουν να εξοικονομήσουν ενέργεια μέσω βιώσιμων επιλογών χώρων διεξαγωγής, μειωμένων αναγκών σε εξοπλισμό και χρήσης ενοικιαζόμενου εξοπλισμού, συμβάλλοντας όλα στη χαμηλότερη κατανάλωση ενέργειας. Εστιάζοντας σε μια στρατηγική μακροπρόθεσμης χρήσης, το 95% των χώρων αγώνων υπήρχαν ήδη ή κατασκευάστηκαν χρησιμοποιώντας κατασκευαστικές πρακτικές χαμηλών εκπομπών. Οποιαδήποτε νεόδμητα κτίρια έχουν προδιαγραφές να χρησιμοποιηθούν και μετά από τους Ολυμπιακούς Αγώνες ενώ προωθείται η κοινή χρήση εξοπλισμού και επίπλων.

Πάνω από το 75% του εξοπλισμού για τους Αγώνες θα ενοικιαστεί, συμπεριλαμβανομένων κερκίδων, σκηνών, καρεκλών και υπολογιστών. Μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες, το 90% των περιουσιακών στοιχείων θα επαναχρησιμοποιηθεί ενώ υπάρχει πρόβλεψη για ένα σχέδιο «δεύτερης ζωής» για τυχόν υλικά που έχουν απομείνει.

Στη διακήρυξή τους οι διοργανωτές αναφέρουν ότι: «Η οργανωτική επιτροπή του Παρισιού 2024 έχει βάλει στόχο να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο για τους Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες, δεσμευόμενη να προσφέρει μια φιλόδοξη, θεαματική, παγκόσμια εκδήλωση που θα είναι πιο υπεύθυνη, πιο βιώσιμη, πιο ενωμένη και πιο περιεκτική. Οι Αγώνες του Παρισιού 2024 παρέχουν μια μοναδική ευκαιρία να δημιουργηθεί δυναμική για ένα νέο κοινωνικό έργο. Η προώθηση της ανάπτυξης καινοτόμων λύσεων και οι γρήγοροι βιώσιμοι μετασχηματισμοί είναι δύο ριζικά διαφορετικά παραδείγματα του τρόπου με τον οποίο προσπαθούμε να οικοδομήσουμε ένα έργο που κοιτάζει προς το μέλλον που αντικατοπτρίζει αυτό που είμαστε».

Ως προς την κοινωνική και περιβαλλοντική κληρονομιά των Αγώνων, αναφέρει ότι «Αυτός ο στόχος καθοδηγεί ό,τι κάνουμε. Από τη φάση της υποβολής προσφορών, τοποθετήσαμε την κληρονομιά και τη βιωσιμότητα στο επίκεντρο του έργου μας, σύμφωνα με την Ολυμπιακή Ατζέντα 2020, τον στρατηγικό οδικό χάρτη για το μέλλον του Ολυμπιακού κινήματος. Η υπογραφή ενός κοινωνικού χάρτη με τους κοινωνικούς εταίρους, η ευθυγράμμιση με τη Συμφωνία του Παρισιού για τη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η διοργάνωση της Ολυμπιακής και Παραολυμπιακής Εβδομάδας (OPW) είναι μερικά μόνο παραδείγματα βημάτων που κάναμε για να αρχίσουμε να πραγματοποιούμε τη φιλοδοξία μας από το 2017, επτά χρόνια μετά. από τους Αγώνες».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Στο Παρίσι γεφυρώνεται το χάσμα των φύλων – Οι 42 αθλήτριες της ελληνικής αποστολής

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Ο Μακρόν θα κολυμπήσει στον Σηκουάνα, αλλά δεν ορίζει το πότε

Κυκλική Οικονομία: Τι κάνει ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα - Πού εντοπίζονται τα προβλήματα

gazzetta
gazzetta reader insider insider