Οριστικά στις κάλπες η Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οριστικά στις κάλπες η Βρετανία στις 12 Δεκεμβρίου
Οι πρώτες «χριστουγεννιάτικες» εκλογές στη Βρετανία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αναμένεται ότι θα είναι απρόβλεπτες.

Κέρδισε το στοίχημα της διεξαγωγής πρόωρων εκλογών ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον με την Βουλή των Κοινοτήτων να «ανάβει το πράσινο φως» σε μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο του Brexit.

Με ψήφους 438 υπέρ η Βουλή των Κοινοτήτων ενέκρινε τη διεξαγωγή εκλογών στις 12 Δεκεμβρίου, όπως ζητούσε ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον. Μόλις 20 βουλευτές καταψήφισαν την πρόταση.

Αργότερα σήμερα θα ακολουθήσει η τρίτη ανάγνωση και στη συνέχεια το νομοσχέδιο θα σταλεί προς έγκριση στη Βουλή των Λόρδων.

Οι πρώτες «χριστουγεννιάτικες» εκλογές στη Βρετανία εδώ και σχεδόν έναν αιώνα αναμένεται ότι θα είναι απρόβλεπτες: το Brexit έχει κουράσει ή έχει εξοργίσει τους ψηφοφόρους, στερώντας παραδοσιακούς συμμάχους από τα δύο μεγάλα κόμματα, τους Συντηρητικούς και τους Εργατικούς.

«Ναι» από Τζέρεμι Κόρμπιν σε πρόωρες εκλογές

Την έναρξη της «πιο φιλόδοξης και ριζοσπαστικής» προεκλογικής εκστρατείας ανακοίνωσε ο επικεφαλής του αντιπολιτευόμενου βρετανικού Εργατικού Κόμματος Τζέρεμι Κόρμπιν, ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημα του Μπόρις Τζόνσον για πρόωρες εκλογές το Δεκέμβριο.

Όπως δήλωσε σήμερα ο επικεφαλής των Εργατικών Κόρμπιν, απευθυνόμενος στην ομάδα των κορυφαίων πολιτικών συμβούλων του, η προϋπόθεση που έθετε το κόμμα για να υποστηρίξει τη διεξαγωγή νέων εκλογών εκπληρώθηκε.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ απευθυνόμενους στους «φίλους Βρετανούς» έγραψε στο Twitter: «Οι 27 συμφωνήσαμε και επίσημα στην παράταση. Μπορεί να είναι η τελευταία οπότε σιγουρευτείτε ότι κάνετε σωστή χρήση του χρόνου που απομένει».

Ο Τουσκ, που αναμένεται να αφήσει τη θέση του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στα τέλη του Νοέμβρη, ευχήθηκε καλή τύχη στους Βρετανούς. «Σας χαιρετώ καθώς η αποστολή μου εδώ τελειώνει. Εύχομαι να πάνε όλα καλά για εσάς» καταλήγει το μήνυμα του Ντόναλντ Τουσκ.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider