Στα άκρα η κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στα άκρα η κόντρα Τσίπρα - Μητσοτάκη
Η κυβέρνηση επιδιώκει να αλλάξει την ατζέντα της πολιτικής συζήτησης στα μέτρα που εξήγγειλε, με τη Νέα Δημοκρατία να επιμένει στο θέμα «Πολάκης» και «κότερο».

Στα άκρα οδηγήθηκε η χθεσινή πρώτη αντιπαράθεση Τσίπρα-Μητσοτάκη στη Βουλή κατά την έναρξη της συζήτησης για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Η σύγκρουση προσέλαβε προσωπικά χαρακτηριστικά μετά τις αλλεπάλληλες προκλήσεις του προέδρου της ΝΔ για ζητήματα ηθικής τάξης που οδήγησαν τον πρωθυπουργό στο να τού απαντήσει πως «είσαι πολύ λίγος να μιλάς εσύ για τους πολλούς και τις ελίτ σε μένα» αλλά και σε μία «υπόσχεση», ότι «θα σάς πάω μέχρι τέλους και δεν θα σάς αφήσω».

Μπορεί βεβαίως η σφοδρότατη αντιπαράθεση να είχε ως αφετηρία τις αναφορές Μητσοτάκη στα ζητήματα «κότερο» και «Πολάκης» ωστόσο το βέβαιο είναι ότι τις επόμενες ημέρες θα επεκταθεί στην ουσία της πολιτικής που δεν είναι άλλη από τα πολιτικά σχέδια των δύο κομμάτων.

Πρακτικά ο πρωθυπουργός περιέγραψε τα κοινωνικά μέτρα που θα νομοθετήσει η κυβέρνηση την επόμενη εβδομάδα -μετά τις 120 δόσεις- ως τμήμα του πολιτικού σχεδίου της κυβέρνησής του στην πορεία προς τις κάλπες. Βάζοντας σε αντιδιαστολή το πολιτικό (κρυφό) σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας που ταυτίζεται όπως είπε «με το αποκρουστικό πρόσωπο του ΔΝΤ». Ως εκ τούτου ο Αλέξης Τσίπρας ζητά την ανανέωση της εμπιστοσύνης της Βουλής κάνοντας προβολή στις κάλπες της 26ης Μαίου. Και ταυτόχρονα θέλει να μετατρέψει την ψήφο εμπιστοσύνης και σε μία άτυπη πρόταση μομφής και καταδίκης του Κυριάκου Μητσοτάκη και του προσωπικού του φίλου Βέμπερ στις ευρωεκλογές.

Ως εκ τούτου η κυβέρνηση δεν σκοπεύει να πέσει τις επόμενες ημέρες στην «παγίδα» της ΝΔ που θέλει να αποφύγει την συζήτηση για τα μέτρα στήριξης των πολλών για να κρύψει-όπως υποστηρίζει- την αμηχανία της για τις θετικές εξαγγελίες του πρωθυπουργού. Κάθε φορά που τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφέρονται στον Πολάκη η κυβέρνηση θα διερωτάται εάν η ΝΔ θα καταργήσει τα μέτρα ανακούφισης που θα ψηφιστούν τις επόμενες ημέρες και θα υπενθυμίζει πως με βάση τα όσα υπονόησε ο Μάνφρεντ Βέμπερ παρεμβαίνοντας άκομψα στις εσωτερικές εξελίξεις στην Ελλάδα καθ’ υπόδειξή του θα ακυρωθούν.

Φαίνεται πως το Μαξίμου θα συνεχίσει να διατηρεί ψηλά στην ατζέντα το κεφάλαιο Βέμπερ έχοντας μάλιστα και το πάτημα πως ο υποψήφιος με το ΕΛΚ για την προεδρία της Κομισιόν και «φίλος του κ. Μητσοτάκη» σκοπεύει να επιβάλει στην χώρα νέα μέτρα αυστηρής λιτότητας.

Μάλιστα η κυβέρνηση θα υπερτονίσει πως ένα από τα ανταλλάγματα που θεωρεί πως θα ζητήσει ο Βαυαρός πολιτικός για να προσπαθήσει να συναινέσει για την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων που θα ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης -εάν και εφόσον εκλεγεί πρωθυπουργός- θα είναι η λήψη αυστηρών μέτρων βασισμένων στις συνταγές του ΔΝΤ.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider