Η επίσκεψη του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Μάικ Πομπέο ξεκινά το πρωί της Δευτέρας στη Θεσσαλονίκη όπου θα τον υποδεχθεί στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ στη συνέχεια θα υπογραφούν διμερείς συνεργασίες στον τομέα της έρευνας και τεχνολογίας.
Η επίσκεψη Πομπέο στη Βόρεια Ελλάδα είναι ενδεικτική της σημασίας που αποδίδουν πλέον οι ΗΠΑ στον κομβικό ρόλο που θα παίξουν η Θεσσαλονίκη και η Αλεξανδρούπολη στο άμεσο μέλλον ως σημαντικές είσοδοι στη βαλκανική χερσόνησο.
Η επίσκεψη Πομπέο θα ξεκινήσει από το υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης όπου ο επικεφαλής της Αμερικανικής διπλωματίας θα συζητήσει διεξοδικά με τον Νίκο Δένδια το πλέγμα των ελληνοτουρκικών σχέσεων. Οι δυο άνδρες θα πιάσουν το νήμα από την τελευταία τους συνάντηση στη Βιέννη, που πραγματοποιήθηκε μεσούσης της ελληνοτουρικής κρίσης, στις 14 Αυγούστου και ο κ. Δένδιας αναμένεται να πληροφορήσει τον κ. Πομπέο για την κατάσταση των ελληνοτουρκικών λίγες μέρες πριν το κρίσιμο Συμβούλιο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αφορά στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Μετά το ραντεβού με τον Νίκο Δένδια, ο κ. Πομπέο θα επισκεφθεί τον Σύνδεσμο Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, όπου θα υπογραφεί διμερής συμφωνία για τη συνεργασία στον επιστημονικό και τεχνολογικό τομέα, παρουσία και του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη. Η επίσκεψη του κ. Πομπέο θα συνδυαστεί και με την παρουσία του υφυπουργού Άμυνας των ΗΠΑ, αρμόδιου για θέματα τεχνολογίας, Μάικλ Κράτσιος, που έχει δουλέψει τον τελευταίο χρόνο μαζί με τον υφυπουργό Ανάπτυξης Χρήστο Δήμα, τη “Συμφωνία Έρευνας και Τεχνολογίας” των δυο πλευρών. Οι σχετικές υπογραφές θα γίνουν από τους Υπουργούς, Πομπέο και Γεωργιάδη. Ο κ. Πομπέο θα επισκεφτεί αργότερα το Εβραϊκό Μουσείο. Υπενθυμίζεται πως στον αρχικό σχεδιασμό του προγράμματος, ο Πομπέο αναμενόταν να επισκεφθεί τον χώρο όπου θα ανεγερθεί το Μουσείο Ολοκαυτώματος Θεσσαλονίκης, κάτι όμως που τελικά ακυρώθηκε, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται να επισκεφτεί τελικά το ψηφιακό κέντρο τεχνολογίας και καινοτομίας της Pfizer ούτε το αμερικανικό κολλέγιο Ανατόλια.
Αρμόδιες πηγές αναφέρουν πως το αμερικανικό ενδιαφέρον για τη Βόρεια Ελλάδα είναι έντονο, αφού θεωρούν πως υπάρχει πρόσφορο έδαφος για επενδύσεις τόσο στη βιομηχανία όσο και στα πεδία της έρευνας, της τεχνολογίας και των μεταφορών. Το αμερικανικό ενδιαφέρον στη Θεσσαλονίκη σηματοδοτείται και από την ίδρυση του digital hub της Pfizer στην πόλη που πρόκειται να λειτουργήσει σύντομα. Πρόκειται για το πρώτο - και μοναδικό στην Ευρώπη - από τα έξι Διεθνή Κέντρα Ψηφιακής Τεχνολογίας, Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Μεγάλων Δεδομένων της εταιρείας το οποίο θα παράγει τεχνογνωσία και θα μεταφέρεται σε όλο τον κόσμο. Ενώ εδώ και καιρό, στελέχη της Αμερικανικής πρεσβείας έχουν μιλήσει για την ευκαιρία ώστε η Θεσσαλονίκη να αναδειχθεί ως ένας βαλκανικός κόμβος καινοτομίας κι ανάπτυξης της νεοφυούς επιχειρηματικότητας.