Τράπεζες: «Ψαλίδι» σε 20.000 άτομα και 2.000 καταστήματα σε οκτώ χρόνια

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τράπεζες: «Ψαλίδι» σε 20.000 άτομα και 2.000 καταστήματα σε οκτώ χρόνια
Στο μισό έχει μειωθεί το δίκτυο των καταστημάτων από το 2011, ενώ κάτω από τους 40.000 έπεσε ο αριθμός των εργαζομένων το 2018.

Βαθιά έχουν βάλει το «ψαλίδι» σε δίκτυο και προσωπικό οι ελληνικές τράπεζες την τελευταία οκταετία, ως αποτέλεσμα των σχεδίων αναδιάρθρωσης που συμφώνησαν με την Επιτροπή Ανταγωνισμού της ΕΕ.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία που δημοσίευσε η Τράπεζα της Ελλάδος για τη διάρθρωση του τραπεζικού κλάδου, από 59.958 εργαζομένους που απασχολούνταν το 2011, σήμερα έχουν μειωθεί κάτω από τα 40.000 άτομα (39.382). Το ίδιο διάστημα, το δίκτυο καταστημάτων μειώθηκε στο μισό, με τα καταστήματα από 3.847 το 2011 να ανέρχονται στα τέλη του 2018 σε 1.979.

tte

Συνεχίζεται η συρρίκνωση

Οι τράπεζες συνεχίζουν τη συρρίκνωση της παρουσίας τους στη χώρα, υπό το βάρος της αναπροσαρμογής του λειτουργικού τους μοντέλου που αποδεικνύεται ιδιαίτερα «βαρύ» στην περίοδο των ιχνών αγελάδων που διανύουμε. Με γενναιόδωρα προγράμματα εθελούσιας εξόδου, τα οποία θα γίνουν «λιγότερα γενναιόδωρα φέτος», αποχώρησαν το 2018 πάνω από 2.700 υπάλληλοι από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ενώ το ίδιο διάστημα έκλεισαν 200 καταστήματα.

Πηγές του κλάδου, πάντως, εκφράζουν έντονη ανησυχία ότι τα νέα προγράμματα οικειοθελούς αποχώρησης δεν θα βρουν εξίσου ευήκοα ώτα τη χρονιά που διανύουμε. Συστημική τράπεζα που στοχεύει σε μείωση του προσωπικού κατά 2.000 άτομα σε βάθος τριετίας, αντιμετωπίζεται με δυσπιστία από τους εργαζομένους. «Πού θα βρεθούν τόσα άτομα, το πολύ-πολύ να φύγουν 500», αναφέρει στο insider.gr διευθυντής καταστήματος της εν λόγω τράπεζας.

Μέχρι στιγμής, πάντως, η πολιτική που ακολουθούν οι διοικήσεις δεν είναι επιθετική και σέβονται την επιθυμία των εργαζομένων. «Πίεση είναι και η μετάθεση σε ένα νησί, αλλά δεν είναι απόλυση», αναφέρει εμφανώς ανήσυχος ο ίδιος εργαζόμενος, ξεκαθαρίζοντας πάντως ότι τέτοιες τακτικές δεν έχουν ακόμη εφαρμοστεί στην τράπεζα όπου εργάζεται.

Δεδομένου, όμως, ότι τα προηγούμενα τρία χρόνια που υλοποιούν τέτοια προγράμματα έχουν αποχωρήσει σχεδόν 6.000 άτομα από τον κλάδο, στενεύουν τα περιθώρια. Ήδη έχουν αποχωρήσει οι εργαζόμενοι άνω των 55 ετών και πλέον τα νέα προγράμματα στοχεύουν σε ηλικίες 45-55 ετών, προσφέροντας μάλιστα ασφαλιστική κάλυψη για περισσότερα χρόνια.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider