Περιζήτητο το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Περιζήτητο το ελληνικό ακτινίδιο στις αγορές του εξωτερικού

Την ευκαιρία να επεκταθεί και σε νέες αγορές έχει το ελληνικό ακτινίδιο καθώς υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από χώρες στις οποίες δεν έχει αυτή τη στιγμή παρουσία. Εξάλλου η Ελλάδα, βρίσκεται ανάμεσα στις 5 κορυφαίες χώρες παγκοσμίως στην παραγωγή ακτινιδίων μετά τις Κίνα, Νέα Ζηλανδία, Ιταλία και Ιράν ενώ βρίσκεται στην 3η θέση παγκοσμίως μετά την Ιταλία και τη Νέα Ζηλανδία, στις εξαγωγές ακτινιδίων. 

Το 2020 μάλιστα, η χώρα μας έκανε ρεκόρ όλων των εποχών στις εξαγωγές ακτινιδίων με 176.000 χιλ. τόνους, σε μία περίοδο που οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο, επέλεγαν τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C, λόγω της πανδημίας. 

Η νέα αγορά στην οποία επεκτάθηκε πρόσφατα το ελληνικό ακτινίδιο είναι αυτή της Νότιας Κορέας καθώς μέσα στον Μάρτιο αναμένεται για πρώτη φορά να βρεθεί στα ράφια 20 καταστημάτων αλυσίδας σούπερ μάρκετ. Όπως επισημαίνει στο insider.gr o  Γιώργος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος, εκπρόσωπος του Συνδέσμου Ελληνικών Επιχειρήσεων Εξαγωγής, Διακίνησης Φρούτων Λαχανικών και Χυμών INCOFRUIT-HELLAS, «αναμφισβήτητα πρόκειται για μία θετική εξέλιξη ωστόσο, το πρόβλημα όσον αφορά στο πρωτόκολλο το οποίο έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο χωρών είναι ότι προβλέπεται να γίνεται ο έλεγχος των προϊόντων που εξάγονται, από Νοτιοκορεάτες εμπειρογνώμονες πριν από την φόρτωση των προϊόντων. Ο έλεγχος αυτός θα μπορούσε να γίνεται μετά την παραλαβή των προϊόντων, καθώς με τον τρόπο που συμβαίνει δημιουργείται ένα έμμεσο εμπόδιο για τις συγκεκριμένες εξαγωγές» τονίζει.

Ο ίδιος σημειώνει ότι υπάρχει έντονο ενδιαφέρον για εξαγωγές ελληνικών ακτινιδίων από χώρες, όπως το Βιετνάμ, η Ιαπωνία, η Βραζιλία και η Ταϊβάν ενώ υπογραμμίζει πως θα πρέπει άμεσα να επιταχυνθεί η διαδικασία που αφορά στα «φυτοϋγειονομικά πρωτόκολλα μεταξύ της Ελλάδας και των συγκεκριμένων χωρών», ώστε να συνεχιστεί το περαιτέρω άνοιγμα του συγκεκριμένου προϊόντος σε νέες αγορές.

Αυτή τη στιγμή, σύμφωνα με τον κ. Πολυχρονάκη, όσον αφορά στις εξαγωγές το 60% της παραγωγής ετησίως εξάγεται κυρίως σε ευρωπαϊκές αγορές, όπως Ισπανία, Ιταλία, Γερμανία, Πολωνία, Ρουμανία, Ολλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο και Τσεχία, ενώ από τις τρίτες χώρες ανοδικά κινούνται οι εξαγωγές στην Κίνα, Ινδία, ΗΠΑ, Καναδά, Ουκρανία,   Τουρκία και Αίγυπτο.

insider

 

Διαβάστε επίσης:

Γιατί έγιναν «ανάρπαστα» τα ελληνικά φρούτα

 

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider