Τα νέα δεδομένα στο λιανεμπόριο και η ανησυχία των εμπόρων – Τι ισχύει από σήμερα

Ρομίνα Νικηφόρου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα νέα δεδομένα στο λιανεμπόριο και η ανησυχία των εμπόρων – Τι ισχύει από σήμερα
Στα νέα δεδομένα, σύμφωνα με τα μέτρα που ισχύουν από σήμερα, καλούνται να προσαρμοστούν έμποροι και καταναλωτές στις επιδημιολογικά επιβαρυμένες περιοχές της χώρας. Η επαναφορά του click away καθώς και η εφαρμογή του click inside προβληματίζει ωστόσο τον εμπορικό κόσμο που κάνει λόγο για «αναγκαίο κακό».

Σε νέα δεδομένα καλείται να προσαρμοστεί για ακόμη μία φορά εν μέσω πανδημίας, η αγορά και οι καταναλωτές, καθώς από σήμερα η μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, η Αττική, εντάσσεται στις «κόκκινες» περιοχές. Τα αυξημένα κρούσματα των τελευταίων ημερών σε συνδυασμό με τις εικόνες συνωστισμού που παρατηρήθηκαν σε μεγάλους εμπορικούς δρόμους, οδήγησαν την κυβέρνηση, κατόπιν και της εισήγησης των λοιμωξιολόγων, στην απόφαση να λάβει νέα αυστηρά μέτρα για το λιανεμπόριο.

Έτσι, στα καταστήματα σε όλες τις υγειονομικά επιβαρυμένες περιοχές, τα οποία είχαν ανοίξει στις 18 Ιανουαρίου έπειτα από 2,5 μήνες lockdown, επανέρχεται πλέον το click away, με τον τρόπο που εφαρμόστηκε και την περίοδο των γιορτών ενώ ειδικά για τις επιχειρήσεις με ενδύματα-υποδήματα και τα βιβλιοχαρτοπωλεία εφαρμόζεται η νέα μέθοδος click inside.

Στην περίπτωση του click inside, οι καταναλωτές αφού κλείσουν ραντεβού με την επιχείρηση που επιθυμούν, έχουν τη δυνατότητα, στο χρονικό διάστημα των δύο ωρών που προβλέπεται, να μπουν και μέσα στο κατάστημα και να δοκιμάσουν τα προϊόντα ή στην περίπτωση των βιβλιοχαρτοπωλείων να επιλέξουν αυτό που θέλουν. Και στις δύο μεθόδους, οι καταναλωτές πρέπει νωρίτερα να έχουν αποστείλει sms με τον κωδικό 2 στο 13033 ή να έχουν χειρόγραφη βεβαίωση κίνησης.

Υπενθυμίζεται πως η μέθοδος click inside είχε «πέσει» στο τραπέζι και πριν από το άνοιγμα των καταστημάτων καθώς, όπως διαπιστώθηκε κατά την περίοδο των εορτών, το click away δεν βοήθησε τους κλάδους της ένδυσης και της υπόδησης, με το τζίρο των καταστημάτων να μένει σε χαμηλά επίπεδα.

Το προαιρετικό ωράριο λειτουργίας θα είναι από τις 7 το πρωί έως τις 8 το βράδυ, ενώ τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά την Κυριακή 31 Ιανουαρίου.

«Τα δεχόμαστε ως αναγκαίο κακό»

Από την πλευρά τους οι έμποροι, εκφράζουν τον προβληματισμό και την ανησυχία τους για τις συνεχείς αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας της αγοράς ενώ εκτιμούν ότι εν μέσω εκπτώσεων η εφαρμογή των συγκεκριμένων μέτρων θα πλήξει τον τζίρο των επιχειρήσεων. Τονίζουν παράλληλα ότι όσο διάστημα τα καταστήματα ήταν ανοιχτά, τα μέτρα τηρήθηκαν από εμπόρους και πελάτες ενός των επιχειρήσεων, όπως έχουν δείξει και έλεγχοι των αρμόδιων οργάνων.

«Ούτε το click in shop ούτε ακόμη περισσότερο το click away συνιστούν λύση για το εμπόριο. Τα δεχόμαστε περισσότερο ως αναγκαίο κακό» σημείωσε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Γιώργος Καρανίκας, επισημαίνοντας παράλληλα ότι συνεχείς μεταπτώσεις από τα ανοικτά καταστήματα σε υβριδικά και πολύπλοκα πλαίσια λειτουργίας προκαλούν σύγχυση σε εμπόρους και καταναλωτές και νέο σοβαρό πλήγμα στα ταμεία των επιχειρήσεων.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης σημειώνει πως οι «οι φόβοι μας δυστυχώς επαληθεύτηκαν, αφού ο κίνδυνος της πανδημίας εξακολουθεί να είναι εδώ και συνεχίζει να μας απειλεί. Η Αττική είναι ξανά στο «κόκκινο» επιδημιολογικά και η αγορά στα «μαύρα» οικονομικά».

Οι έμποροι ήλπιζαν την περίοδο των χειμερινών εκπτώσεων να ανακτήσουν περίπου το 50% του περσινού τζίρου, δηλαδή περίπου 2,5 δισ. ευρώ. Ένας στόχος που μέχρι πριν από μία εβδομάδα φαινόταν εφικτός λόγω της αυξημένης κίνησης των πρώτων ημερών στα καταστήματα και παρά τα μειωμένα έσοδα στα ταμεία συγκριτικά με πέρσι. Πλέον, ελπίζουν τα επιδημιολογικά δεδομένα να τους επιτρέψουν να ανοίξουν ξανά, προτού τελειώσει η περίοδος των εκπτώσεων ώστε να διαθέσουν τα προϊόντα που έχουν στα ράφια τους.

«Δεν έχουμε άλλη επιλογή, από το να συνεργαστούμε με πλήρη συναίσθηση της ατομικής, πολιτικής και συλλογικής μας ευθύνης» τονίζει ο κ. Καρανίκας και προσθέτει: «Χωρίς να ξεχνάμε ότι χιλιάδες συνάδελφοι και οι οικογένειές τους θα χρειαστούν μεγαλύτερη στήριξη με στοχευμένα μέτρα, μετά τη νέα διάψευση των προσδοκιών τους. Και θα φροντίζουμε καθημερινά να το θυμίζουμε στους συναρμόδιους υπουργούς».

Διαβάστε επίσης:

Κίνδυνος λουκέτου για 1 στα 2 καταστήματα της Αθήνας σε περίπτωση τρίτου lockdown

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider