Ανδρεάδης: Οριακή αύξηση των τουριστικών εσόδων φέτος

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ανδρεάδης: Οριακή αύξηση των τουριστικών εσόδων φέτος

Φόβους πως τα τουριστικά έσοδα το 2016 θα είναι οριακά αυξημένα σε αντίθεση με την αύξηση που παρουσίασαν τα προηγούμενα χρόνια όπου ανήλθαν στα 14,2 δισ. το 2015 από 10 δισ. το 2010, εξέφρασε την Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Ανδρέας Ανδρεάδης. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά από το βήμα του οικονομικού συνεδρίου Thessaloniki Summit «από το 2010 ο τουρισμός μεγάλωσε κατά 40%, όταν το ΑΕΠ της χώρας έχασε το 25%».

Στα θετικά στοιχεία της φετινής χρονιάς, σύμφωνα με τον κύριο Ανδρεάδη συγκαταλέγεται η αύξηση των τουριστικών αφίξεων που αναμένεται να παρουσιάσει φέτος η χώρας μας σε σχέση με την γειτονική Τουρκία -για πρώτη φορά μετά από μία δεκαετία. Όπως εξήγησε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η δυσμενής συγκυρία στη γείτονα χώρα, έχει «εκτρέψει» εκατομμύρια τουριστών προς τη χώρα μας. Ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ έδωσε επίσης την δική του εκτίμηση για τις αφίξεις στην Ελλάδα, οι οποίες εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος στα 27,5 εκατ. (εκ των οποίων 2 εκατ. αντιστοιχούν σε αφίξεις με κρουαζιερόπλοια), τη στιγμή που η Τουρκία εκτιμάται ότι θα υποδεχτεί μόνο 26 εκατ. τουρίστες έναντι 35-36 εκατ. πέρυσι.

Όπως συμπλήρωσε μάλιστα το 2021 οι αφίξεις αναμένεται να φθάσουν τα 35 εκατομμύρια τουρίστες και τα άμεσα έσοδα, χωρίς τις μεταφορές, να αγγίξουν τα 19-20 δισ. ευρώ», σύμφωνα με την μελέτη για το 2ο στρατηγικό σχέδιο του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ).

Σημαντικό αντικίνητρο χαρακτήρισε τον ΦΠΑ η επιβολή του οποίου καθιστά τους επιχειρηματίες του τουρισμού διστακτικούς μπροστά στις νέες επενδύσεις σε ξενοδοχειακές υποδομές. Τόνισε μάλιστα πως η υψηλή φορολογία καθιστά κατά 50% αποδοτικότερες τις επενδύσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία, τη Μαγιόρκα. «Όταν όλες οι χώρες έχουν φόρο περί το 8%-9% κι ακόμη και η Γερμανία που μας κουνάει το δάχτυλο 10%, εμείς πρέπει να τα βγάζουμε πέρα με 13%-14%» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος έθεσε, στη συνέχεια, το αυτονόητο ερώτημα στο οποίο και απάντησε: «Δεν καταλαβαίνουν οι κυβερνώντες την επίπτωση από την αύξηση του ΦΠΑ και την υπερφορολόγηση;». Οπως είπε, την καταλαβαίνουν, αλλά, επειδή σε όλα τα κόμματα οι πολιτικάντηδες είναι περισσότεροι από τους πολιτικούς, δεν λαμβάνουν μέτρα που δεν θα τα καταλάβαιναν αμέσως οι πολίτες, έτσι προτιμούν να μη μειώνουν τις δημόσιες δαπάνες.

Από το βήμα του ίδιου συνεδρίου ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ Α.Ε.) Δημήτρης Μακρής κάλεσε τους υποψήφιους επενδυτές του ΟΛΘ να καταθέσουν ικανοποιητικές προσφορές. Ο κ. Μακρής επεσήμανε ότι έργο πρώτης προτεραιότητας είναι η επέκταση του 6ου προβλήτα, που σχεδιάστηκε το 1996 και ακόμη δεν έχει υλοποιηθεί.

Από την πλευρά του, ο managing partner της Ernst & Young Πάνος Παπάζογλου, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, ανέφερε: «Δεν έχουμε αρκετούς επιχειρηματίες στη χώρα. Είμαστε στον όγδοο χρόνο μιας πολύ βαθιάς κρίσης και ακόμη ψάχνουμε τι θα μας βγάλει από αυτήν, ενώ πετάμε το μπαλάκι των ευθυνών. Εχουμε συζητήσει, όμως, πολύ λίγο για τις ευθύνες της επιχειρηματικής τάξης στην Ελλάδα, μιας κρατικοδίαιτης επιχειρηματικής τάξης, που έχασε και την εμπιστοσύνη της ελληνικής κοινωνίας τα τελευταία χρόνια».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider