Ψήφο εμπιστοσύνης στην ελληνική ξενοδοχία και στο συνεχώς αυξανόμενο τουριστικό προϊόν της χώρας δίνει τα τελευταία τρία χρόνια ο Θεόδωρος Δουζόγλου, ομογενής από τη Βενεζουέλα, αγοράζοντας αυτή την εβδομάδα ένα από τα πιο γνωστά ξενοδοχεία του Πειραιά, το Mistral, στην Καστέλλα.
Το συνολικό ύψος της επένδυσης , συμπεριλαμβανομένου και του κόστους της ανακαίνισης κυμαίνεται στα 12 εκατ. ευρώ. Το τριών αστέρων Mistral, που συγκαταλέγεται σε ένα από τα παλαιότερα και γνωστότερα ξενοδοχεία του Πειραιά κι ένα από τα λίγα που λειτουργούσε μέχρι θέση στην προνομιακή αυτή τοποθεσία, διαθέτει 74 δωμάτια, πισίνα, roof garden και φυσικά πανοραμική θέα. Οι πόρτες του παραμένουν κλειστές από τον Μάιο του 2016 όταν διέκοψε την λειτουργία του λόγω προβλημάτων ρευστότητας της ιδιοκτήτριας εταιρείας του.
Το Mistral, ξενοδοχείο τριών αστέρων αντιμετώπιζε σημαντικά προβλήματα ρευστότητας- εξ' ού και το πωλητήριο που είχε μπεί ήδη από το 2012 κι εν συνεχεία η διακοπή της λειτουργίας του. Στην αγγελία πώλησης της μονάδας γινόταν ιδιαίτερη αναφορά στην προνομιακή του θέση, δεδομένου ότι βρίσκεται κοντά στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας (Σ.Ε.Φ.), το νέο «Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος», τις πρώην ολυμπιακές εγκαταστάσεις του γηπέδου Βeach Volley και του κλειστού γυμναστηρίου Tae Kwon Do και την Εθνική Ναυταθλητική Μαρίνα. «Η πελατεία του ξενοδοχείου «Mistral, εξαιτίας της θέσης και των παροχών που αυτό προσφέρει (π.χ.: πισίνα, roof garden κ.τ.λ.), μπορεί να ομαδοποιηθεί στις εξής γενικές κατηγορίες: εφοπλιστές και επιχειρηματίες, αθλητές, πανεπιστημιακοί καθηγητές, τουρίστες και επισκέπτες αναψυχής, σύνεδροι», αναφερόταν χαρακτηριστικά στο «πωλητήριο».
Αξίζει να αναφερθεί ότι προ πενταετίας και δεδομένης της πτώσης του τουρισμού στην ευρύτερη περιοχή της Αθήνας, η εναλλακτική για το νέο αγοραστή ήταν η αλλαγή χρήσης, εκτός της ξενοδοχειακής, και η λειτουργία του ακινήτου π.χ. ως κλινική, γραφεία, κατοικίες κ.τ.λ., ωστόσο η άνοδος και τα δρομολογούμενα έργα στον Πειραιά σε συνδυασμό και με την έλλειψη καταλυμάτων υψηλών προδιαγραφών φαίνεται ότι έχει ανοίξει την ...όρεξη των επενδυτών του τουρισμού.
Σημειωτέον πως στην ίδια περιοχή παραμένει κλειστό εδώ και χρόνια το ξενοδοχείο Castella μέσα στο οποίο είχε βρει τραγικό θάνατο ο ιδιοκτήτης του. Πλέον, στην περιοχή της Καστέλλας λειτουργεί μόνο το ιστορικό ξενοδοχείο του Λεωνίδα Φωτάκου, Cavo d’Oro πάνω από την πλαζ Βοτσαλάκια.
Ο μυστηριώδης αγοραστής του ιστορικού Πεντελικόν
Βέβαια δεν είναι η πρώτη φορά που ο βενεζουελάνος ομογενής ψηφίζει το τουριστικό ελληνικό προϊόν. Η γνωστότερη εκ των συναλλαγών που έκανε η οικογένεια, η οποία κινείται εντόνως τα τα τελευταία χρόνια στην ελληνική αγορά ακινήτων, ήταν η εξαγορά του ιστορικού ξενοδοχείου Πεντελικόν στο Κεφαλάρι της Κηφισιάς το Μάιο του 2015 έναντι 23 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι το «Πεντελικόν» πέρασε στην ιδιοκτησία εταιρείας έπειτα από δημόσιο αναγκαστικό πλειστηριασμό του ακινήτου που διενήργησε η Alpha Bank λόγω οφειλών προς την τράπεζα της ιδιοκτήτριας μέχρι τότε εταιρείας «Ξενοδοχειακές Επιχειρήσεις Βάρδη Α.Ε.» ιδιοκτησίας του Χαράλαμπου Βάρδη.
Η νέα ιδιοκτήτρια εταιρεία διέκοψε τη λειτουργία του ξενοδοχείου στα τέλη Μαΐου 2015, χωρίς να θέσει ακριβές χρονοδιάγραμμα για την ανακαίνιση και επαναλειτουργία της ιστορικής μονάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες βέβααι, στόχος της είναι η επαναλειτουργία του ξενοδοχείου το αργότερο μέσα στο 2017 με τη διατήρηση της ιστορικής του επωνυμίας ενώ την διαχείριση έχει αναλάβει η Starwood.
H Starwood διατηρεί συνεργασία με τη μορφή διαχείρισης ή franchise με 11 ξενοδοχειακές μονάδες στη χώρα μας μέσω των αλυσίδων της The Luxury Collection, Westin και Sheraton. Από το σύνολο των ξενοδοχείων τέσσερα βρίσκονται στην Αττική – Αθήνα, δύο στην Πελοπόννησο, δύο στη Σαντορίνη και από ένα στη Μύκονο, στη Ρόδο και στην Κρήτη ενώ ελέγχοντας μετοχικά το δίκτυο ξενοδοχείων Design Hotels, έχει δώσει τη δυνατότητα σε επιλεγμένες μονάδες του τελευταίου να αξιοποιούν τα διεθνή συστήματα κρατήσεών της.
Στο στόχαστρο το νησί των ανέμων
Επόμενος στόχος του επιχειρηματία ήταν το περίφημο νησί των ανέμων. Τον Μάιο του 2016 το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι ολοκληρώθηκε η e-δημοπρασία για το ξενοδοχείο «Λητώ» στη Μύκονο μέσω της πλατφόρμας ηλεκτρονικών δημοπρασιών www.e-publicrealestate.gr. Η εταιρία «ASTERAS 2020», συμφερόντων Δ. Δουζόγλου, προσέφερε σχεδόν 17 εκατ. ευρώ, ποσό που υπερέβαινε κατά 69% την τιμή εκκίνησης του ξενοδοχείου (10 εκατ. ευρώ) ενώ ήταν σημαντικά μεγαλύτερο συγκριτικά και με το ύψος αποτίμησης του ακινήτου -σύμφωνα με ανεξάρτητους αποτιμητές, ήταν περίπου πέντε εκατ. ευρώ, οπότε το ξενοδοχείο πουλήθηκε στο 340% της αποτίμησης ή 2,4 φορές επάνω.
Το ξενοδοχείο «Λητώ», βρίσκεται στον οικισμό της Χώρας της Μυκόνου, στον στενό παραλιακό δρόμο του παλιού λιμανιού, διαθέτει εμβαδόν 3.634 τετραγωνικά μέτρα και είναι δυναμικότητας 25 δωματίων και 48 κλινών, ενώ διαθέτει συνολική δομημένη επιφάνεια άνω των 2 χιλιάδων τετραγωνικών συμπεριλαμβανομένης της πισίνας του εστιατορίου και των εξωτερικών χώρων.
Χτίστηκε το 1952 και αν και παλαιό, η θέση του και μόνον θεωρείται προνομιακή λόγω της θέας στο παλιό λιμάνι της Μυκόνου.
Boutique hotel στον ΟΤΕ της Σταδίου
Της επένδυσης στη Μύκονο ακολούθησε η εξαγορά του ακινήτου του ΟΤΕ στην Σταδίου με στόχο να μετατραπεί σε πολυτελή boutique ξενοδοχειακή μονάδα, δυναμικότητας 80 δωματίων.
Το διατηρητέο ακίνητο επί της οδού Σταδίου 15- Ανθίμου Γαζή, στην πλατεία Κολοκοτρώνη, δίπλα στην παλαιά Βουλή εξαγοράστηκε για πολλά περισσότερα από 10 εκατ. ευρώ.
Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι το κτήριο, που για πολλά χρόνια στέγαζε τα κεντρικά γραφεία του OΤΕ, έχει κηρυχθεί διατηρητέο ως «ειδικού αρχιτεκτονικού και ιστορικού ενδιαφέροντος».
Η οικογένεια Δουζόγλου
Μεγαλώνοντας σε μια χώρα η οποία κυριαρχείται από τον τσαβισμό και σε μια κλειστή αγορά η οποία αντιμετωπίζει μέχρι σήμερα σοβαρά προβλήματα χωρίς μεγάλα περιθώρια επιχειρηματικής δράσης, ο πατριάρχης της οικογένειας Δουζόγλου-Αντωνιάδη, Διογένης, κατάφερε να πρωτοστατήσει στο επιχειρείν της λατινικής Αμερικής, χωρίς ωστόσο να γίνουν γνωστές λεπτομέρειες για τις δραστηριότητές του.
Στο Καράκας βρίσκεται η εταιρεία Indian Especieras Company Limited, η οποία σύμφωνα με τις λιγοστές πληροφορίες που δίνονται σε ιστοσελίδες από τη Βενεζουέλα, ιδρύθηκε το 1955 από τον Διογένη Δουζόγλου-Αντωνιάδη με κύριο στόχο την κατασκευή και συσκευασία ειδών όπως σάλτσες και τσάι, καθώς και την αγορά και την πώληση των άλλων εγχώριων και εισαγόμενων αγαθών. Πριν από μια δεκαετία, ο «πατριάρχης» της οικογένειας μοίρασε τις δραστηριότητες των επιχειρήσεων στα παιδιά του.
Η οικογένεια Δουζόγλου θεωρείται εκ των πρωτεργατών της ελληνικής κοινότητας της Βενεζουέλας και πρωτοστάτης της ίδρυσης της εκεί ορθόδοξης κοινότητάς της με εκτενή δράση για τη στήριξη του ελληνικού στοιχείου στη δοκιμαζόμενη σήμερα λατινοαμερικανική χώρα.
Η ιστορία της οικογενείας είναι κατά κάποιον τρόπο αποτυπωμένη και στην Αθήνα, αφού στη διασταύρωση των οδών Μιχαλακοπούλου και Αλκμάνος είναι τοποθετημένη από το 2001 η ορείχαλκινη προτομή του Francisco de Miranda, αγωνιστή της ανεξαρτησίας της Βενεζουέλας από το ισπανικό στέμμα, η οποία έγινε με χορηγούς τους αδελφούς Δουζόγλου.Από τα λίγα που είναι γνωστά για τη χαμηλή αυτή τόνων επιχειρηματική οικογένεια είναι ότι τα μέλη της έλκουν την καταγωγή τους από τη Ρουμανία, ενώ πριν από πέντε περίπου δεκαετίες μετανάστευσαν στη Βενεζουέλα.