Συνάντηση Τσακαλώτου - Καραμούζη στο υπουργείο Οικονομικών

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Συνάντηση Τσακαλώτου - Καραμούζη στο υπουργείο Οικονομικών

Συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο είχε σήμερα ο πρόεδρος της Eurobank Νίκος Καραμούζης.

Πληροφορίες που δεν επιβεβαιώθηκαν είτε από την πλευρά της τράπεζας, είτε από του υπουργείου φέρουν τους δύο άνδρες να εξέτασαν το ζήτημα των προνομιούχων μετοχών που διαθέτει στην Eurobank το Δημόσιο.

Να σημειωθεί πως η Eurobank βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο επίκεντρο των συζητήσεων των ελληνικών αρχών με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG COMP) και τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM), με τις εμπλεκόμενες υπηρεσίες να εξετάζουν το τι μέλλει γενέσθαι με τις προνομιούχες μετοχές που κατέχει τα Δημόσιο στην τράπεζα ήδη από το 2009.

Στο πλαίσιο του «νόμου Αλογοσκούφη» η Eurobank εξέδωσε το 2009, 345.500.000 μετοχές ονομαστικής αξίας 2,75 ευρώ εκάστη υπέρ του Δημοσίου. Αυτά τα 950 εκατ. ευρώ περίπου αποτελούν ένα σημαντικό κομμάτι των κεφαλαίων της τράπεζας την τελευταία οκταετία. Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανόνες της συνθήκης της Βασιλείας έως το τέλος του 2017 οι προνομιούχες μετοχές δεν θα μπορούν πλέον να προσμετρούνται στα κεφάλαια των τραπεζών και θα πρέπει να αντικατασταθούν με άλλης μορφής επιλέξιμα κεφάλαια.

Σε αυτό το πλαίσιο η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο SSM και το ελληνικό υπουργεί Οικονομικών βρίσκονται το τελευταίο διάστημα σε συζητήσεις για το πώς θα καταστεί εφικτή η αντικατάσταση των προνομιούχων μετοχών της Eurobank με άλλης μορφής κεφάλαια διαβάθμισης τουλάχιστον Tier 2 Capital.

Η παρουσία Καραμούζη στο υπουργείο Οικονομικών συνέπεσε και με δημοσίευμα των Financial Times το οποίο αναφέρει πως ο Ενιαίος Μηχανισμός Εποπτείας της ΕΚΤ έδωσε διορία έως τις 31 Μαρτίου στους μετόχους της Τράπεζας Πειραιώς προκειμένου να ορίσουν διευθύνοντα σύμβουλο «συμβατό» με τα προσόντα που περιγράφει ο νόμος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Το όνομα του κ. Καραμούζη ακούγεται διαρκώς το τελευταίο έτος για τη θέση του CEO της Πειραιώς, ωστόσο ο ίδιος δεν έχει επιβεβαιώσει ποτέ το σχετικό ενδιαφέρον δημοσίως.

Σήμερα μετά τη συνάντηση με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο πρόεδρος της Eurobank ρωτήθηκε για το εάν εξέτασε με τον υπουργό Οικονομικών το ζήτημα των προνομιούχων ή το θέμα της Πειραιώς, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider