ΤτΕ: Τα κριτήρια φερεγγυότητας μιας τράπεζας

Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΤτΕ: Τα κριτήρια φερεγγυότητας μιας τράπεζας

«Λίστα» με αντικειμενικά κριτήρια, τα οποία πιστοποιούν ότι μια τράπεζα θεωρείται φερέγγυα ή, στον αντίποδα, βρίσκεται σε κατάσταση αφερεγγυότητας έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος.

Πρόκειται για πράξη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Τράπεζας της Ελλάδος, η οποία βάζει σε μια σειρά τα αντικειμενικά στοιχεία που πιστοποιούν τη φερεγγυότητα ή αφερεγγυότητα μιας τράπεζας, μετά τη θέσπιση τυποποιημένων κανόνων και διαδικασιών εξυγίανσης που επιβάλλει η έναρξη λειτουργίας του Ενιαίου Συμβουλίου Εξυγίανσης (SRB).

Βασική αποστολή του SRB είναι η διασφάλιση της εύρυθμης εξυγίανσης των προβληματικών τραπεζών, με τις ελάχιστες δυνατές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία.

Τα αντικειμενικά στοιχεία σχετίζονται με τους ακόλουθους τομείς: κεφαλαιακή θέση του ιδρύματος, θέση ρευστότητας του ιδρύματος, τυχόν λοιπές απαιτήσεις για τη διατήρηση της άδειας λειτουργίας, περιλαμβανομένων των ρυθμίσεων διακυβέρνησης και της επιχειρησιακής ικανότητας.

Η διαπίστωση ότι ένα ίδρυμα τελεί σε κατάσταση αφερεγγυότητας ή επαπειλούμενης αφερεγγυότητας, δεν πρέπει να συνάγεται, σύμφωνα με τις γενικές διατάξεις της πράξης, αυτόματα από οποιοδήποτε από τα αντικειμενικά στοιχεία της παρούσας μεμονωμένα, αλλά κατόπιν προσεκτικής και σε συνολική βάση ανάλυσης των αντικειμενικών στοιχείων.

Ωστόσο, ενδέχεται να υπάρχουν περιπτώσεις που η ύπαρξη ενός και μόνο αντικειμενικού στοιχείου, λόγω του επιπέδου σοβαρότητας και του αντίκτυπού του, θα ήταν επαρκής για να διαπιστωθεί ότι ένα ίδρυμα τελεί σε κατάσταση αφερεγγυότητας ή επαπειλούμενης αφερεγγυότητας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider