«Γενναίες» εθελούσιες προσφέρουν οι τράπεζες για να μειώσουν το προσωπικό

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
«Γενναίες» εθελούσιες προσφέρουν οι τράπεζες για να μειώσουν το προσωπικό

Ελκυστικά πακέτα προσφέρουν οι τράπεζες στους εργαζομένους για να αποχωρήσουν οικειοθελώς από το δίκτυό τους, με στόχο να περιορίσουν τα λειτουργικά τους κέρδη χωρίς να χρειαστεί να προχωρήσουν σε μονομερείς ενέργειες, δηλαδή απολύσεις.

Οι τέσσερις συστημικές τράπεζες στοχεύουν να μειώσουν το προσωπικό τους κατά τουλάχιστον 4.000 άτομα το 2018, όπως προβλέπουν οι δεσμεύσεις που έχουν λάβει έναντι της Επιτροπής Ανταγωνισμού της ΕΕ για περιορισμό των λειτουργικών τους δαπανών.

Πρώτη έσυρε το «γαϊτανάκι» των εθελούσιων προγραμμάτων η Eurobank στις 22 Ιανουαρίου και ακολούθησε η Τράπεζα Πειραιώς την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου.

Τα πακέτα που προσφέρουν είναι αρκετά δελεαστικά και κυμαίνονται από 50 μισθούς (Eurobank) για τους εργαζόμενους άνω των 55 ετών και φτάνουν τους 61 μισθούς (Τράπεζα Πειραιώς).

Όπως έχει αναφέρει το insider.gr σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, στόχος της Eurobank είναι η αποχώρηση 1.000 ατόμων σε ορίζοντα τριετίας. Το πρόγραμμα στοχεύει κυρίως στις διοικητικές υπηρεσίες υποστήριξης (back office), οι οποίες έχουν σε μεγάλο βαθμό αυτοματοποιηθεί λόγω της ρομποτικής και των υπόλοιπων σύγχρονων τεχνολογιών.

Στο «απυρόβλητο» μένουν, ωστόσο, τα τμήματα Πιστωτικού Κινδύνου (Credit Risk) και τα καταστήματα, καθώς βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης της διαχείρισης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του ιδρύματος, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές.

Στο δικό της πρόγραμμα, η Τράπεζα Πειραιώς περιλαμβάνει όλους τους εργαζόμενους εντός Ελλάδας, χωρίς να αποκλείει συγκεκριμένες διευθύνσεις, και προτίθεται να κάνει την πιο δραστική μείωση προσωπικού –ύψους 2.000 ατόμων εντός του έτους.

Θυμίζεται ότι ο όμιλος έχει απορροφήσει συνολικά 13 τραπεζικά δίκτυα και το πλεονάζον προσωπικό επιβαρύνει σημαντικά τη λειτουργία της, ιδίως υπό τη σκιά του κόκκινου χαρτοφυλακίου.

Στην Εθνική Τράπεζα και την Alpha Bank εξακολουθούν να «τρέχουν» σιωπηρά τα προγράμματα εθελούσιας εξόδου που είχαν ανακοινωθεί μαζικά το 2016.

Παράγοντες της αγοράς αναφέρουν, πάντως, ότι αυτός είναι ο τελευταίος κύκλος εθελούσιων εξόδων στον τραπεζικό κλάδο και ήταν στοχευμένη η επίσπευσή τους πριν την ολοκλήρωση των stress tests τον ερχόμενο Μάιο, τα οποία δεν είναι ακόμη σαφές τι είδους κεφαλαιακές ανάγκες μπορεί να αναδείξουν.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider