Κατέχει ηγετική θέση στην αγορά αλατιού με ένα ιστορικό brand που «πρωταγωνίστησε» στα ράφια του παντοπωλείου που γυρίστηκε η ταινία «Μπακαλόγατος», και μετρά 76 χρόνια στην ελληνική αγορά.
Ο λόγος για την Κάλας, τη μεγαλύτερη ελληνική εταιρεία επεξεργασίας, τυποποίησης και διάθεσης θαλασσινού άλατος, που λειτουργεί εργοστάσια άλατος στο Μεσολόγγι Αιτωλοακαρνανίας και στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, καθώς και εργοστάσιο delicatessen ειδών διατροφής στη Ν. Εφεσο Πιερίας.
Η Κάλας ιδρύθηκε το 1922 από τον Εμμ. Καλαμαράκη που έστησε την πρώτη βιοτεχνία επεξεργασίας άλατος στο Κουκάκι, η οποία διέθετε επεξεργασία πλύσεως άλατος και γινόταν επίσης παραγωγή απορρυπαντικών, των γνωστών στους μεγαλύτερους ΣΑΠΟΛ και ΚΡΙΝΟΛ, καθώς και παραγωγή ποτάσας.
Τη δεκαετία του ’50 τα ηνία της επιχείρησης αναλαμβάνει ο Κων/νος Εμμ. Καλαμαράκης, διπλωματούχους χημικός του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ενώ συνεχίζεται η παραγωγή των απορρυπαντικών ΣΑΠΟΛ, ΚΡΙΝΟΛ, ποτάσας και χλωρίνης, ο ανήσυχος νους του Κων/νου Καλαμαράκη συλλαμβάνει την ιδέα να βάλει το αλάτι ΚΑΛΑΣ σε μπουκάλι.
Το προϊόν που μέχρι τότε βρισκόταν πίσω από τον πάγκο του μπακάλη, παίρνει θέση στο ράφι αλλά και στην καρδιά των καταναλωτών, τόσο ώστε να «πρωταγωνιστεί» σε ταινία.
Το 1960 έχοντας εγκατασταθεί στο νέο τότε εργοστάσιο της οδού Πειραιώς, ο Κων/νος Καλαμαράκης ερευνά και μελετά ώστε με το προϊόν του να συμβάλει θετικά στον τομέα της υγείας του καταναλωτικού κοινού. Έτσι, πρώτη η ΚΑΛΑΣ το 1963 παράγει ιωδιωμένο αλάτι σε συνεργασία με την UNICEF και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, συμβάλλοντας έτσι στην πρόληψη της ιωδιοπενίας στη χώρα μας.
Στοχεύοντας πάντα στην βελτίωση των προϊόντων της, και αξιοποιώντας την ευρεσιτεχνία του Κων/νου Καλαμαράκη, η Κάλας πρώτη στην Ελλάδα υιοθετεί στην παραγωγική της διαδικασία την μέθοδο της ανακρυστάλλωσης. Αποδομώντας πλήρως τον κόκκο του ακατέργαστου αλατιού και κατόπιν αναδομώντας τον σε κρυστάλλους, η Κάλας επιτυγχάνει να δώσει στο καταναλωτικό της κοινό ένα απόλυτα καθαρό αλάτι, απαλλαγμένο από κατάλοιπα όπως γύψο, άμμο και λοιπά ξένα σώματα τα οποία περιέχονται στο ακατέργαστο αλάτι.
Το 1970 η Κάλας, ήδη πια με την μορφή της ανωνύμου εταιρείας, πραγματοποιεί μια σημαντική για τα δεδομένα της εποχής επένδυση κατασκευάζοντας νέα παραγωγική μονάδα στο Μεσολόγγι. Με νέο εξοπλισμό που αφορούσε τις μονάδες ανακρυστάλλωσης και πλύσης, αλλά και την μονάδα συσκευασίας, η ΚΑΛΑΣ κυκλοφορεί στην αγορά το αλάτι ΗΡΑ σε διάφανη πλαστική σακούλα.
Σήμερα η Κάλας κατέχει το 24,81% των μετοχών της εταιρείας πρωτογενούς άλατος Ελληνικές Αλυκές, ενώ το 2007 εξαγόρασε την εταιρεία παραγωγής σαλατών, μαγιονέζας, μουστάρδας και άλλων ειδών διατροφής Olympus Foods, την οποία απορρόφησε τα τέλη του 2008.
Παράγει και εμπορεύεται σε ποικίλες συσκευασίες προϊόντα άλατος, σαλάτες, μαγιονέζες, μουστάρδες, κέτσαπ, βακαλάο και άλλα αλίπαστα, μπαχαρικά, μανιτάρια, κονσέρβες ψαρικών, ζωοτροφές, εμφιαλωμένο νερό, ζαμπόν, καθώς και πιπεριές και άλλα τυποποιημένα αγροτικά προϊόντα, χρησιμοποιώντας τα εμπορικά σήματα «Κάλας», «ΒΕΜ», «Olympus Foods», «Chaperon», «King Fish», «Αλθέα», «Νίκη», «Κορωνίς», «Roma», «Lovies», «17», «Fresco Gusto». Παράγει και προϊόντα για λογαριασμό εγχώριων λιανεμπορικών αλυσίδων και αντίστοιχων εταιρειών του εξωτερικού. Πραγματοποιεί εξαγωγές σε πολλές χώρες, αντλώντας από αυτές περί το 10% των ετήσιων εσόδων της.
Το 2017 η εταιρεία Κάλας κατέγραψε πωλήσεις 26,27 εκατ. ευρώ οριακά ενισχυμένες σε σχέση με το 2016 καθώς και καθαρές 0,295 εκατ. ευρώ έναντι ζημιών 0,76 εκατ. ευρώ το 2016.
Για το 2018 προσβλέπει σε αύξηση του κύκλου εργασιών της σε υψηλότερα επίπεδα, περαιτέρω αποπληρωμή τραπεζικών δανείων της και ενίσχυση των κερδών της προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (EBITDA). Θεωρεί επιτυχία το γεγονός ότι μπόρεσε κατά το 2017, παρά την κάμψη της εγχώριας ζήτησης, να αυξήσει έστω οριακά τις πωλήσεις της, διατηρώντας τη δεσπόζουσα θέση της στην αγορά άλατος.