ΙΟΒΕ: Στο 2% η ανάπτυξη και το 2019 – Δεν ξεμπερδέψαμε με την κρίση 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
ΙΟΒΕ: Στο 2% η ανάπτυξη και το 2019 – Δεν ξεμπερδέψαμε με την κρίση 
Στα ίδια επίπεδα ή ελαφρώς υψηλότερα από το ρυθμό του 2018 θα αναπτυχθεί η οικονομία και το 2019, εκτιμά το ΙΟΒΕ.

Στο 2% «κλειδώνει» η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας το 2018, ενώ αντίστοιχοι ρυθμοί αναμένονται και για φέτος, σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία. Οι αναλυτές του ΙΟΒΕ, πάντως, προειδοποιούν ότι δε θα πρέπει να παρερμηνευθεί η τρέχουσα ανάκαμψη ως το τέλος της κρίσης, καθώς το υπόλοιπο του 2019 είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για την πορεία της οικονομίας.

Βασικό ζητούμενο είναι να μην χαλαρώσουν οι μεταρρυθμίσεις και η εφαρμογή των μέτρων για την τόνωση της οικονομίας, τόνισε κατά την παρουσίαση της έκθεσης ο πρόεδρος του ΔΣ του ΙΟΒΕ, Τάκης Αθανασόπουλος σημειώνοντας ότι το 2019 αναμένεται να μια δύσκολη προεκλογική χρονιά που «ιστορικά συνοδεύεται με χαλαρότερη εποπτεία είσπραξης φόρων, περισσότερες δαπάνες και στάση αναμονής από τους επενδυτές».

O γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ, Νίκος Βέττας δήλωσε ότι αν και οι ρυθμοί ανάπτυξης δεν είναι διόλου ευκαταφρόνητοι η ανάπτυξη στηρίζεται περισσότερο στην κατανάλωση παρά στις επενδύσεις και στην καθαρή συνεισφορά του εξωτερικού ισοζυγίου. Ως αποτέλεσμα, η τρέχουσα τάση δεν είναι μεσοπρόθεσμα διατηρήσιμη.

«Ταυτόχρονα, η εξασθένιση της μεγέθυνσης και συνακόλουθα της ζήτησης στο ευρωπαϊκό και ευρύτερο περιβάλλον της ελληνικής οικονομίας προκαλεί πρόσθετες ανησυχίες. Ένας υπερβολικά μακρύς προεκλογικός κύκλος, ιδίως αν κυριαρχήσει ακραία αντιπαράθεση, δημιουργεί ανησυχίες όσον αφορά την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προκλήσεων που δεν μπορεί να καθυστερήσουν», εκτίμησε ο κ. Βέττας.

Ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει η πολυτέλεια η οικονομική πολιτική να χάσει πολύτιμο χρόνο χωρίς να αντιμετωπίζονται ευθέως τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας. Χωρίς συνεχιζόμενη προσπάθεια στο μέτωπο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου περιβάλλοντος των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις θα συνεχίζουν να κυμαίνονται σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι απαιτείται.

Ένας επιμέρους προβληματισμός αφορά την ισχυρή τάση των εισαγωγών τα τελευταία τρίμηνα. Δεν έχει επιτευχθεί ακόμη σε ικανοποιητικό βαθμό η στροφή του παραγωγικού προτύπου και ενίσχυση της διεθνούς ανταγωνιστικότητας. Μέρος της δυναμικής των εισαγωγών λογικά προκαλείται από μη δηλωθέντα εισοδήματα.

Προβληματισμός μπορεί να προκύπτει από την τάση για υπερβολική ρύθμιση της οικονομίας μέσω του δημόσιου ταμείου και την εξάρτηση των νοικοκυριών από αποφάσεις που δεν έχουν μια συστηματικότητα και οικονομική συνέπεια. Το ζητούμενο είναι η συστηματική και ισχυρή άνοδος των εισοδημάτων κάτι που δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς αντίστοιχες τομές στα συστήματα φορολογίας, ασφάλισης, εκπαίδευσης και, τελικά, με επενδύσεις.

«Τηρουμένων των αναλογιών, η πρώτη περίοδος εκτός των προγραμμάτων θυμίζει τα χρόνια πριν από αυτά. Σχετικά, είναι σημαντικός ο κίνδυνος να παρερμηνευθεί η τρέχουσα ανάκαμψη ως το τέλος της κρίσης. Αν επιστροφή στην “κανονικότητα” σημαίνει επιστροφή σε ένα εσωστρεφές και κρατικοδίαιτο πρότυπο ανάπτυξης, ένα νέο κύμα κρίσης θα είναι αναπόφευκτο», τόνισε ο κ. Βέττας.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider