Αργεί η… κανονική επιστροφή στις αγορές 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αργεί η… κανονική επιστροφή στις αγορές 
Τουλάχιστον τρία χρόνια θα χρειαστούν για να επιστρέψει η αξιολόγηση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα αν λάβουμε υπόψη το τι έγινε στην Πορτογαλία και την Κύπρο. 

To οικονομικό επιτελείο θεωρεί επιτυχημένη την έκδοση του πενταετούς ομολόγου ύψους 2,5 δισ. ευρώ και απόδοσης 3,6% που πραγματοποιήθηκε χθες Τρίτη και σχεδιάζει τη συνέχεια καθώς σκοπός για φέτος είναι να αντληθούν περί τα 7 δισ. ευρώ φέτος από εκδόσεις ομολόγων. Ωστόσο, η αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας που θα σηματοδοτήσει και την… κανονική επιστροφή στις αγορές αργεί ακόμη.

Η μερική άμβλυνση της αβεβαιότητας για την ελληνική οικονομία εξαιτίας της ολοκλήρωσης του τρίτου προγράμματος επιβεβαιώθηκε από τις αναβαθμίσεις του αξιόχρεου του ελληνικού δημοσίου στα μέσα του 2018 από οίκους αξιολόγησης όπως η S&P, κατά μία βαθμίδα, και η Fitch κατά δύο βαθμίδες. Όμως, η αξιολόγηση του αξιόχρεου της Ελλάδας παραμένει ακόμα μεταξύ τριών (κατά Fitch) και έξι (κατά Moody’s) βαθμίδων μακριά από την κατηγορία της «επενδυτικής βαθμίδας».

Σε κάθε περίπτωση, η επιστροφή στις αγορές είναι μια χρονοβόρα και σταδιακή διαδικασία, όπως δείχνει και η διεθνής εμπειρία από άλλες χώρες που πέρασαν από προγράμματα προσαρμογής. Χρειάστηκαν 3,5 χρόνια για να επιστρέψει η Πορτογαλία σε επενδυτική βαθμίδα μετά από το τέλος του δικού της Μνημονίου, ενώ η πιστοληπτική αξιολόγηση της Κύπρου παραμένει κατά μέσο όρο οριακά χαμηλότερη από την επενδυτική βαθμίδα.

Η έκδοση του πενταετούς ομολόγου θεωρείται ως μια καλή πρώτη κίνηση από τους αναλυτές, ωστόσο αναμένουν τα επόμενα βήματα, ενώ πολλοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για την συνέχεια. Προβληματισμό προκαλεί το γεγονός ότι το 2019 είναι μια χρονιά με πολλαπλές εκλογές αναμετρήσεις που μπορεί να αποσταθεροποιήσουν την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

«Ενας πρώτος κίνδυνος προεκλογικά είναι η καθυστέρηση της δημιουργίας των συνθηκών για ομαλή χρηματοδότηση της χώρας από τις διεθνείς αγορές», προειδοποίησε ο γενικός διευθυντής του ΙΟΒΕ Νίκος Βέττας κατά την παρουσίαση της τριμηνιαίας έκθεσης για την οικονομία.

Σημειώνοντας ότι ο χρόνος αποκατάστασης της πιστοληπτικής αξιολόγησης μπορεί να επιταχυνθεί μόνο μέσα από την επιμονή σε μεταρρυθμιστικές πολιτικές που βελτιώνουν το εγχώριο επενδυτικό κλίμα ο κ. Βέττας τόνισε ότι τους επόμενους μήνες, «δεν υπάρχει η πολυτέλεια η οικονομική πολιτική να χάσει πολύτιμο χρόνο χωρίς να αντιμετωπίζονται ευθέως τα σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία της οικονομίας. Χωρίς συνεχιζόμενη προσπάθεια στο μέτωπο της αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας, της δημόσιας διοίκησης και του ευρύτερου περιβάλλοντος των επιχειρήσεων, οι επενδύσεις θα συνεχίζουν να κυμαίνονται σημαντικά χαμηλότερα από ό,τι απαιτείται».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider