Οι πρωταθλητές των εξαγωγών στην Ελλάδα 

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι πρωταθλητές των εξαγωγών στην Ελλάδα 
Φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα, αλουμίνιο και χάλυβας αποτελούν τα προϊόντα που καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις στις ελληνικές εξαγωγές τα τελευταία χρόνια.

Φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα, αλουμίνιο και χάλυβας αποτελούν τα προϊόντα που καταγράφουν τις καλύτερες επιδόσεις στις ελληνικές εξαγωγές τα τελευταία χρόνια, σύμφωνα με τα πλέον πρόσφατα στοιχεία.

Στο δεκάμηνο του 2018 συνεχίστηκε η άνοδος των εξαγωγών προϊόντων, με υψηλό ρυθμό, διατηρώντας τη δυναμική που είχαν από την αρχή του έτους. Αυξάνονται αρκετά και οι εξαγωγές εξαιρουμένων των εξαγωγών πετρελαιοειδών – πλοίων. Σημαντικό για τις προοπτικές εκείνης της αύξησης είναι το μεγάλο εύρος της ανόδου, που αποτυπώνεται στο ότι όλοι οι κλάδοι παρουσιάζουν ανοδική τάση, πλην των ποτών - καπνού.

Ωστόσο, ορισμένοι κλάδοι, εμφανίζονται πρωταθλητές στο πεδίο των εξαγωγών:

Aν εξαιρέσουμε τα προϊόντα πετρελαίου ιδιαίτερα σημαντικό μερίδιο των εξαγωγών αποτελούν τα φαρμακευτικά προϊόντα και σκευάσματα (€1,2 δισ. ευρώ) τα οποία σημείωσαν σημαντική αύξηση κατά 40% ή 342 εκατ. ευρώ το δεκάμηνο του 2018 σε σύγκριση με το δεκάμηνο του 2015.

Στη δεύτερη και τρίτη θέση με εξαγωγές ύψους 1,5 δισ. και 462 εκατ. ευρώ βρίσκονται τα προϊόντα αλουμίνιου και προϊόντα βασικού σίδηρου-χάλυβα και κράματα σιδήρου σημειώνοντας αύξηση κατά 25% (294 εκατ. ευρώ) και 100% (291εκατ. ευρώ) αντίστοιχα σε σχέση με το δεκάμηνο του 2015.

Σημαντική αύξηση κατά 30% (119 εκατ. ευρώ) σημείωσαν τα προϊόντα χαλκού, αλλά και οι σωλήνες, αγωγοί, κοίλα είδη και συναφή εξαρτήματα, από χάλυβα κατά 18% (51 εκατ. ευρώ) την ίδια περίοδο.

Σύμφωνα με την τελευταία τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική οικονομία, η ανοδική πορεία των ελληνικών εξαγωγών στο δεκάμηνο πέρυσι, εκτιμάται ότι θα οδηγήσει στην επίτευξη νέου ρεκόρ εξωστρέφειας στο σύνολο του προηγούμενου έτους. Από την άλλη πλευρά, προβληματισμό προκαλεί η σημαντική ενίσχυση των εισαγωγών, που αποτρέπει τον περιορισμό του ελλείμματος, παρά την ισχυρή άνοδο των εξαγωγών, γεγονός που αναδεικνύει την παραμένουσα έλλειψη ανταγωνιστικότητας της εγχώριας παραγωγής.

Αναμένεται να εξασθενίσουν οι εξαγωγές

Οι προβλέψεις για το 2019 στον τομέα των εξαγωγών δεν είναι οι πλέον αισιόδοξες. Σύμφωνα πάντα με το ΙΟΒΕ, η ισχυρή αύξηση των εξαγωγών που καταγράφηκε το 2018 αναμένεται να εξασθενήσει το 2019, κυρίως λόγω της επιβράδυνσης της ανάπτυξης της Ευρωζώνης, από τη ολοκλήρωση του προγράμματος ποσοτικής χαλάρωσης και τα μέτρα εμπορικού προστατευτισμού, και της χαμηλότερης τιμής του πετρελαίου, παρά την πρόσφατη μείωση της ημερήσιας παραγωγής της από τον ΟΠΕΚ και τις συνεργαζόμενες με αυτόν χώρες.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider