Στη Βουλή νέες ρυθμίσεις για επιχειρήσεις και επενδύσεις

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στη Βουλή νέες ρυθμίσεις για επιχειρήσεις και επενδύσεις

Σειρά θεσμικών παρεμβάσεων για τις επιχειρήσεις, την προσέλκυση επενδύσεων και τη λειτουργία του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων προωθεί το επόμενο διάστημα το υπουργείο Οικονομίας και Ανάπτυξης.

Έχοντας ολοκληρώσει τις αλλαγές στο καθεστώς των ΕΠΕ και των ΑΕ με νομοθετικές ρυθμίσεις που ψηφίστηκαν την προηγούμενη χρονιά, το υπουργείο ετοιμάζει δύο ακόμη νομοσχέδια που ολοκληρώνουν τον κύκλο των αλλαγών στο εταιρικό δίκαιο που προωθεί η κυβέρνηση.

Μέσα στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τους εταιρικούς μετασχηματισμούς με το οποίο επιδιώκεται η αναμόρφωση του δικαίου των εταιρικών μετασχηματισμών και η συστηματοποίησή του για πρώτη φορά σε ένα ενιαίο νομοθετικό κείμενο. Το νομοσχέδιο αφορά όλες τις νομικές μορφές επιχειρήσεων και στόχος είναι να επιτευχθεί η πλήρης κωδικοποίηση των όλων των δυνατών μετατροπών, καθώς όπως τονίζουν πηγές του υπουργείου Οικονομίας υπάρχει κενό στα προηγούμενα νομοθετήματα. Το νομοσχέδιο έχει περάσει από δημόσια διαβούλευση και βρίσκεται σε τελική επεξεργασία μετά και τα σχόλια της ΚΕΝΕ.

Παράλληλα, προετοιμάζεται και το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση του Γενικού Εμπορικού Μητρώου (ΓΕΜΗ) με στόχο να προσφέρει ταχύτερες και ποιοτικότερες υπηρεσίες προς τις επιχειρήσεις. Σε αυτό το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται και διατάξεις για την εποπτεία των εταιριών με βασικό στόχο να μην διογκώνονται τα προβλήματα στις εταιρείες και τη γρήγορη ενημέρωση και προειδοποίηση της αγοράς με επαρκή πληροφόρηση. Το σχέδιο νόμου βρίσκεται υπό επεξεργασία και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον ερχόμενο Μάρτιο.

Νέο Fast Track για τις Στρατηγικές Επενδύσεις

Τον δρόμο για τη βουλή αναμένεται να πάρει και το σχέδιο νόμου για την προσέλκυση Στρατηγικών Επενδύσεων, το οποίο βρισκόταν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τα τέλη Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομίας, το σχέδιο νόμου κινείται συγχρόνως σε δύο άξονες. Πρώτον, στη δημιουργία ενός πλαισίου πιο ελκυστικού και αποτελεσματικού για τους επενδυτές σε σχέση με το υφιστάμενο, προσφέροντας ένα μεγάλο εύρος ωφελημάτων, ταυτόχρονα με μια ασφαλή, διαφανή, αλλά και ταχεία διαδικασία. Παράλληλα, διασφαλίζει καλύτερα το δημόσιο συμφέρον, αποκτώντας συγκεκριμένη στόχευση, προσελκύοντας επενδύσεις σε όλους τους κλάδους της οικονομίας και εξασφαλίζοντας τη μεγαλύτερη δυνατή διάχυση των ωφελειών από την υλοποίηση των επενδύσεων.

Δημιουργείται ένα ελληνικό… ΕΣΠΑ

Ακόμη, το υπουργείο Οικονομίας ετοιμάζει δύο νομοσχέδια που αλλάζουν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας και το νομοθετικό πλαίσιο του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Το πρώτο σχέδιο νόμου, το οποίο σύμφωνα με πληροφορίες είναι έτοιμο και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων εβδομάδων αφορά την ίδρυση του Εθνικού Προγράμματος Ανάπτυξης (ΕΠΑ) το οποίο θα λειτουργεί κατά τα πρότυπα του ΕΣΠΑ. Το ΕΠΑ θα είναι ένα πολυετές αναπτυξιακό πρόγραμμα που θα χρηματοδοτείται από το αμιγώς εθνικό σκέλος του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων.

Με τον νέο σχεδιασμό αποκεντρώνεται οι διαδικασίες ένταξης των έργων στο πρόγραμμα. Στόχος είναι κάθε υπουργός και περιφερειάρχης, που έχει υπό την ευθύνη του το αντίστοιχο τομεακό ή περιφερειακό πρόγραμμα θα μπορεί να αξιολογεί και αν εντάσσει τα έργα χωρίς άλλες περιττές διαδικασίες και εγκρίσεις.

Βάσει του σχετικού σχεδιασμού μέσα στους επόμενους δύο με τρεις μήνες θα ακολουθήσει ένα ακόμη νομοσχέδιο- ομπρέλα το οποίο θα εκσυγχρονίζει τις διαδικασίες υλοποίηση του συνόλου του Προγράμματος Δημόσιων Επενδύσεων (Εθνικό και Συγχρηματοδοτούμενο). Βασικός στόχος είναι να προσαρμοστεί στις σύγχρονες ανάγκες μια νομοθεσία η οποία κρατάει από το 1953!.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Οικονομίας, το νομοσχέδιο θα «επανατοποθετεί μετά από 70 χρόνια την έννοια της δημόσιας επένδυσης ενσωματώνοντας όλες τις σύγχρονες μεθόδους και εργαλεία, θα κωδικοποιεί την υπάρχουσα διάσπαρτη νομοθεσία και θα απλοποιεί τις διαδικασίες χρηματοδότησης ενός έργου».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider