Η Ιταλία «κλείνει» το μάτι στην υποψηφιότητα Βάιντμαν για την ΕΚΤ

Βάσω Αγγελέτου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Η Ιταλία «κλείνει» το μάτι στην υποψηφιότητα Βάιντμαν για την ΕΚΤ
Ευρωπαϊκές πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν στο insider.gr ότι η υποψηφιότητα Βάιμπερ ανακάμπτει για έναν ακόμη λόγο: το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ενεργοποιήσει εκ νέου το QE.

Θετική εμφανίζεται η Ιταλία στο ενδεχόμενο ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας, Γενς Βάιντμαν, να διαδεχθεί τον Μάριο Ντράγκι στον «θρόνο» της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Welt, ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Τζιοβάνι Τρία, δήλωσε ανοιχτός το «γεράκι» της ΕΚΤ να αναλάβει τα ηνία της νομισματικής πολιτικής στην Ευρωζώνη, επαναφέροντας το σενάριο της υποψηφιότητας Βάιντμαν που είχε ατονίσει τους τελευταίους μήνες.

«Δεν θέλω να το πάω μακριά λέγοντας ότι υποστηρίζω αυτές τις φιλοδοξίες -όμως, είμαι ανοιχτός», είπε χαρακτηριστικά ο Ιταλός υπουργός. Σημειώνεται ότι η νευραλγική θέση στην κεντρική τράπεζα «χηρεύει» τον Νοέμβριο και ήδη τα σενάρια διαδοχής φουντώνουν.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, ο υποστηρικτής της «σφιχτής» νομισματικής πολιτικής ήταν φαβορί για τη θέση, ωστόσο, η υποψηφιότητά του έχασε έδαφος όταν ένας άλλος Γερμανός, ο Μάνφρεντ Βέμπερ, προκρίθηκε από το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ως διάδοχος του Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην κεφαλή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Πράγματι, σε δηλώσεις του στο insider.gr κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα τον περασμένο Αύγουστο, ο Βάιντμαν εμφανίστηκε επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο να κερδίσει τη «μάχη» της ΕΚΤ.

Και αυτό είναι λογικό, αφού δεν πρόκειται να καταληφθούν και τα δύο κορυφαία αξιώματα από Γερμανό, συνεπώς, τους επόμενους μήνες θα δούμε σκληρό «μπρα ντε φερ» μεταξύ των κρατών-μελών για τις ισορροπίες που θα τηρηθούν στα ευρωπαϊκά όργανα. Η «τύχη» τους Βάιντμαν για το συγκεκριμένο πόστο θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό και από την πορεία του Βέμπερ στις Ευρωεκλογές τον Μάιο.

Ευρωπαϊκές πηγές με γνώση των διαδικασιών αναφέρουν, πάντως, στο insider.gr ότι η υποψηφιότητα Βάιμπερ ανακάμπτει για έναν ακόμη λόγο: το ενδεχόμενο η ΕΚΤ να ενεργοποιήσει εκ νέου το Πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης (QE). Πράγματι, σε πρόσφατες δηλώσεις του ο Ντράγκι άφησε ανοιχτό αυτό το ενδεχόμενο εάν οι οικονομικές συνθήκες επιδεινωθούν σημαντικά στην Ευρωζώνη.

Η ποσοτική χαλάρωση, όμως, και -ακόμη περισσότερο- η πολιτική των αρνητικών/μηδενικών επιτοκίων βρίσκει εκ διαμέτρου αντίθετους τους Γερμανούς πολίτες οι οποίοι βλέπουν τις αποταμιεύσεις τους να απαξιώνονται. Και ποιος θα μπορούσε να επαναφέρει το QE με τον ποιο «βελούδινο» τρόπο, αν όχι ένας Γερμανός και, μάλιστα, το κατεξοχήν «γεράκι» της ΕΚΤ;

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider