Έκθεση της Κομισιόν: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Το βασικό και το δυσμενές σενάριο

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Έκθεση της Κομισιόν: Βιώσιμο το ελληνικό χρέος - Το βασικό και το δυσμενές σενάριο
Βιώσιμο χαρακτηρίζει η Κομισιόν το ελληνικό χρέος – Τι έδειξε το νέο DSA.

Αμετάβλητη παραμένει η αξιολόγηση της βιωσιμότητας του χρέους της Ελλάδας, σύμφωνα με την αναθεωρημένη ανάλυση στην οποία προχώρησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο πλαίσιο της δεύτερης μεταμνημονιακής εποπτείας της Ελλάδος. Η αναθεώρηση αυτή θεωρήθηκε επιβεβλημένη λόγω αλλαγών στις μακροοικονομικές προβλέψεις και στις εκτιμήσεις για τις πληρωμές τόκων.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπογραμμίζει στην έκθεσή της πως υποθέτοντας πως θα εφαρμοστούν πλήρως όλα τα μεσοπρόθεσμα μετρά ελάφρυνσης του χρέους που συμφωνήθηκαν τον Ιούνιο του 2018, το βασικό σενάριο δείχνει ότι το χρέος θα βαίνει μειούμενο μέχρι το 2033. Μετά το 2033, το χρέος θα μειωθεί περαιτέρω, αλλά θα παραμείνει άνω του 100% του ΑΕΠ έως το 2050.

Στη βάση αυτή η Κομισιόν εκτιμά πως οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα κυμανθούν γύρω στο 10% του ΑΕΠ έως το 2032. Ωστόσο, αμέσως μετά θα αυξηθούν με αργούς ρυθμούς και θα παραμείνουν κοντά στο 18% του ΑΕΠ έως το 2060.

Στο δυσμενές σενάριο, το χρέος θα μειωθεί έως το 2032, αλλά στη συνέχεια θα αρχίσει να αυξάνεται και θα καταστεί μη βιώσιμο από το 2037 και μετά. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, οι ακαθάριστες ανάγκες χρηματοδότησης της Ελλάδας θα ανέλθουν σ το 20% στα τέλη της δεκαετίας του 2030 και στη συνέχεια θα διατηρηθούν πάνω από αυτό το επίπεδο.

Η ΕΕ αναφέρει πως το χρηματοδοτικό προφίλ της Ελλάδας παραμένει ευνοϊκό μεσοπρόθεσμα, ωστόσο σημειώνει πως οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων διατηρούνται σε υψηλά επίπεδα, παρά την επιτυχή έξοδο από το πρόγραμμα τον Αύγουστο.

Στην έκθεση της Κομισιόν υποστηρίζεται πως αυτό υποδηλώνει ότι στις ελληνικές αποδόσεις ενσωματώνονται ρίσκα που σχετίζονται με εγχώριους παράγοντες και αποτυπώνουν τις ανησυχίες των επενδυτών σχετικά με τις αδυναμίες του τραπεζικού τομέα, καθώς και τη μεταρρυθμιστική δέσμευση των κυβερνήσεων.

Τέλος, η Επιτροπή σημειώνει πως η ρευστότητα του Ελληνικού Δημοσίου επαρκεί για την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας για τουλάχιστον δύο χρόνια, ακόμη και χωρίς να υπάρξουν νέες εκδόσεις. Σε σχέση δε με την έξοδο της Ελλάδος στις αγορές με το πενταετές ομόλογο η ΕΕ αναφέρει πως «αν και δεν υπήρχε άμεση ανάγκη για την ελληνική κυβέρνηση να αντλήσει κεφάλαια για την κάλυψη των χρηματοδοτικών της αναγκών, η εισαγωγή νέων ομολόγων αναφοράς είναι πραγματικά χρήσιμη για την ανοικοδόμηση της ελληνικής καμπύλης αποδόσεων και τη δημιουργία μιας αγοράς κρατικών ομολόγων με μεγαλύτερη ρευστότητα.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider