Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα «φέσια» του Δημοσίου

Θανάσης Κουκάκης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αυξάνονται αντί να μειώνονται τα «φέσια» του Δημοσίου
Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,669 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, έναντι 1,578 δις ευρώ τον Ιανουάριο του 2019.

Η κυβέρνηση στα μέσα Αυγούστου είχε αντλήσει από τον ειδικό λογαριασμό για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου (dedicated account for clearing arrears) 900 εκατ. ευρώ που είχαν δοθεί από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) προκειμένου να τα διαθέσει στους φορείς για την αποπληρωμή των υπερήμερων χρεών τους.

Η σχετική συμφωνία που είχε γίνει με τον ESM προέβλεπε πως έως το τέλος του 2018 θα έπρεπε να έχει χρησιμοποιηθεί τουλάχιστον το 80% των 900 εκατ. ευρώ για την εκκαθάριση των οφειλών του Δημοσίου, ήτοι 720 εκατ. ευρώ.

Η κυβέρνηση είχε δώσει περιθώριο έως το τέλος Δεκεμβρίου στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης προκειμένου να αποπληρώσουν μεγάλο μέρος των χρεών τους προς ιδιώτες. Μάλιστα, είχε διευκρινίσει ότι τυχόν υπόλοιπα της χρηματοδότησης που δεν θα είχαν χρησιμοποιηθεί ως 31.12.2018 για την εξόφληση των υποχρεώσεων αυτών, θα επιστρέφονταν στον Κρατικό Προϋπολογισμό το αργότερο έναν μήνα μετά την προθεσμία αυτή, ήτοι στις 31 Ιανουαρίου 2019.

Λόγω της μη αποπληρωμής των υποχρεώσεων αυτών εντός των ως άνω προθεσμιών και στο πλαίσιο της ευρύτερης προσπάθειας δημοσιονομικής εξυγίανσης και εκκαθάρισης των ανωτέρω υποχρεώσεων, με τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή η κυβέρνηση παρέτεινε μέχρι τις 31 Μαρτίου 2019 τις προθεσμίες για την ολοκλήρωση των χρηματοδοτήσεων και αποπληρωμών από τα αντίστοιχα προγράμματα επιχορήγησης, αφενός για την εκκαθάριση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων των ασφαλιστικών ταμείων και αφετέρου για εξόφληση εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης.

Ωστόσο στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών καταδεικνύουν πως ο Φεβρουάριος πήγες χαμένος στον τομέα αυτό.

Τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών δείχνουν πως οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις της γενικής κυβέρνησης ανήλθαν σε 1,669 δισ. ευρώ τον Φεβρουάριο, έναντι 1,578 δις ευρώ τον Ιανουάριο του 2019. Στο ίδιο διάστημα οι εκκρεμείς επιστροφές φόρων παρέμειναν σχεδόν αμετάβλητες στα 480 εκατ. ευρώ τον Φεβρουάριο έναντι 488 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο.

Το σύνολο των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου ανήλθε σε 2,149 δισ. ευρώ (από 2,066 δισ. ευρώ) και το μεγαλύτερο μέρος των χρεών αφορά στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (636 εκατ. ευρώ) και στα Νοσοκομεία (446 εκατ. ευρώ).

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider