Πρόσκληση σε πλούσιους επενδυτές με «non-dom» 100.000 ευρώ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Πρόσκληση σε πλούσιους επενδυτές με «non-dom» 100.000 ευρώ
Το νέο φορολογικό πλαίσιο προβλέπει σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για ξένους επενδυτές που είναι διετεθειμένοι να επιλέξουν την Ελλάδα, ως μόνιμη κατοικία τους.

Την προσέλκυση φυσικών ή νομικών προσώπων στην Ελλάδα επιδιώκει η ελληνική κυβέρνηση με τη θέσπιση ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου που θα ακολουθεί το... ιταλικό μοντέλο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναμένεται να ανακοινώσει το νέο φορολογικό πλαίσιο, το οποίο είναι γνωστό ως «non-dom» και προβλέπει τη σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ για ξένους επενδυτές που είναι διετεθειμένοι να επιλέξουν την Ελλάδα, ως μόνιμη κατοικία τους.

Τη σχετική προαναγγελία είχε κάνει ο Χρήστος Σταϊκούρας, εξηγώντας πως αφορά στη θέσπιση ενός ελκυστικού φορολογικού πλαισίου για το σύνολο των παγκοσμίων εισοδημάτων ενός φυσικού ή νομικού προσώπου, προκειμένου αυτός να μεταφέρει τη φορολογική του έδρα σε άλλη χώρα.

Όπως αποκάλυψε, η κυβέρνηση εξετάζει το ιταλικό μοντέλο που προβλέπει σταθερή καταβολή ετήσιου φόρου 100.000 ευρώ, για το παγκόσμιο εισόδημα του φορολογουμένου.

Το πλαίσιο «non-dom» είναι μέρος ενός ευρύτερου φορολογικού νομοσχεδίου που θα δοθεί σε δημόσια διαβούλευση, το οποίο, όπως έχει αναφερθεί σε παλαιότερο ρεπορτάζ του insider.gr, θα ενσωματώνει τις κυβερνητικές εξαγγελίες για μείωση φόρου από 28% σε 24% για τα εφετινά κέρδη των επιχειρήσεων (εισοδήματα νομικών προσώπων έτους 2019), τη μείωση από 10% σε 5% στη φορολογία μερισμάτων, για τα κέρδη του 2019 που θα διανεμηθούν το 2020, την αναστολή ΦΠΑ για τρία έτη στις νέες οικοδομές, αλλά και όσες είχαν άδεια από 1.1.2006, την αναστολή φόρου υπεραξίας για τρία έτη στα ακίνητα, την παροχή κινήτρων ενεργειακής και λειτουργικής αναβάθμισης κτηρίων με μείωση φόρου εισοδήματος κατά 40% των δαπανών παροχής υπηρεσιών, καθώς και τη νέα πάγια ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 24 και 48 δόσεις.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα του Bloomberg, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει θέσει σαν στόχο ανάπτυξη ύψους 2,8% για το 2020, ένα επίπεδο που οι ξένοι θεσμοί και οι δανειστές βρίσκουν «αισιόδοξο».

Παράλληλα, το νομοσχέδιο θα προβλέπει την οριζόντια μείωση του φόρου 15% που επιβάλλεται σε όλες τις κατηγορίες ομολόγων και αμοιβαίων κεφαλαίων, θα δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις για ανανέωση του στόχου του στόλου των οχημάτων τους και ειδικά για την απόκτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ενώ ειδικά για τις παροχές σε είδος θα προβλέπει εκπτώσεις για τις επιχειρήσεις.

Το νέο φορολογικό νομοσχέδιο σύμφωνα με το προγραμματισμό της κυβέρνησης θα ψηφιστεί από τη Βουλή έως τα τέλη Νοεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider