Είναι ασφαλές το Bitcoin;

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Είναι ασφαλές το Bitcoin;

Τo ανταλλακτήριο bitcoin Bitfinex φαινόταν να τα κάνει όλα σωστά. Και όμως, στο τέλος, τίποτα δεν μπόρεσε να σταματήσει τους hackers που έκλεψαν 65 εκατ. δολάρια από αυτό.

Πρόκειται για την τελευταία από μια σειρά επιθέσεων που έχει δεχτεί το ψηφιακό νόμισμα από τη γένεση του, το 2009. Η επίθεση στη Bitfinex, το μεγαλύτερο ανταλλακτήριο bitcoin – δολαρίων του κόσμου, δείχνει ότι η βιομηχανία του ψηφιακού νομίσματος δεν έχει βρει ακόμη τρόπο να οχυρωθεί έναντι των επιθέσεων από hackers παρά τα μαθήματα που έχει πάρει από παλαιότερες επιθέσεις τα προηγούμενα χρόνια.

Οι επιπτώσεις της επίθεσης ήταν μεγάλες. H Bitfinex επέβαλε υποχρεωτική εισφορά στους πελάτες της για να καλύψει τα 65 εκατ. δολάρια που έχασε, παίρνοντας το 36% των bitcoin από όλους ανεξαρτήτως του αν είχαν χτυπηθεί από τους hackers ή όχι. Η τιμή του bitcoin υποχώρησε ραγδαία μετά από την αποκάλυψη της επίθεσης. Σύμφωνα με τα δεδομένα της Coindesk στο σύνολο τους οι επενδυτές έχασαν περί τα 1,2 δισ. δολάρια από την στιγμή της επίθεσης.

Παρότι το συμβάν έχει προκαλέσει μια σειρά ερευνών σε συγκεκριμένα τμήματα της βιομηχανίας, οι ειδικοί δεν αναμένουν ότι θα βελτιωθεί με κάποιο σημαντικό τρόπο η προστασία εναντίων διαδικτυακών επιθέσεων. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως η ασφάλεια της αγοράς bitcoin δεν έχει βελτιωθεί τα τελευταία χρόνια. Από τις άρχες του 2014 όπου hackers χτύπησαν το τότε μεγαλύτερο ανταλακτήριο Mt. Gox για 450 εκατ. δολάρια οι περισσότερες εταιρείες έχουν λάβει πολλά μέτρα ασφαλείας.

Ένα από τα πιο σημαντικά μέτρα ασφαλείας είναι οι πολλαπλές υπογραφές, μέσω των οποίων ουσιαστικά τα «κλειδιά» που είναι ενσωματωμένα σε κάθε bitcoin «σπάνε» σε πολλά κομμάτια, το καθένα εκ των οποίων αποθηκεύεται σε διαφορετικές τοποθεσίες. Η Bitfinex χρησιμοποιεί αυτό το σύστημα. Μάλιστα τα στελέχη της ήταν τόσο σίγουρα για την ασφάλεια του ανταλλακτηρίου που δεν δίστασαν να καυχηθούν ότι «κλοπές όπως αυτή τη Mt. Cox ήταν πλέον αδύνατο να συμβούν». Η εταιρεία δεν έχει αποκαλύψει το πώς ακριβώς έγινε η επίθεση, λέγοντας ότι οι έρευνες βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Όλα αυτά έχουν προκαλέσει προβληματισμό στον κόσμο του bitcoin. Κάποιοι εκτιμούν πως η υπάρχουσα τεχνολογία είναι αρκετή για να προστατεύσει τα χρήματά τους, απλά δεν γίνεται σωστή εφαρμογή αυτής της τεχνολογίας. Για παράδειγμα οι χρήστες θα μπορούσαν να αποθηκεύουν τα bitcoins τους στα δικά τους «ηλεκτρονικά πορτοφόλια» αντί για να χρησιμοποιούν τα ανταλλακτήρια για τον σκοπό αυτό.

Μια πιο επαναστατική λύση είναι η χρήση της τεχνολογίας για να τιμωρήσουν τους κλέφτες. Πριν από λίγο καιρό hackers έκλεψαν περί τα 60 εκατ. δολάρια σε ethereum, που είναι το δεύτερο πιο διαδεδομένο ηλεκτρονικό νόμισμα μετά το bitcoin. Η κοινότητα αντέδρασε άμεσα «μεταναστεύοντας» τους χρήστες σε μια νέα εκδοχή του ethereum στην οποία η κλοπή δεν είχε γίνει ποτέ, καθιστώντας τα κλεμμένα άχρηστα.

Κάποιοι άλλοι εκτιμούν πως ήρθε η ώρα η αγορά των bitcoin να αποκτήσει κάποιας μορφής ρύθμιση, είτε από μόνη της είτε με τη βοήθεια κρατικών μηχανισμών. «Ακόμη και οι πιο σκληροπυρηνικοί υποστηρικτές του bitcoin έχουν αρχίσει να συνειδητοποιούν ότι μια ρύθμιση είναι απαραίτητη», σημειώνει ο Tron Undheim, πρώην καθηγητής στο Sloan School of Management του MIT. «Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για το ψηφιακό νόμισμα να επιβιώσει. Είναι επίσης και το σημείο-κλειδί για την πιο ευρεία χρήση του».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider