Ο ΟΗΕ αναμένει «ξεφούσκωμα» του παγκόσμιου εμπορίου για το 2022

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΟΗΕ αναμένει «ξεφούσκωμα» του παγκόσμιου εμπορίου για το 2022
Ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ και η αγορά ακινήτων στην Κίνα οι βασικοί λόγοι για την πτώση από τα ιστορικά υψηλά του 2021, σύμφωνα με την UNCTAD.

Πτωτικά αναμένεται να κινηθεί το παγκόσμιο εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών για το 2022 και σε ετήσια βάση, έπειτα από τη μεγάλη αύξηση που κατέγραψε το 2021, όπως αναφέρει η Υπηρεσία Εμπορίου και Ανάπτυξης του ΟΗΕ (UNCTAD).

Σύμφωνα με σχετική έκθεση, για το 2021 το παγκόσμιο εμπόριο κατέγραψε ιστορικό υψηλό, με την αξία του να ανέρχεται στα 28,5 τρισ. δολάρια. Πρόκειται για αύξηση 25% σε σχέση με το 2020 και 13% σε σχέση με το 2019, προ της πανδημίας του κορονοϊού που επηρέασε σημαντικά τη μεταφορά αγαθών και υπηρεσιών.

Η UNCTAD σημειώνει πως «η τάση του 2021 ήταν κυρίως αποτελέσματα της αύξησης των τιμών των εμπορευμάτων, της υποχώρησης των περιοριστικών μέτρων για την πανδημία και της αύξησης της ζήτησης λόγω των υποστηρικτικών πακέτων από τις κυβερνήσεις των κρατών. Καθώς αυτά τα φαινόμενα υποχωρούν, το παγκόσμιο εμπόριο αναμένεται να επιστρέψει στην κανονικότητα για το 2022».

Τα προβλήματα

Ακόμα, η υπηρεσία του ΟΗΕ αναφέρει πως δύο από τους βασικούς λόγους κάμψης του παγκόσμιου εμπορίου για το 2022 θα είναι ο «επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ» (έφτασε το 7,5% για τον Ιανουάριο, στο υψηλότερο επίπεδο από το 1982) και «οι ανησυχίες για την αγορά real estate της Κίνας.

Επιπλέον, ρίσκο αποτελεί και το ιστορικό υψηλό στο κόστος του παγκόσμιου δανεισμού, καθώς «οι ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του χρέους αναμένεται να αυξηθούν τα επόμενα τρίμηνα λόγω των ισχυρών πληθωριστικών πιέσεων» όπως σημειώνεται στην έκθεση.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider