Οι νέες «σχέσεις» Μπάιντεν - Μαδούρο και ο στόχος της αλλαγής συσχετισμών

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι νέες «σχέσεις» Μπάιντεν - Μαδούρο και ο στόχος της αλλαγής συσχετισμών
Δύο φυλακισμένους Αμερικανούς πολίτες απελευθέρωσε η Βενεζουέλα σε μια χειρονομία καλής θέλησης προς την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Δύο φυλακισμένους Αμερικανούς πολίτες απελευθέρωσε η Βενεζουέλα σε μια «χειρονομία καλής θέλησης» προς την κυβέρνηση Μπάιντεν.

Σύμφωνα με το Reuters, ο ένας από τους απελευθερωμένους κρατούμενους ήταν ο Γκουστάβο Καρντένας, μεταξύ των έξι στελεχών της Citgo Οil που συνελήφθησαν το 2017 και καταδικάστηκαν με κατηγορίες που η κυβέρνηση των ΗΠΑ λέει ότι ήταν κατασκευασμένες. Ο άλλος ήταν ένας Κουβανός Αμερικανός, που ταυτοποιήθηκε ως Χόρχε Αλμπέρτο ​​Φερνάντες, κρατούμενος με άσχετες κατηγορίες.

Η κίνηση αυτή ωστόσο δεν προήλθε έτσι ξαφνικά. Η επίσκεψη της αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο Καράκας επικεντρώθηκε όχι μόνο στη μοίρα των Αμερικανών κρατουμένων αλλά και στη δυνατότητα χαλάρωσης των αμερικανικών κυρώσεων πετρελαίου στο μέλος του ΟΠΕΚ για να καλυφθεί το κενό εφοδιασμού εάν ο Μπάιντεν απαγόρευε (όπως και έκανε) τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου ως απάντηση στην εισβολή της Μόσχας στην Ουκρανία.

Η Βενεζουέλα είναι ο στενότερος σύμμαχος της Ρωσίας στη Νότια Αμερική.

Έτσι, η απελευθέρωση των δύο κρατουμένων θα μπορούσε να δώσει έναν πιο θετικό τόνο στις συνομιλίες μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βενεζουέλας, και να αλλάξει εκ νέου τους συσχετισμούς.

Όπως σημειώνει το Reuters, η σχέση με τον Μαδούρο, έναν μακροχρόνιο εχθρό των ΗΠΑ, είχε επίσης ως στόχο να μετρήσει το κατά πόσο η Βενεζουέλα είναι έτοιμη να αποστασιοποιηθεί από τη Ρωσία.

Photo: Associated Press

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider