Η Βουλή της Αργεντινής ενέκρινε τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα συμφωνία ύψους 45 δισεκατομμυρίων δολαρίων με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) για την αναχρηματοδότηση του δημοσίου χρέους, που μένει πλέον να εγκριθεί από τη Γερουσία, ανακοίνωσε η γραμματεία της.
Το σώμα ενέκρινε με 200 ψήφους υπέρ, 37 κατά και 15 αποχές το πρόγραμμα αναχρηματοδότησης αυτό που συμφωνήθηκε την 3η Μαρτίου ανάμεσα στην κυβέρνηση του κεντροαριστερού προέδρου Αλμπέρτο Φερνάντες και τον διεθνή χρηματοπιστωτικό της Ουάσινγκτον, ώστε να διευθετηθεί η κληρονομιά του δανείου που είχε λάβει το 2018 η προηγούμενη κυβέρνηση.
Χιλιάδες άνθρωποι έκαναν πορεία χθες στο Μπουένος Άιρες εναντίον της συμφωνίας. Μικρές ομάδες έβαλαν φωτιά σε ελαστικά αυτοκινήτων και έσπασαν υαλοπίνακες έξω στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα του Κογκρέσου. Αναφέρθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια ανάμεσα σε ομάδες νεαρών και αστυνομικούς. Κάποιοι έκαψαν σημαίες των ΗΠΑ, αντανάκλαση του πόσο άρρηκτα συνδεδεμένο θεωρούν το Ταμείο και την Ουάσινγκτον πολλοί στην Αργεντινή.
Νωρίτερα, διαδηλωτές έκαναν πορεία με ταμπούρλα και τραγούδια, με πολλούς να κρατάνε πανό και πλακάτ που ανέγραφαν συνθήματα όπως «έξω το ΔΝΤ», ή «όχι στη συμφωνία με το ΔΝΤ».
Η τεχνική συμφωνία κλείστηκε από κλιμάκια των δύο μερών της περασμένη εβδομάδα, έπειτα από έναν χρόνο διαπραγματεύσεων, και χρειάζεται πλέον να εγκριθεί από το κοινοβούλιο.
Για «αποικιακή συμφωνία» που μπορεί να φέρει «μόνο περισσότερη κρίση, περισσότερη (δημοσιονομική) προσαρμογή, περισσότερη φτώχεια» μίλησε η Ρομίνα Δελ Πλα, μέλος της Βουλής, που ανήκει στο Κόμμα Εργαζομένων. Θα δημιουργήσει «τις συνθήκες για να ξεσπάσει νέα λαϊκή εξέγερση», προειδοποίησε.
Η Αργεντινή βρισκόταν αντιμέτωπη με αποπληρωμές δόσεων και τοκοχρεολυσίων στο ΔΝΤ ύψους 18 δισ. δολαρίων φέτος, που αδυνατούσε να αποπληρώσει έπειτα από χρόνια οικονομικής κρίσης, με τον πληθωρισμό στο 50%, τα αποθέματα συναλλάγματος να μειώνονται, το αδύναμο πέσο να στηρίζεται από ελέγχους κεφαλαίου και άλλα μέτρα.
Αξιωματούχοι χαρακτηρίζουν τη νέα συμφωνία κλειδί για να αποφευχθεί η στάση πληρωμών, η αναστολή της εξυπηρέτησης του δανείου 57 δισ. δολαρίων που είχε συναφθεί το 2018. Αλλά προβλέπει δημοσιονομικούς στόχους, όπως η μείωση του ελλείμματος και η άρση των επιδοτήσεων της ενέργειας.
Το ΔΝΤ είναι συνώνυμο για πολλούς στην Αργεντινή για τα μέτρα λιτότητας που επιδείνωσαν τη βαθιά οικονομική κρίση της περιόδου 2001-2002 και έσπρωξαν εκατομμύρια πολίτες στη φτώχεια.
Η εκπρόσωπος του προέδρου Γαβριέλα Τσερούτι χαρακτήρισε την «καλύτερη δυνατή λύση» τη συμφωνία, ενώ ο Σέρχιο Μάσα, ο πρόεδρος της κάτω Βουλής, επίσης κάλεσε να εγκριθεί αυτή η «λύση που μας επιτρέπει να αποφύγουμε την καταστροφή» που θα συνεπαγόταν η επαπειλούμενη νέα χρεοκοπία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ