Δραγασάκης: «Κλειδί» για την ανάπτυξη η ρύθμιση του χρέους

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Δραγασάκης: «Κλειδί» για την ανάπτυξη η ρύθμιση του χρέους

Η μείωση της φορολογίας περιλαμβάνεται στην ατζέντα της κυβέρνησης και καθοριστικό ρόλο σε αυτό θα παίξει η ρύθμιση του χρέους, διαμήνυσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης από το βήμα του συνεδρίου του ΣΕΤΕ την Τρίτη.

Μάλιστα, όπως αναφέρουν κυβερνητικοί κύκλοι στο insider.gr, στο συνέδριο το ΣΥΡΙΖΑ διενεργήθηκε ψηφοφορία μεταξύ των μελών προκειμένου να αποφασιστεί εάν τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν από μια ενδεχόμενη μείωση των στόχων του πλεονάσματος θα διατεθούν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες ή στη μείωση της φορολογίας. Η πλειοψηφία των μελών συντάχθηκαν με τη δεύτερη επιλογή, προωθώντας έτσι στην ατζέντα της κυβέρνησης την ελάφρυνση των φορολογικών συντελεστών.

Ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας διέψευσε τις «Κασσάνδρες» επιβεβαιώνοντας τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τις αναπτυξιακές προοπτικές της, σημείωσε ο κ. Δραγασάκης, συμπληρώνοντας: «Για να πετύχουμε τους εφικτούς στόχους της ανάπτυξης χρειάζεται όλοι να κάνουμε όσα μας αναλογούν. Η ρύθμιση του χρέους είναι συνθήκη σταθερότητας για τη χώρα, οπότε προκαλούν εντύπωση όσοι επιχειρηματολογούν για το αντίθετο».

Βασικός παράγοντας επιτάχυνσης της ανάπτυξης είναι η ελάφρυνση του χρέους που θα ανοίξει τον δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης (QE) της ΕΚΤ. «Η κυβέρνηση θα κάνει ό,τι περνά από το χέρι της για τη στήριξη της οικονομίας και το ζήτημα του χρέους», διαβεβαίωσε ο κ. Δραγασάκης.

Συνεχίζοντας, επισήμανε τη σπουδαιότητα της διευθέτησης των μη εξυπηρετούμενων δανείων ώστε να αποδεσμευτούν τα κεφάλαια των τραπεζών που θα κατευθυνθούν στη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων.

«Πρώτη φορά έχει διαμορφωθεί ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο ρύθμισης των κόκκινων δανείων, το οποίο προβλέπει και τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Το νομοσχέδιο που έχει καταρτιστεί και θα κατατεθεί για συζήτηση στη Βουλή επιτρέπει ευελιξία στη ρύθμιση, επαναφορά παλιών μετόχων και –αν χρειαστεί- αλλαγές στη διοίκηση, όπου αυτό χρειάζεται», τόνισε ο κ. Δραγασάκης υπογραμμίζοντας ότι «η ρύθμιση των δανείων θα γίνεται πλέον με αναπτυξιακά και κοινωνικά κριτήρια».

Σημείωσε, επίσης, ότι οι στόχοι για την ανάπτυξη θα εδράζονται στη δραστική περιστολή της φοροδιαφυγής με αναπροσαρμογές του φορολογικού βάρους εντός των επόμενων ετών. «Το υπόβαθρο της κρίσης είναι το παραγωγικό υπόβαθρο που ακολουθούσαμε τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο κ. Δραγασάκης και επανέλαβε τη δέσμευση της κυβέρνησης για την επιδίωξη χαμηλότερων στόχων για το πλεόνασμα.

Πρόσθεσε δε ότι το νέο υπόδειγμα ανάπτυξης συνίσταται στην εξωστρέφεια, ενώ σημαντικό ρόλο θα παίξουν και οι μορφές της επιχειρηματικότητας. «Εμείς θέλουμε μια επιχειρηματικότητα που επενδύει τα κέρδη της», υπογράμμισε ο υπουργός.

Την ίδια ώρα, με ανάρτηση του στο Twitter, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης επεσήμανε ότι «ο τουρισμός στήριξε και στηρίζει την ελληνική οικονομία δείχνοντας ότι είναι εδραιωμένος σε γερές βάσεις.

Ο ίδιος προσθέτει με νέα ανάρτηση του: «Να ξεφύγουμε από τις τρεις αυταπάτες για τον τουρισμό ότι δηλαδή ότι μπορεί να αναπτυχθεί σε συνθήκες περιβαλλοντικής υποβάθμισης, σε συνθήκες κοινωνικής κρίσης και συμπίεσης των μισθών και σε συνθήκες μη σταθερότητας των γειτόνων μας».

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider