Ένα πολύ κρίσιμο Σαββατοκύριακο, για τις τράπεζες, εμπορικές και… κεντρικές (EKT – Fed)

Γιάννης Αγγέλης
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ένα πολύ κρίσιμο Σαββατοκύριακο, για τις τράπεζες, εμπορικές και… κεντρικές (EKT – Fed)
Ραγδαία επιδείνωση και πάλι της τραπεζική κρίσης, στο τραπέζι και η απειλή διασφάλισης κρατικού και ιδιωτικού χρέους σε ΗΠΑ και Ευρωζώνη.

Δεν μοιάζει με ένα εύκολο Σαββατοκύριακο το τελευταίο του Απρίλη. Ειδικά για την αμερικάνικη Κεντρική Ομοσπονδιακή Τράπεζα (Fed) αλλά και για την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

Για την Fed το δύσκολο ΣΚ έχει να κάνει με το γεγονός ότι μέσα σ’ αυτό το 48ωρο θα πρέπει να επιλέξει – μαζί με την κυβέρνηση – αν θα «σώσει» την First Republic Bank, ή θα την οδηγήσει σε «ευθανασία» όπως την SVB ή την SB τον Μάρτιο.

Η επιλογή αυτή δεν έχει να κάνει απλά με μία μεμονωμένη «υπόθεση» μιας σημαντικής τράπεζας που βρίσκεται σε αδιέξοδο μετά την συνεχιζόμενη δραματική απόσυρση των καταθέσεων, όπως αποκάλυψαν οι τελευταίες ανακοινώσεις, παρά τις δεκάδες δισ. δολ. που έχει ξοδέψει η Fed.

Έχει να κάνει με το αν η τραπεζική κρίση του Μάρτη συνεχίζεται με ραγδαίους ρυθμούς, αντί να έχει εξαντληθεί πριν από εβδομάδες όπως πίστεψαν τα χρηματιστήρια.

Η συγκυρία για την απόφαση αυτή δεν είναι και η καλύτερη, καθώς Παρασκευή και αφού κλείσουν οι αγορές η Fed και η FDIC πρέπει να δημοσιοποιήσουν τις Εκθέσεις τους για το τι συνέβη με την κατάρρευση της SVB και της SB τον περασμένο Μάρτη.

Μέχρι στιγμής η Fed πέρα από τον πακτωλό των δισ. δολ. που η ίδια έχει ξοδέψει, επιχειρεί να πείσει άλλες μεγάλες τράπεζες JP Morgan, κ.λ.π. να «εξαγοράσουν» τα assets της FRB. Αλλά για να γίνει κάτι τέτοιο πρέπει προηγουμένως να εξηγήσει γιατί θα πρέπει να το κάνουν αφού ήδη έχουν ρίξει στην χοάνη της FRB περί τα 30 δισ. δολ – όπως τους ζήτησε η Fed – τα οποία προς το παρόν έχουν… χαθεί.

Για την JP Morgan αυτή δεν είναι μια καινούργια εμπειρία αν θυμηθεί κανείς ότι και τον Φεβρουάριο του 2008 είχαν αποδεχθεί να χρηματοδοτήσουν την υπό κατάρρευση Bear Stearns, κάτι που τελικά δεν αποφεύχθηκε και απλώς έστρωσε τον δρόμο στην κατάρρευση της Lehman Brothers μερικούς μήνες αργότερα. Με τη γνωστή συνέχεια.

Τώρα όπως και τότε, πίσω από την FRB δεν είναι απλά μία τράπεζα, αλλά ένας ολόκληρος τραπεζικό τομέας.

Αυτός που έχει χρηματοδοτήσει μέσα από εκατοντάδες μικρομεσαίες τράπεζες την αγορά των εμπορικών ακινήτων και η οποία πρέπει μέχρι τα τέλη του χρόνου να αναχρηματοδοτήσει πάνω από 140 δισ. δολ, δάνεια μόνο στο χώρο αυτό.

Η απόφαση της διάσωσης ή εγκατάλειψης της FRB είναι η απάντηση της Fed σ’ αυτό το πρόβλημα και όχι απλά στην περίπτωση της FRB.

Και αυτό το γνωρίζουν οι αγορές.

Και το κρατικό χρέος στο τραπέζι

Οι οποίες αγορές, πέρα από την ανησυχία για το τι θα γίνει με τις 150 και πλέον αυτές τράπεζες, έχουν τα μάτια στραμμένα – έμπρακτα – και στο άλλο μεγάλο πρόβλημα χρέους, αυτό της αμερικάνικης κυβέρνησης, που εδώ και 4 μήνες έχει εξαντλήσει το όριο δανεισμού της και τα δύο κόμματα δεν συμφωνούν για το πώς αυτό το όριο θα αυξηθεί.

Γιατί να αυξηθεί; Μα για να αποφύγουν οι ΗΠΑ να κηρύξουν χρεοστάσιο…

Είναι αυτό δυνατόν; Η απάντηση δίνεται άμεσα και μετρήσιμα από το που έχει φτάσει το κόστος εξασφάλισης απέναντι στον κίνδυνο κρατικού χρεοστασίου. Ο ακόλουθος πίνακας είναι ενδεικτικός.

Το κόστος εξασφάλισης έναντι χρεοστασίου για το αμερικάνικο χρέος είναι στο υψηλότερο σημείο από τότε που οι ΗΠΑ ξεκίνησαν να… δανείζονται.

Μέχρι σήμερα η κυβέρνηση αντιμετωπίζει τις πληρωμές με τα αποθέματά της και τις εισροές φορολογικών εσόδων.

Οι ρεπουμπλικάνοι δέχονται μία συζήτηση για επέκταση του ορίου του χρέους μόνο με περικοπές δαπανών που… ακυρώνουν στην ουσία το πρόγραμμα των δημοκρατικών και της κυβέρνησης Μπάιντεν.

Στο σημείο αυτό βρισκόμαστε αυτό το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απρίλη.

Για πόσο ακόμα μπορεί η κυβέρνηση να συνεχίζει να πληρώνει μισθούς συντάξεις και δημόσιες υποχρεώσεις (χρέος, κ.λ.π.);

Μέχρι την στιγμή που το Υπ. Οικονομικών θα ανακοινώσει την ημέρα που εξαντλούνται τα αποθεματικά του και θα σταματήσει τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό (!) να πληρώνει τις υποχρεώσεις του. Από εκείνη την στιγμή αυτόματα ξεκλειδώνει η υποβάθμιση της αξιολόγησης του αμερικανικού χρέους, με προφανείς συνέπειες – καταστροφικές τις αποκάλεσε η κα Γέλεν – για την αμερικάνικη και την διεθνή οικονομία.

Μπορεί αυτό να συμβεί; Όλοι πιστεύουν πως όχι, αλλά αυτό το «όχι» μέχρι στιγμής κοστίζει πολύ ακριβά, όπως αποτυπώνεται στο διάγραμμα που παρατέθηκε.

Μέσα σ’ αυτές τις συνθήκες η Fed είναι υποχρεωμένη να αντιμετωπίσει την υπόθεση της FRB και να βρει «λύση» που δεν θα οδηγεί σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις. Και όλα αυτά μόλις λίγες ημέρες πριν υποχρεωθεί να αποφασίσει το αν είναι σε θέση να αυξήσει ή όχι τα επιτόκια για να αναχαιτίσει τον πληθωρισμό…

Από κοντά και η Ευρωζώνη

Γιατί αυτό αφορά και την ΕΚΤ; Για δύο λόγους.

Ο ένας έχει να κάνει με το γεγονός ότι η τραπεζική κρίση ήδη δείχνει σημάδια επίμονης παρουσίας στην Eυρωζώνη όπως και στις ΗΠΑ. Η ισπανική Santander υποχρεώθηκε να διαβεβαιώσει τους πελάτες της ότι δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα απόσυρσης καταθέσεων, κάτι που φάνηκε να επηρεάζει τα πρόσφατα αποτελέσματά της. Η Deutsche Bank με ανακοίνωσή της υποστήριξε ότι η πρόσφατη πίεση που δέχθηκε ήταν αποτέλεσμα κερδοσκοπικών ενεργειών…

Ανάλογης ποιότητας προβλήματα φαίνεται να αντιμετωπίζουν πολλές μικρομεσαίες τράπεζες στην Ευρωζώνη. Γι’ αυτό η ΕΚΤ με κατεπείγουσα εντολή ζήτησε να πληροφορηθεί των όγκο των κεφαλαίων των τραπεζών που μπορούν να επηρεασθούν από την συνέχιση της αύξησης των επιτοκίων.

Γιατί αυτό; Μα για να δει αν απειλείται από νέες περιπέτειες στο έδαφος της Ευρωζώνης τύπου SVB ή Credit Suisse.

Η περίπτωση της Santander δεν είναι κάτι που έχει περάσει χωρίς να προκαλέσει αναταράξεις…

Και όλα αυτά, ενώ σε μία εβδομάδα η ΕΚΤ πρέπει να αποφασίσει αν μπορεί να συνεχίσει την αύξηση των επιτοκίων.

Ίσως είναι το πλέον κρίσιμο τελευταίο Σαββατοκύριακο του Απρίλη, μετά από εκείνο που υποχρέωσε το 2020 τις κεντρικές τράπεζες να αλλάξουν άρον - άρον ρότα και ανοίξουν τους κρουνούς του νομισματικού πληθωρισμού με το ξέσπασμα της πανδημίας του Covid 19.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider