Οι μέρες περνάνε, συζητήσεις μεταξύ των αγροτών δίνουν και παίρνουν, ωστόσο η χρονιά δεν εξελίσσεται τόσο καλά όσο θα περίμενε κανείς.
Και πώς να εξελιχθεί, δηλαδή; Όταν η κλιματική αλλαγή έχει δείξει για τα καλά τα δόντια της τα τελευταία χρόνια (Ιανός, Daniel, Elias, ξηρασία…), τι να περιμένει κανείς;
Μπορεί οι παραγωγές να είναι μειωμένες στις λεγόμενες μεγάλες καλλιέργειες, όπως αναφέρουν οι ίδιοι, ωστόσο και οι τιμές των αντίστοιχων προϊόντων, δεν πάνε καλά. Μειωμένη παραγωγή και μειωμένες τιμές γεωργικών προϊόντων, δεν «στέκουν» οικονομικά λέει κάποιος… Eγώ πάλι λέω πως μπορεί να συμβεί, όταν έχει μεταβληθεί το σημείο ισορροπίας προσφοράς και ζήτησης… (μπορεί και να έχει… σε μια παγκόσμια αγορά είμαστε, με πολλά γεγονότα να την έχουν επηρεάσει έντονα τα τελευταία χρόνια, χωρίς να αποκλείονται παιχνίδια κερδοσκοπίας).
Από τα παραπάνω καταλαβαίνει κανείς πως χαμηλές εμπορικές τιμές προϊόντων και ταυτόχρονα χαμηλές παραγωγές, κατακρημνίζουν τον τζίρο στον αγροτικό και κτηνοτροφικό τομέα, με πολλές άλλες παράπλευρες απώλειες σε τομείς που σχετίζονται με τον πρωτογενή τομέα. Επιπλέον, πολλοί είναι αυτοί που περιμένουν αποζημιώσεις από τις τελευταίες καταστροφές του Daniel στη Θεσσαλία, ενώ δεν είναι λίγοι και αυτοί που ζητούν να αποζημιωθούν λόγω ξηρασίας και τελευταία πολλοί κτηνοτρόφοι που επλήγησαν από την πανώλη περιμένουν να αποζημιωθούν όπως του υποσχέθηκαν.
Μέσα σε όλα αυτά δεν θα πρέπει να παραλείπονται περιπτώσεις χαλαζοπτώσεων, έντονων βροχοπτώσεων, πυρκαγιών και λοιπών αιτίων που καλείται να καλύψει ο ΕΛΓΑ και άλλες υπηρεσίες. Το μεγάλο ερώτημα είναι «λεφτά» υπάρχουν; Στην περίπτωση του Daniel, οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν και από κοινοτικούς πόρους. Στην περίπτωση της πανώλης; Αναζητούνται λύσεις και πόροι από την ΕΕ. Πάμε παρακάτω…
Είναι η πρώτη χρονιά που το ΟΣΔΕ καθυστερεί να εκκινήσει τόσο πολύ. Το σύστημα υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ για το έτος 2024 «έστρωσε» μετά τις 15 Αυγούστου. Ήδη είμαστε στην πρώτη παράταση και το 1ο κομμάτι του έργου θα ολοκληρωθεί με πολλή πίεση προς τα τέλη του μήνα, ίσως και αρχές του επόμενου. Αγωνία υπάρχει στις τάξεις των αγροτών για το αν και κατά πόσο θα δοθούν οι προκαταβολές ενισχύσεων τέλη Οκτωβρίου ή θα γίνει μια συνολική πληρωμή τον Δεκέμβριο.
Η προκαταβολή της βασικής ενίσχυσης αποτελεί πάντα μια «ένεση» ρευστότητας για την προετοιμασία των χειμερινών σπορών, αλλά ταυτόχρονα δίνει πόρους στους αγρότες που μπορούν να διοχετεύσουν σε κάθε κομμάτι της αγοράς, ειδικά σε αγροτικές περιοχές. Πάντως, από πλευράς υπουργείου αναφέρεται ότι δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα με τις πληρωμές του Οκτωβρίου και μάλλον δεν θα υπάρξει…
Από όλα τα παραπάνω που διαβάζουμε να συμβαίνουν, οι αγρότες μόνο αισιόδοξοι δεν μπορούν να είναι για το μέλλον του επαγγέλματός τους, αλλά και του αγροτικού τομέα γενικότερα. Η πλειοψηφία αυτών, ανεξαρτήτως κομματικής ταυτότητας, αναφέρει πως ο αγροτικός τομέας είναι έντονα παραμελημένος και μάλλον πάμε από το κακό στο χειρότερο. Κάθε πέρυσι και καλύτερα στον αγροτικό τομέα;