Τα κόκκινα δάνεια ανεβάζουν θερμοκρασίες

Δήμητρα Σκούφου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Τα κόκκινα δάνεια ανεβάζουν θερμοκρασίες

Τα μηνύματα που εστάλησαν από το Ταλίν τις Εσθονίας μετά το τέλος του άτυπου Εurogroup είχαν πολλούς αποδέκτες. Κυβέρνηση και τράπεζες πρέπει να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους και να αντιμετωπίσουν γενναία το πρόβλημα των κόκκινων δανείων. Ο Benoit Coeure της ΕΚΤ ήταν σαφής. Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί και πωλήσεις δανείων άμεσα!

Η ελληνική πλευρά λοιπόν πρέπει να επιταχύνει, καθώς κάθε καθυστέρηση θα έχει επιπτώσεις στην εξέλιξη της τρίτης αξιολόγησης η οποία έχει ξεκινήσει και η ελληνική κυβέρνηση ελπίζει να καταφέρει να την ολοκληρώσει έως τα τέλη του χρόνου.

Οι καθυστερήσεις που υπάρχουν στο μέτωπο των κόκκινων δανείων έχουν επισημανθεί και αν δεν λυθούν άμεσα τα ζητήματα που έχουν προκύψει (αυτοματοποιημένη διαδικασία στον εξωδικαστικό για χρέη από 20.000 έως και 50.000 ευρώ, ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, πώληση κόκκινων δανείων από τις τράπεζες), η ατζέντα που θα έχουν μαζί τους οι επικεφαλής των κλιμακίων των θεσμών όταν θα φτάσουν στην Αθήνα στα μέσα Οκτώβρη θα είναι βαριά και δεν αποκλείεται να ανοίξει νωρίτερα και άλλα ζητήματα τα οποία η κυβέρνηση απεύχεται, όπως αυτό της προστασίας της πρώτης κατοικίας.

Την περασμένη Παρασκευή από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η ουσιαστική προστασία των αδύναμων δανειοληπτών και της πρώτης κατοικίας μέσω του εξωδικαστικού συμβιβασμού, λέγοντας ότι η κυβέρνηση ήδη διαπραγματεύεται την παράταση της προστασίας πρώτης κατοικίας για υπερχρεωμένα νοικοκυριά η οποια τυπικά λήγει τα τέλη του 2018. Ωστόσο δεν άφησε περιθωρια για διευθέτηση του θέματος ερήμην των θεσμών.

Όμως η ιστορία έχει αποδείξει ότι οι διαπραγματεύσεις, όταν υπάρχουν καθυστερήσεις, τουλάχιστον στην περίπτωση των κόκκινων δανείων, δεν έχουν φέρει ποτέ τα αναμενόμενα για την ελληνική πλευρά και δεν αποκλείεται εάν δεν επισπευστούν οι διαδικασίες ώστε οι δανειστές να δουν αποτελέσματα, να μπει και πάλι μαχαίρι στις προϋποθέσεις και τα κριτήρια για την προστασία της πρώτης κατοικίας εάν τελικά δεν καταργηθεί πλήρως.

Οι καθυστερήσεις που σημειώνονται στα δικαστήρια έχουν δημιουργήσει γκρίνιες. Οι θεσμοί ζητούν επίσπευση των διαδικασιών αυτών, το ζητούσαν και στο παρελθόν όμως κάτι τέτοιο μέχρι σήμερα δεν έχει επιτευχθεί. Είναι ενδεικτικό ότι στην Ελλάδα ο χρόνος ολοκλήρωσης των δικαστικών διαδικασιών υπολογίζεται στα 3,5 έτη όταν στην ΕΕ είναι στα 2 χρόνια. Την ίδια στιγμή από τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος προκύπτει ότι από το 1 εκατ. κόκκινα δάνεια, περί τα 100.000 αφορούν δάνεια συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία, με τα κόκκινα στεγαστικά δάνεια να αντιπροσωπεύουν το 42,2% του συνόλου των στεγαστικών και το 1 στα 3 στεγαστικά που παρουσιάζουν καθυστέρηση να αφορά δάνεια για τα οποία οι κάτοχοί τους έχουν κάνει αίτηση για υπαγωγή σε καθεστώς νομικής προστασίας. Από τη δική τους πλευρά, οι τράπεζες εξάντλησαν τις διαγραφές κόκκινων δανείων στην προσπάθεια τους να πιάσουν τους στόχους για την απομείωση και τώρα πρέπει να πάρουν πιο δραστικά μέτρα.

Όλα αυτά συνθέτουν μια εικόνα η οποία κάθε άλλο παρά ευχάριστη είναι, με δεδομένη την έλευση σε περίπου ένα μήνα των θεσμών στην Αθήνα και όλα θα κριθούν από το πόσο γρήγορα μπορούν να κινηθούν οι μηχανισμοί.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider