Σφίγγει τα «λουριά» στα κόκκινα δάνεια η ΕΚΤ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σφίγγει τα «λουριά» στα κόκκινα δάνεια η ΕΚΤ

Μεγαλύτερη αυστηρότητα ζητά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα από τις τράπεζες της Ευρωζώνης όσον αφορά στην αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων τα οποία αγγίζουν τα 800 εκατ. ευρώ.

Για πρώτη φορά, η ΕΚΤ όρισε συγκεκριμένη προθεσμία για να σχηματίσουν οι τράπεζες προβλέψεις για τα νέα κόκκινα δάνεια, βάζοντας ουσιαστικά στην «άκρη» κεφάλαια για τα NPLs που θα δημιουργούνται από την 1η Απριλίου 2018.

Με τις τελευταίες οδηγίες που ανακοίνωσε την Πέμπτη η κεντρική τράπεζα, τα πιστωτικά ιδρύματα έχουν περιθώριο δύο χρόνια να καλύψουν κατά 100% με προβλέψεις τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια χωρίς εξασφαλίσεις και επτά έτη για τα δάνεια με εξασφαλίσεις. Έως το 2021, βέβαια, οι τράπεζες θα πρέπει απλώς να κρατούν την ΕΚΤ ενήμερη για τη στρατηγική μείωσης των NPls, καθώς οι νέες οδηγίες δεν είναι δεσμευτικές.

«Είναι ευπρόσδεκτο το νέο βήμα της ΕΚΤ, ωστόσο, είναι το πιο ανώδυνο μεταξύ πολλών άλλων», σχολιάζει ο Φίλιπ Χάεσλερ, τραπεζικός αναλυτής στην Equinet Bank στη Φρανκφούρτη. «Το μεγαλύτερο πρόβλημα που εξακολουθούν να μην αντιμετωπίζει η κεντρική τράπεζα είναι ο τεράστιος όγκος των υφιστάμενων κόκκινων δανείων, καθώς αυτό θα έβρισκε ισχυρές αντιστάσεις από ορισμένες χώρες», συμπληρώνει.

Οι προτάσεις της ΕΚΤ για τα νέα NPLs, τις οποίες παρουσίασε πρώτη φορά τον περασμένο Μάρτιο, προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις από χώρες με υψηλό όγκο κόκκινων δανείων και, βασικά, την Ιταλία που υποστήριζε ότι με αυτόν τον τρόπο «δένονται» τα χέρια των τραπεζών που δεν θα μπορούν να χρηματοδοτήσουν την οικονομία τους.

Λίγες ημέρες νωρίτερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξέδωσε επίσης τις προτάσεις της για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων που «κοκκινίζουν» μετά τις 14 Μαρτίου. Παρότι οι προθεσμίες της ΕΚΤ είναι πιο αυστηρές από της Επιτροπής, οι οδηγίες της είναι πολύ πιο ήπιες, καθώς δίνει στις τράπεζες περιθώριο τριών ετών για να προσαρμοστούν, αναφέρει ο Φαμπρίτζιο Μπερνάρντι από τη Fidentiis Equities.

«Οι τράπεζες πρέπει να καταλάβουν ότι είναι πολύ σοβαρό το ζήτημα αυτό και πρέπει να το αντιμετωπίσουν ανεξάρτητα από τις ημερομηνίες που ορίζονται», σχολιάζει η Σάρον Ντόνερι, αναπληρώτρια διοικήτρια της κεντρικής τράπεζας της Ιρλανδίας και επικεφαλής της ομάδας της ΕΚΤ για την αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων.

Δεν θα πρέπει να περιμένουν ως το 2021, τόνισε και προειδοποίησε ότι για τα υφιστάμενα μέτρα, η ΕΚΤ θα εξετάσει πρόσθετες ενέργειες σε περίπτωση που οι τράπεζες δεν τα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider