Σε τροχιά προεκλογικής μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ - Τα λάθη που αναγνωρίζουν στο κυβερνών κόμμα

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Σε τροχιά προεκλογικής μάχης ο ΣΥΡΙΖΑ - Τα λάθη που αναγνωρίζουν στο κυβερνών κόμμα
Σε τροχιά προεκλογικής μάχης ξαναμπαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ γνωρίζοντας ότι η απόσταση των 9,5 μονάδων με τη Νέα Δημοκρατία, που έδειξε η κάλπη των ευρωεκλογών, είναι πολύ δύσκολο να καλυφθεί.

Τις επόμενες ημέρες συνεδριάζουν η Πολιτική Γραμματεία, η Κεντρική Επιτροπή αλλά και το Συντονιστικό της Προοδευτικής Συμμαχίας ώστε να γίνει αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και να συζητηθούν οι οργανωτικές πτυχές της νέας προεκλογικής περιόδου.

Παρ’ όλα αυτά στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου προσπαθούν να διατηρήσουν την ψυχολογία τους σε τέτοιο επίπεδο, ώστε να τρέξουν έναν ιδιαίτερα απαιτητικό προεκλογικό αγώνα με πρώτο στόχο να ανακόψουν την πιθανή αυτοδυναμία της ΝΔ (με βάση τα ποσοστά της ευρωκάλπης) αλλά συγχρόνως και την αύξηση της συσπείρωσης του ΣΥΡΙΖA, κάτι που αν συμβεί μπορεί να μειώσει αισθητά την διαφορά.

Ο πρωθυπουργός με διάθεση αυτοκριτικής απηύθυνε χθες δημοκρατικό προσκλητήριο λέγοντας πως «δεν περισσεύει κανείς» και απευθύνθηκε πρωτίστως στον προοδευτικό ψηφοφόρο που απομακρύνθηκε από τον ΣΥΡΙΖΑ για να εκδηλώσει την δυσαρέσκειά του ζητώντας από τα στελέχη να πείσουν όλους τους αναποφάσιστους να επιστρέψουν για το καλό της χώρας.

Στην κυβέρνηση έλαβαν το μήνυμα των πολιτών όμως φαίνεται εν όψει μίας ακόμη εκλογικής αναμέτρησης ότι δεν είναι η κατάλληλη ώρα για ενδοσκόπηση και αναζήτηση εσωτερικών λαθών παρότι ο Αλέξης Τσίπρας είπε δύο φορές ότι έγιναν «λάθη» τα οποία πρέπει να συζητήσουν οι οργανώσεις της περιφέρειας. Τα αίτια της ήττας μπορεί να εντοπίζονται σε μία δυσαρέσκεια της κοινωνίας ή σε δεξιότερες επιλογές των πολιτών, ωστόσο υπάρχουν και αστοχίες που ξεκινούν από το ίδιο το κόμμα και την κυβέρνηση και οι οποίες συνέτειναν στο άσχημο εκλογικό αποτέλεσμα. Πολλά ακούγονται για το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου και την εικόνα που εμφάνιζε στον πρωθυπουργό ως προς τις δημοσκοπικές επιδόσεις του ΣΥΡΙΖΑ -άπειρες φορές ο Αλέξης Τσίπρας αμφισβήτησε τις δημοσκοπήσεις- όμως για ορισμένους δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να αναζητηθούν ευθύνες.

Αυτό που προέχει για το κυβερνών κόμμα είναι πείσει τους πολίτες κυρίως του προοδευτικού χώρου που δεν το εμπιστεύτηκαν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αξίζει μία ακόμη ευκαιρία για να κυβερνήσει την χώρα. Τα διλήμματα θα τεθούν πια πιο σκληρά κι ενδεχομένως και με πιο σαφή τρόπο. Το γεγονός πάντως πως η κοινωνία δεν έδειξε να «φοβάται» από όλα όσα υπόσχεται να …φέρει ή να καταργήσει μία κυβέρνηση Μητσοτάκη ενδεχομένως να υποδεικνύει και αλλαγή κατεύθυνσης για τον επικοινωνιακό και πολιτικό σχεδιασμό.

Ο Αλέξης Τσίπρας πήρε την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές σεβόμενος την βούληση του ελληνικού λαού που έδωσε στην ΝΔ μία μεγάλη νίκη. Ως εκ τούτου επαναλαμβάνει σε όλους όσοι τον ρωτούν εάν η προκήρυξη των εκλογών ήταν αναπόφευκτη πως σε μία δημοκρατία πρέπει να λαμβάνεις σοβαρά υπόψη σου τα μηνύματα και την ετυμηγορία της κοινωνίας.

Το στοίχημα αφορά τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα αλλά και τον ΣΥΡΙΖΑ που παρά το εκλογικό αποτέλεσμα απέδειξαν ότι έχει «χτιστεί» μία αρκετά μεγάλη βάση για την περαιτέρω ενίσχυση της προοδευτικής παράταξης. Το ποσοστό του ΣΥΡΙΖΑ περίπου στο 24% δεν είναι καθόλου κακό συγκριτικά με το αντίστοιχο ποσοστό του Μαϊου του 26,65 % όταν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα βάδιζε ολοταχώς προς την εξουσία. Δεν είναι όμως ένα ικανοποιητικό για ένα κόμμα που θέλει να παραμείνει στην διακυβέρνηση της χώρας και γι’ αυτό έχουν ξεκινήσει ήδη να εργάζονται στο Μέγαρο Μαξίμου.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider