Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοπεί η αυτοδυναμία της ΝΔ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Στόχος του ΣΥΡΙΖΑ να ανακοπεί η αυτοδυναμία της ΝΔ
Σαράντα ημέρες μας χωρίζουν από τις εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου.

Την αρνητική ψυχολογία που δημιούργησε το αποτέλεσμα της ευρωκάλπης καλείται να ξεπεράσει η κυβέρνηση και να διεκδικήσει ένα όσο το δυνατόν καλύτερο ποσοστό στην νέα κρίσιμη αναμέτρηση.

Στην αλλαγή της ψυχολογίας των κυβερνώντων βοηθά βεβαίως και η αποκάλυψη των κρυφών θέσεων της ΝΔ με πρώτη αυτήν που αντιμετωπίζει τις 120 δόσεις ως τροχοπέδη.

Ο Αλέξης Τσίπρας, που έσπευσε να δώσει τον τόνο προτού αναχωρήσει για το Συμβούλιο Κορυφής της ΕΕ, είπε ότι μία νίκη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι εφικτή και κάλεσε τα στελέχη του σε συστράτευση για τον «κρίσιμο πόλεμο» της εθνικής αναμέτρησης. Ομοίως ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης μίλησε «ακόμη και για πρωτιά παρά τις μικρές πιθανότητες».

Με την επιστροφή του πρωθυπουργού από τις Βρυξέλλες θα οριστούν και οι συνεδριάσεις των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ ξεκινώντας από την Πολιτική Γραμματεία, την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος και του συντονιστικού οργάνου του σχήματος με την Προοδευτική Συμμαχία.

Σε σχέση με το εύρος της ήττας του κυβερνώντος κόμματος οι δημόσιες γκρίνιες και οι επικρίσεις από το εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται προσώρας περιορισμένες με τα στελέχη να συμφωνούν όμως πως ένα από τα αίτια για το αρνητικό αποτέλεσμα εντοπίζεται στον τρόπο με τον οποίο έγινε η επικοινωνία των θετικών παρεμβάσεων. Επίσης, διαπιστώνεται και μία δυσαρέσκεια για συμπεριφορές που απομάκρυναν ή πάγωσαν ένα τμήμα της κοινωνίας χωρίς όμως να προσωποποιείται για κάποιο συγκεκριμένο κυβερνητικό στέλεχος. Θεωρείται ωστόσο βέβαιο ότι τουλάχιστον στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής θα γίνει διεξοδική συζήτηση για τα λάθη και τις παραλείψεις που οδήγησαν στην έντονη εκλογική υποχώρηση.

Στο Μαξίμου θεωρούν ότι υπάρχουν πολλές πιθανότητες ανατροπής και θέτουν ως στόχο και την ανακοπή της αυτοδυναμίας της Νέας Δημοκρατίας καθώς οι εκτιμήσεις συγκλίνουν στο ότι μία τέτοια πιθανότητα μπορεί να λειτουργήσει ως πυροκροτητής για εξελίξεις ιδίως σε σχέση με τις επιλογές που θα κάνει το Κίνημα Αλλαγής.

Φαίνεται όμως πως στο κυβερνητικό επιτελείο ποντάρουν πολλά στο ξεδίπλωμα του πραγματικού -όπως λένε- προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας κρίνοντας μάλιστα από την σπουδή των Γιάννη Βρούτση και Νότη Μηταράκη να αποκαλύψουν πτυχές του σχεδίου τους για την οικονομία και το κοινωνικό κράτος. Το γεγονός πως ο τομεάρχης Εργασίας της ΝΔ είπε για την ρύθμιση των 120 δόσεων πως «υπονομεύει την εθνική οικονομία, αλλάζει την κουλτούρα των πληρωμών και όσον αφορά στον υγιή ανταγωνισμό γίνεται τροχοπέδη για τις συνεπείς επιχειρήσεις και το συνεπή πολίτη» επιτρέπει στο Μαξίμου να θεωρεί ότι η ΝΔ σκοπεύει να την καταργήσει.

Έντονα αντέδρασαν οι Γιάννης Δραγασάκης και Νίκος Παππάς που εντόπισαν γαλάζιο εμπαιγμό προς την κοινωνία. Ομοίως η θέση του κ. Μηταράκη που επανέφερε τις απόψεις περί ασφαλιστικού Πινοσέτ μιλώντας και για την ιδιωτική ασφάλεια σε συνδυασμό με την ανάλογη θέση του διοικητή της ΤτΕ Στουρνάρα που υπαινίχθηκε ένα σύστημα ιδιωτικής ασφάλισης οδηγούν το Μαξίμου στο συμπέρασμα πως η ΝΔ ετοιμάζεται να ακυρώσει όλα τα θετικά μέτρα συρρικνώνοντας το κοινωνικό κράτος.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider