Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο μικροσκόπιο το πρόγραμμα της ΝΔ

Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ο ΣΥΡΙΖΑ βάζει στο μικροσκόπιο το πρόγραμμα της ΝΔ
Το πρόγραμμα της Νέας Δημοκρατίας μπαίνει κι επισήμως πια στο στόχαστρο του ΣΥΡΙΖΑ που βλέπει δεκάδες «γκρίζες ζώνες» και σκοτεινά σημεία τα οποία κατά την άποψή του δημιουργούν δικαιολογημένη ανησυχία.

Στο Μαξίμου και την Κουμουνδούρου περνούν από κόσκινο τις προτάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ως πρώτο σχόλιο αναφέρουν πως τουλάχιστον σε ό,τι αφορά το ασφαλιστικό προβλέπεται η κατάργηση του υφιστάμενου πλαισίου, χωρίς ωστόσο να αποκαλύπτεται ποιο μοντέλο θα ακολουθηθεί! Πολλοί φοβούνται μάλιστα ότι θα ενεργοποιήσει τον σχεδιασμό του για ιδιωτικοποίηση της κοινωνικής ασφάλισης.

Την ώρα που τα κομματικά επιτελεία αναζητούν την καταλληλότερη ημερομηνία για την διεξαγωγή του debate των πολιτικών αρχηγών, που κατά την άποψη του ΣΥΡΙΖΑ είναι η 27η ή 28η Ιουνίου, οι ομάδες επικοινωνίας κυβέρνησης και κόμματος κάνουν… ταληράκια το γαλάζιο κυβερνητικό πρόγραμμα και συμπεραίνουν σε πρώτη φάση ό,τι αφορά τους λίγους και εκλεκτούς.

Για την ακρίβεια αναφέρουν πως το πρόγραμμα που ανακοινώθηκε δεν είναι τίποτε άλλο από μία συνταγή λιτότητας κομμένη και ραμμένη στα μέτρα του ΔΝΤ που ευνοεί τους λίγους και γυρίζει την πλάτη στην κοινωνική πλειοψηφία. Για παράδειγμα σε σχέση με τις φοροελαφρύνσεις η Κουμουνδούρου επιμένει ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν υποβοηθούν το 8% των ανώτερων εισοδηματικών κλιμακίων της ελληνικής κοινωνίας. Μάλιστα πηγές του ΣΥΡΙΖΑ σχολιάζουν πως ακόμη κι αυτές οι φοροελαφρύνσεις θα ισχύσουν από το 2020 κι έπειτα και υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν προηγηθεί «μεταρρυθμίσεις» τις οποίες θα επικαλεστεί ο κ. Μητσοτάκης ως εγγυήσεις προς τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για να ζητήσει την μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% στο 2% αλλά και την σταδιακή μείωση της φορολογίας π.χ. στις επιχειρήσεις μείωση του συντελεστή σε δύο δόσεις.

Όμως κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία η λέξη «κλειδί» είναι οι μεταρρυθμίσεις που θέλει να ψηφίσει ο πρόεδρος της ΝΔ έως το τέλος του 2019 καθώς υπάρχει ο φόβος αυτές να έχουν αρνητικό πρόσημο και να μην αφορούν τίποτε άλλο παρά νέα μέτρα λιτότητας για τους ασθενέστερους.

Το πρόγραμμα της ΝΔ δέχεται κριτική και για τις προβλέψεις του στον δημόσιο τομέα. Και όχι μόνο για την εφαρμογή του κανόνα 1 προς 5, δηλαδή μόνο μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις, που σημαίνει πως θα ακυρωθούν 15.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών που δρομολογούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την συνολική θεώρηση περί επανίδρυσης του κράτους. Στο υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης σχολιάζουν πως ο εκσυγχρονισμός της δημόσιας διοίκησης στηρίζεται σε έργα που ήδη υλοποιούνται από την σημερινή κυβέρνηση, σε νεοφιλελεύθερες εμμονές για εκχώρηση αρμοδιοτήτων σε ιδιωτικά συμφέροντα και στην επιστοφή στο 1 προς πέντε, στον αντίποδα της πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ για ένα προς ένα στον δημόσιο τομέα.

Όσο για την ανάπτυξη το αρμόδιο υπουργείο Οικονομίας διαπιστώνει πως δεν υπάρχει κανένα σχέδιο, αντιθέτως η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει πως έλκεται από λογικές που οδήγησαν την χώρα στην χρεοκοπία. Απαρατήρητο δεν πέρασε και το γεγονός ότι το αναπτυξιακό πρόγραμμα της Πειραιώς περιορίζεται μόνο σε δύο σελίδες.

Μέσα σ’ όλα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας επέστρεψε αργά το απόγευμα χθες στην Αθήνα ιδιαίτερα ικανοποιημένος για το γεγονός πως για πρώτη φορά Συμβούλιο ηγετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης αποφάσισε μέτρα κατά της Τουρκίας που θα πάρουν την μορφή κυρώσεων. Όμως ο πρωθυπουργός δεν έκρυβε την χαρά του και για το γεγονός πως ο Μάνφρεντ Βέμπερ «κόπηκε» από το Συμβούλιο Κορυφής το οποίο εξ αυτού του λόγου συνεδριάζει εκ νέου στις 30 Ιουνίου για να επιλέξει νέο πρόεδρο της Κομισιόν. Ο Μάνφρεντ Βέμπερ είναι ως γνωστόν για τον Αλέξη Τσίπρα ένας «ανθέλληνας» που πολέμησε την χώρα μας σε σημείο τού να υποστηρίζει με θέρμη ακόμη και το Grexit, ενώ προσφάτως έσπευσε να σχολιάσει για τα μέτρα ανακούφισης που ψήφισε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ πως θα πληρωθούν από τους Ευρωπαίους πολίτες! Πάντως η ικανοποίηση Τσίπρα συνδέεται και με το γεγονός πως ο Βαυαρός πολιτικός ήταν μία προσωπική «επένδυση» του Κυριάκου Μητσοτάκη για χάρη του οποίου ο κ. Βέμπερ ήρθε το τελευταίο διάστημα δύο φορές στην Αθήνα.

Περιμένοντας να διασαφηνιστεί η «τύχη» του debate, στον ΣΥΡΙΖΑ επιβεβαιώνουν αυτό που έγραψε το Reader.gr ότι δηλαδή ο Αλέξης Τσίπρας θα δώσει διακαναλική συνέντευξη, σ’ ένα debate για έναν εφ’ όλης της ύλης. Πιθανότατα αυτό θα γίνει στις 2 Ιουλίου.

Πηγή: Reader.gr

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider