Αντίλογος από Χατζηδάκη και Βενιζέλο για τα κυβερνητικά μέτρα

Πένη Χαλάτση
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αντίλογος από Χατζηδάκη και Βενιζέλο για τα κυβερνητικά μέτρα

Αυτοκριτική αλλά και κριτική στην κυβέρνηση έκαναν οι κ.κ. Κωστής Χατζηδάκης και Ευάγγελος Βενιζέλος μιλώντας την Τρίτη από το βήμα της 5ης Ετήσιας Οικονομικής Διάσκεψης της Ελληνικής Ένωσης Επιχειρηματιών με θέμα «Από την ανάκαμψη στην ταχύρρυθμη ανάπτυξη - Στόχος: Hellas 2021».

Χατζηδάκης: Ζητάμε από την κυβέρνηση και τους πιστωτές να παίξουν με ανοιχτά χαρτιά

«Ζητάμε από την κυβέρνηση και τους πιστωτές να παίξουν με ανοιχτά χαρτιά», σημείωσε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Κωστής Χατζηδάκης αναφερόμενος στο συνταξιοδοτικό ενώ σχολιάζοντας τον οικονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης εξέφρασε αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των μέτρων καθώς και την επίτευξη του στόχου 4% για ανάπτυξη.

«Το 2016 ήταν χρονιά όπου είχαμε υψηλό 20ετίας στη φορολογία και χαμηλό επενδύσεων», τόνισε ο κ. Χατζηδάκης και σημείωσε ότι παρά το γεγονός ότι έχουν υιοθετηθεί πολλά μέτρα, το πρόβλημα παραμένει. «Η κυβέρνηση δεν εμπνέει εμπιστοσύνη, δεν περνάει τα τεστ των αγορών και των επενδυτών», ανέφερε και πρότεινε την απλούστευση των αδειοδοτήσεων, την πτώση των φορολογικών συντελεστών, τις νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και ένα σταθερό φορολογικό σύστημα ως μέτρα που θα ωθήσουν τη χώρα στην ανάπτυξη.

Κληθείς να αναφερθεί στα μέτρα για το ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό που προτείνει η ΝΔ, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι αυτά αναμένεται να παρουσιαστούν και ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή «η μπάλα είναι στο γήπεδο της κυβέρνησης».

Βενιζέλος: Αφαίμαξη της ρευστότητας για να δημιουργηθεί το «μαξιλάρι»

Ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελος Βενιζέλος αναφέρθηκε στο σχέδιο για την εθνική ανασυγκρότηση σημειώνοντας ότι πρέπει «να ξεφύγουμε από τα εύκολα λόγια» ενώ επεσήμανε ότι «αυτό δεν θα γίνει αν δεν έχουμε αίσθηση της πραγματικότητας. Χρειάζεται επίγνωση της κατάστασης».

Κάνοντας έναν απολογισμό της πολιτικής της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι «κατά την τριετία 2015-2018 χάθηκε πολύτιμος εθνικός χρόνος» με αποτέλεσμα η «ζημιά να είναι μεγάλη και διαρθρωτική. Ο υπολογισμός της βλάβης ανέρχεται σε 200 δις. ευρώ σε αναπτυξιακούς όρους», όπως σημείωσε.

Παράλληλα, τόνισε ότι κατά το συγκεκριμένο διάστημα επιδεινώθηκε η καμπύλη βιωσιμότητας του δημοσιονομικού χρέους και κριτίκαρε τους χειρισμούς της κυβέρνησης οι οποίοι οδηγούν «σε αναιμική ανάπτυξη και μεγάλα πρωτογενή πλεονάσματα», όπως είπε.

«Κάνουμε αφαίμαξη ρευστότητας προκειμένου να σχηματιστεί το "μαξιλάρι ρευστότητας" και έχουμε ένα σχήμα αυστηρής επιτροπείας. Η κυβέρνηση ευνούχισε τη χώρα στη διαπραγμάτευση για το χρέος...Η κυβέρνηση διανύει την τελευταία της φάση και επιδίδεται στη μετακύλιση της ευθύνης για λήψη αντιδημοφιλών μέτρων στην επόμενη κυβέρνηση», τόνισε.

Ο κ. Βενιζέλος πρότεινε σειρά μέτρων μεταξύ των οπίων και η μείωση των κοινωνικών εισφορών, το πάγωμα των ονομαστικών συντάξεων αντί της ονομαστικής περικοπής το οποίο θα απέδιδε μεγαλύτερο όφελος της τάξεως των 2,8 δισ. ευρώ έναντι των 1,8 δισ που επιχειρείται τώρα, όπως υποστήριξε.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας μια κυβέρνησης τριπλής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας η οποία πρέπει να προκύψει από τις επόμενες εκλογές. Ο κ. Βενιζέλος αναφέρθηκε στην μη επίτευξη αυτοδυναμίας για το πρώτο κόμμα, καθώς σε αυτή την περίπτωση «δεν πρόκειται να συμπράξει στην διαχείριση των προβλημάτων της χώρας από την κυβέρνηση και μπορεί αυτή η κυβερνητική πλειοψηφία να βρεθεί εκτεθειμένη στις πιέσεις του βαθύτερου εαυτού της σε σχέση με τα άλλα μεγάλα θέματα που είναι τα ζητήματα τα πολιτειακά, τα συνταγματικά και του εκλογικού νόμου», όπως είπε.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

BEST OF LIQUID MEDIA

gazzetta
gazzetta reader insider insider