BACKSTORY

Ακρίβεια και ΦΠΑ - Σνομπάρουμε τις έρευνες αλωνίζουν οι... οικολόγοι - Μάχη στα Επιμελητήρια

11-02-2022 | 07:39
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ακρίβεια και ΦΠΑ - Σνομπάρουμε τις έρευνες αλωνίζουν οι... οικολόγοι - Μάχη στα Επιμελητήρια

Τα... καλά του Ελληνικού έχει αρχίσει να θυμίζει η υπόθεση με τις έρευνες πετρελαίου στα Νότια και στα Δυτικά της Κρήτης. Τις προάλλες είχαμε την τέταρτη - αν μετράω σωστά - αναβολή στην εκδίκαση της προσφυγής που έχουν κάνει στο ΣτΕ τρεις περιβαλλοντικές οργανώσεις κατά των σεισμικών ερευνών. Οι οποίες έχουν πλέον παγώσει...

Πάντως πέρα από αυτό το θέμα των σεισμικών ερευνών ως επένδυση από τη στιγμή που υπάρχει σημαντικό ενδιαφέρον είναι άξιο απορίας γιατί έχει σταματήσει να μας απασχολεί. Γενικά δεν εμφανιζόμαστε και πολύ ζεστοί. Έτσι φαντάζομαι «ένιωσε» και η Total... Αλλιώς δεν θα αλώνιζαν οι... οικολόγοι. Υπάρχει δηλαδή πλεόνασμα επενδύσεων σε αυτή τη χώρα; Προφανώς δεν θα γίνουμε... Σαουδάραβες, αλλά μέχρι του άλλου άκρου που έχουμε φτάσει σήμερα υπάρχει απόσταση... Ιόνιο και Κρήτη, πώς να το κάνουμε, έχουν ενδιαφέρον.

Με αυτά και με αυτά δημιουργείται χώρος για θεωρίες... συνομωσίας σε ό, τι αφορά στις έρευνες που εμπλέκουν και ευρύτερες λύσεις για το Αιγαίο, τις ζώνες και τα ελληνοτουρκικό... Κακά τα ψέματα έχει υπάρξει αλλαγή πολιτικής σε ό, τι αφορά τις συγκεκριμένες επενδύσεις.

Τις προάλλες το Insider έγραφε για το Βέλγιο και τη μείωση στη φορολογία της ενέργειας για να αντιμετωπιστεί η κρίση. Ακολούθησε η Πολωνία με ακόμα πιο σημαντικές κινήσεις. Οριζόντιες μειώσεις φόρων, ακόμα και μηδενισμός του ΦΠΑ ή μεγάλη μείωση σε τρόφιμα, καύσιμα κλπ.. Δεν λέω να συγκριθούμε μαζί τους αλλά μήπως να πάψουμε να παριστάνουνε τη μεγάλη αναπτυξιακή δύναμη, τη στιγμή που στην ουσία παραγωγικές επενδύσεις δεν γίνονται... Γιατί έτσι που πάνε τα πράγματα η «εξίσωση» θα γίνεται όλο και πιο δυσμενής. Τα έσοδα στον ΦΠΑ θα χαθούν για το κράτος από την αδυναμία κατανάλωσης...

Όταν μιλάμε για ζημιές δεν αστειευόμαστε. Η Βoeing λοιπόν πραγματοποίησε ζημιές 4,2 δισ. ευρώ στο τέταρτο τρίμηνο του 2021. Αναμενόμενο; Ίσως και ναι λόγω covid και παραγγελιών που ακυρώθηκαν. Αλλά όπως και να το κάνεις...

Η λογική της χαλαρότητας στις τράπεζες αρχίζει να χάνει την αίγλη της. Όλα όσα ξέρουμε σε ένα χρόνο από τώρα θα αποτελούν παρελθόν γι' αυτό καλό είναι τα πιστωτικά ιδρύματα να αρχίσουν να προετοιμάζονται σχετικά.

Μάχη δυνατή θα δοθεί στα επιμελητήρια, η οποία ήδη ξεκίνησε. Μπορεί το Μαξίμου να στήριξε τον Χατζηθεοδοσίου στην ΚΕΕ, όμως μιας και η πλειοψηφία των προέδρων πρόσκειται στη ΝΔ, οι διαφωνίες δεν άργησαν να έρθουν. Και καθώς οι υπογραφές δεν έπεφταν τα θέματα γίνονταν όλο και πιο ζόρικα όλο και πιο δύσβατα.

Η ασφαλιστική αγορά δείχνει να διευρύνεται... Όχι παντού. Στα επενδυτικά προϊόντα. Σε κάθε περίπτωση η άνοδος καταγράφει το προφανές πως γίνονται ήδη συζητήσεις για εξαγορές και συγχωνεύσεις.

Το εμπόριο βρίσκεται σε συζητήσεις.... Διευρυμένες συζητήσεις διενεργούνται στον κλάδο των super markets. Bρισκόμαστε σε περίοδο ανακατάταξης της αγοράς.

Κατά τα μέσα Μαρτίου θα πρέπει να αναμένεται η άφιξη του νέου επικεφαλής της ΕΧΑΕ για να αναλάβει εργασία. Μέχρι τότε όσοι βλέπουν ότι δεν έχουν μέλλον ως στελέχη στην εταιρεία αναζητούν άλλες λύσεις.

Η πρώτη αποχώρηση πάντως ήταν αυτή του Μιχάλη Ανδρεάδη που αναβαθμίστηκε ως CEO της Attica Bank. Άλλωστε χαίρει ιδιαίτερης εκτίμησης από το ΤΧΣ και ειδικά τον κ. Ξηρουχάκη. Βέβαια είναι αλήθεια ότι μου προκάλεσε μια απορία η παράλειψη από το βιογραφικό του της επιτελικής θέσης που είχε στο Χρηματιστήριο από την οποία παραιτήθηκε χθες.

Στη θέση του ανέλαβε προσωρινά και μέχρι να βρεθεί αντικαταστάτης ο επιτελικός διευθυντής χρηματοοικονομικών κ. Κοσκολέτος. Τώρα αν θα υπάρξει ένας αντικαταστάτης, όπως φαίνονται τα πράγματα, πολύ αμφιβάλλω. Μάλλον για δύο αντικαταστάτες πηγαίνουν τα πράγματα.

Η εκτίμηση Ξηρουχάκη πάντως προς τον κ. Ανδρεάδη κρατάει χρόνια και για αυτό ο τελευταίος ήταν στην Επιτροπή Ελέγχου της Τράπεζας Αττικής, ενώ ταυτόχρονα ήταν και Επιτελικός Διευθυντής Λειτουργίας και Ανάπτυξης των Αγορών του Χρηματιστηρίου.

Α και να μην το ξεχάσω. Το επόμενο διάστημα και υπό ωριμότερες συνθήκες θα διερευνηθεί και ζήτημα Προέδρου στο ΔΣ της ΕΧΑΕ από την αγορά, μπορεί και από την Κεφαλαιαγορά.

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα ανακοίνωση είχαμε χθες από την Alumil. Και αυτή ήταν η επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη. Η Alumil δουλεύει τους τελευταίους μήνες σε full capacity και δεν προλαβαίνει, η ζήτηση αυξάνεται και οι τιμές Αλουμινίου επηρεάζουν θετικά την κερδοφορία. Οπότε αναμένουμε ολική επαναφορά και μια περίπτωση εταιρείας που πέτυχε η εξυγίανση.

Διαβάστε περισσότερα άρθρα της στήλης BACKSTORY

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Όλες οι ειδήσεις

12:15

Ουκρανία: Ρωσική πυραυλική επίθεση εναντίον του Κιέβου και άλλων περιοχών

12:07

Στουρνάρας: Οι τρεις απαράβατοι όροι για τη συνέχιση της ανάπτυξης της οικονομίας

12:04

Διευρύνεται το ωράριο κοινού στις υπηρεσίες της ΔΥΠΑ

11:57

Η Safran εξαγοράζει την Preligens έναντι 220 εκατ. ευρώ

11:52

Γεωργιάδης για ΚΕΕΛΠΝΟ: Η σημερινή μέρα είναι μέρα μεγάλης χαράς και δικαίωσης

11:46

Έως 6/9 ανοικτή η εφαρμογή για καταχώρηση ποσοτήτων των Συνδεδεμένων Ενισχύσεων 2023

11:32

Βραδύτερη η ανάπτυξη της ελληνικής μεταποίησης τον Αύγουστο - Στις 52,9 μονάδες ο PMI

11:05

Κόντρα στο πτωτικό ρεύμα το Χρηματιστήριο

10:48

H Κίνα παραμένει ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Αφρικής για 15η συνεχόμενη χρονιά

10:43

Deutsche Bank: Στους χαμένους του Αυγούστου το Χρηματιστήριο Αθηνών

10:31

Ευρωαγορές: Άστατο ξεκίνημα στον μήνα - Κλειστή λόγω Labor Day η Wall Street

10:23

Ο Πούτιν κατηγορεί τη Δύση ότι διώκει Ρώσους δημοσιογράφους

10:03

BYD: Ρεκόρ πωλήσεων τον Αύγουστο παρά το «φρένο» στα ηλεκτρικά οχήματα

09:54

ΑΠΘ: Η υπερθέρμανση των θαλασσών αλλάζει τη «συμπεριφορά» των ψαριών

09:30

Βενεζουέλα: Απελευθέρωση 86 εφήβων που συνελήφθησαν κατά τη μετεκλογική κρίση

09:05

Θεοδωρικάκος: Ακολουθούμε την πιο σκληρή πολιτική στην Ευρώπη για τον έλεγχο των τιμών

08:50

Upfield Ελλάς: Αύξηση τζίρου λόγω ανατιμήσεων – Οι στόχοι

08:50

Σολτς: «Πικρά και ανησυχητικά» τα αποτελέσματα των εκλογών

08:36

Πώς να μετακομίσετε οικολογικά και οικονομικά

08:16

«Κλειδώνει» το κοινωνικό πακέτο της ΔΕΘ - Αυξήσεις επιδομάτων, μείωση εισφορών και στήριξη στις οικογένειες

08:11

Γερμανικά ΜΜΕ: Το ακροδεξιό AfD γράφει ιστορία στη Θουριγγία – αλλά όχι καλή

08:05

Νέα ρωσική επιδρομή στο Κίεβο – Εσπευσμένη απογείωση μαχητικών στην Πολωνία

08:05

Τουρισμός: Σημάδια διόρθωσης στην αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης λόγω... υπερπροσφοράς

08:01

Επιχειρήσεις: Έρχεται η υποχρεωτική ηλεκτρονική τιμολόγηση

07:58

Εμπορικό πλοίο χτυπήθηκε από βλήματα αγνώστου τύπου στην Ερυθρά Θάλασσα

07:51

Ενέργεια: «Αδειάζει η κλεψύδρα» για τη διασύνδεση Ελλάδας-Κύπρου – Κρίσιμες οι επόμενες ώρες

07:48

Ισραήλ: «Γενική απεργία» και οργή για Νετανιάχου - Ζητούν συμφωνία για τους ομήρους στη Γάζα

07:35

Στη Θεσσαλία σήμερα ο Κυρ. Μητσοτάκης

07:32

Τράπεζες: Αναμένουν ώθηση στη στεγαστική πίστη από το «Σπίτι μου 2» 

07:24

Πράσινα τιμολόγια: Οι χρεώσεις για τον Σεπτέμβριο – Στα 1–1,2 λεπτά ανά κιλοβατώρα η επιδότηση