Κερδίζουν έδαφος οι ανέπαφες συναλλαγές

Κώστας Κετσιετζής
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Κερδίζουν έδαφος οι ανέπαφες συναλλαγές

Μεγάλη άνοδο γνωρίζουν οι ανέπαφες πληρωμές στην Ευρώπη αλλά και στην Ελλάδα καθώς ολοένα και περισσότεροι καταναλωτές εξοικειώνονται με την λειτουργία τους και τις εντάσσουν στην καθημερινότητα τους. Πρόκειται για συναλλαγές με τη χρήση πιστωτικής ή χρεωστική κάρτας, χωρίς όμως αυτή να «περνά» από κάποιο μηχάνημα. Έτσι ο καθένας έχει την δυνατότητα να κερδίσει χρόνο και να αποφύγει την ταλαιπωρία πληρώνοντας με πλαστικό χρήμα καθημερινές συναλλαγές μικρού κόστους.

Η διαδικασία είναι απλή. Για να γίνει η συναλλαγή, αρκεί η κάρτα να έρθει κοντά στο ειδικό «μάτι» του μηχανήματος POS. Με αυτό τον τρόπο αγορές αξίας έως 25 ευρώ πληρώνονται χωρίς να χρειαστεί η εισαγωγή κάρτας στο τερματικό της επιχείρησης και χωρίς την πληκτρολόγηση PIN. Δηλαδή, το μόνο που πρέπει να κάνει ο καταναλωτής είναι να κρατήσει την κάρτα του, πιστωτική ή χρεωστική, μπροστά από το τερματικό για ελάχιστα δευτερόλεπτα.

Όπως τονίζουν τραπεζικά στελέχη οι ανέπαφες συναλλαγές είναι απόλυτα ασφαλείς δεδομένου ότι στηρίζονται στην τεχνολογία Chip & PIN και πραγματοποιούνται βάσει των κανονισμών ασφαλείας που έχουν θέσει οι Διεθνείς Οργανισμοί. Επίσης, το γεγονός ότι η συναλλαγή πραγματοποιείται χωρίς να φεύγει η κάρτα από τα χέρια του καταναλωτή προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη ασφάλεια.

Επίσης οι τράπεζες καθησυχάζουν τους καταναλωτές που φοβούνται για πιθανές απάτες μέσω ασύρματων τερματικών που θα χρεώνει ανέπαφες συναλλαγές χωρίς να γίνει αντιληπτό. Για να γίνει μια ανέπαφη συναλλαγή η κάρτα θα πρέπει να πλησιάσει πολύ κοντά στο μηχάνημα αποδοχής καρτών (σε απόσταση 8 εκατοστών) και να παραμείνει κοντά στο μηχάνημα για όσο διάστημα χρειαστεί μέχρι να ακουστεί ο χαρακτηριστικός ήχος.

Που χρησιμεύουν οι ανέπαφες συναλλαγές

Η νέα τεχνολογία είναι ιδανική για πληρωμές στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, συμπεριλαμβανομένου και των ταξί, σε πάρκινγκ, κινηματογράφους, θέατρα, μικρά καφέ, fast foods και γενικά, οπουδήποτε οι συναλλαγές είναι μικρής αξίας και η ταχύτητα στην εξυπηρέτηση έχει μεγάλη σημασία.

Η «έκρηξη» είναι μόνο η αρχή

Η ανάπτυξη των ανέπαφων συναλλαγών είναι ραγδαία. Το 2015, σύμφωνα με στοιχεία της Visa, στην Ευρώπη ξεπεράστηκε το φράγμα του ενός δισ. ανέπαφων συναλλαγών και έφτασαν το 1,7 δισ., ενώ στην Αγγλία, οι ανέπαφες συναλλαγές αποτελούν σήμερα 1 στις 7 συναλλαγές, σε σύγκριση με 1 στις 25 μόλις πριν από έναν χρόνο. Στην Ελλάδα, οι κάρτες ανέπαφων συναλλαγών άγγιξαν το 1,5 εκατ. και τα ειδικά τερματικά ανέπαφων συναλλαγών ξεπέρασαν τις 90.000. Αντίστοιχα εκτιμάται ότι είναι και τα στοιχεία της Mastercard.

Ο κλάδος της τεχνολογίας έχει αρχίσει πάντως να ξεπερνά τις ανέπαφες συναλλαγές μέσω καρτών και να προχωρά στις πληρωμές μέσω του smartphone. O λόγος για το ψηφιακό πορτοφόλι που αναμένεται να εμφανιστεί στη χώρα μας τους επόμενους μήνες. Το κινητό θα χρησιμοποιείται ως επιπλέον εργαλείο πληρωμών μαζί με τις κάρτες για την πραγματοποίηση όλων των συναλλαγών, όπως ακριβώς κάνει σήμερα κάποιος με την κάρτα του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ελληνική τράπεζα τρέχει ήδη σε πιλοτικό επίπεδο μια νέα τέτοια εφαρμογή, με στόχο να τη λανσάρει το αμέσως επόμενο διάστημα, ενώ και οι υπόλοιπες μεγάλες τράπεζες έχουν ξεκινήσει τον σχεδιασμό αντίστοιχων προγραμμάτων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider