Ισχυρή ζήτηση από τους Βορειοευρωπαίους για διακοπές στην Ελλάδα

Νίκη Παπάζογλου
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Ισχυρή ζήτηση από τους Βορειοευρωπαίους για διακοπές στην Ελλάδα
Αισιοδοξία και χαμόγελο στον κλάδο φέρνει η αύξηση των προκρατήσεων ήδη από τον Ιανουάριο σε συνδυασμό με την έγκαιρη έναρξη της σεζόν - Πού κινούνται οι προσδοκίες για την τρέχουσα χρονιά

Την ιδιαίτερη δυναμική του διατηρεί ο κλάδος του τουρισμού, προσελκύοντας το ενδιαφέρον των τουριστών αλλά και κρατήσεις για την φετινή θερινή σεζόν, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει νωρίτερα από ότι επέβαλαν μέχρι πέρυσι οι πανδημικές συνθήκες. Παρά την στασιμότητα που έφερε η Όμικρον την χειμερινή περίοδο μάλιστα, οι ελπίδες του κυβερνητικού επιτελείου καθώς και των φορέων και των επιχειρήσεων του κλάδου αναπτερώνονται, ποντάροντας σε μια χρονιά πανομοιότυπη με το 2019, αν όχι καλύτερη.

Προπομπό της καλής φετινής πορείας αποτελούν οι κρατήσεις που μπήκαν στα κιτάπια των τουριστικών επιχειρήσεων και των tour operators ήδη από τον Ιανουάριο, ο αριθμός των οποίων φάνηκε να είναι μεγαλύτερος από αυτόν της χρυσής για τον ελληνικό τουρισμό χρονιάς του 2019. «Το 2019 ήταν το έτος ορόσημο για τον ελληνικό τουρισμό. Σε σχέση με το 2019, λοιπόν, η αύξηση των διαθέσιμων αεροπορικών θέσεων για το 2022 των μεγάλων ταξιδιωτικών πρακτορείων από το Ηνωμένο Βασίλειο, είναι 37% στην Κρήτη, 24% στη Ρόδο και 20% στην Κω» ανέφερε χαρακτηριστικά σε χθεσινές δηλώσεις του, ο υπουργός Τουρισμού, κ. Βασίλης Κικίλιας. Σύμφωνα με τον ίδιο, τον Ιανουάριο του 2022 οι κρατήσεις πακέτων για όλη την Ελλάδα ήταν κατά 30% αυξημένες συγκριτικά με τον αντίστοιχο μήνα του 2019.

Την αισιοδοξία ενισχύει και το γεγονός ότι οι κρατήσεις που πραγματοποιούνται αυτή την περίοδο προέρχονται από χώρες με υψηλή Μέση κατά Κεφαλή Δαπάνη, δίνοντας συνέχεια στην τάση που παρατηρήθηκε τις προηγούμενες χρονιές και κατάφερε να μετριάσει το πλήγμα του κλάδου, παρά τις περιορισμένες αφίξεις που παρατηρήθηκαν λόγω Covid-19. Για την ακρίβεια Γερμανία, Βρετανία, Ηνωμένες Πολιτείες ακόμα και Νορβηγία είναι μερικές από τις χώρες που αναμένεται να παρουσιάσουν αυξημένες τουριστικές ροές προς την χώρα μας.

Στην περίπτωση του Ηνωμένου Βασιλείου για παράδειγμα, η χώρα μας κατέγραψε άνοδο 22% τον Ιανουάριο σε σχέση με το 2019 ως προς την ανάκαμψη των κρατήσεων αεροπορικών εισιτηρίων. Για την ακρίβεια και σύμφωνα με έρευνα της ForwardKeys, η Ελλάδα παρουσίασε τον προηγούμενο μήνα του τρέχοντος έτους την τρίτη καλύτερη επίδοση ως προς την ανάκαμψη των κρατήσεων από τους ταξιδιώτες του Ηνωμένου Βασιλείου, αμέσως μετά από το Μεξικό (+72%) και τις Μαλδίβες (+54%). Εξίσου καλά τα πήγε η Κύπρος - η ανάκαμψη των κρατήσεων από Βρετανία έφτασε στο +20% σε σχέση με το 2019 και ακολούθησαν τα νησιά Μπαρμπέιντος (+16%). Η βρετανική ζήτηση μάλιστα δεν περιορίζεται αποκλειστικά στην καλοκαιρινή περίοδο αλλά ξεκινά από τις διακοπές του Πάσχα, με την Ελλάδα να βρίσκεται στην τέταρτη θέση των κορυφαίων πασχαλινών προορισμών για τους Βρετανούς. Η άνοδος των κρατήσεων για την εν λόγω περίοδο φτάνει το 26% σε σχέση το 2019 και εκτοξεύεται στο 160% σε σχέση με το 2021.

Αντίστοιχα ​​αυξημένη παρατηρείται και η ζήτηση από την γερμανική αγορά. Γερμανικά δημοσιεύματα επιβεβαίωναν όλο το προηγούμενο διάστημα τις ρόδινες προοπτικές του ελληνικού τουρισμού για την τρέχουσα χρονιά. «Τέσσερις στους πέντε Γερμανούς έχουν στραμμένο το μυαλό στις φετινές διακοπές», ανέφερε η εταιρεία ερευνών για Διακοπές και Ταξίδια (FUR) σε άρθρο του Γερμανικού Δημοσιογραφικού Δικτύου RND με τίτλο «Ο ελληνικός τουρισμός μεγάλος κερδισμένος της πανδημίας». Σύμφωνα μάλιστα με τον κορυφαίο γερμανικό tour operator TUI, «ήδη από τις 30 Ιανουαρίου περίπου 3,5 εκατομμύρια πελάτες της TUI είχαν κάνει κρατήσεις για το καλοκαίρι, που αντιστοιχεί περίπου στο 72% του 2019, την ίδια περίοδο». Πολλοί εξ αυτών αναμένεται να κατευθυνθούν και στην χώρα μας, δεδομένου ότι η εταιρεία σχεδιάζει να φέρει στην Ελλάδα μας περί τα 3 εκατ. επισκέπτες την τρέχουσα χρονιά αντί για 1,5 εκατ. επισκέπτες που έφερε πέρυσι.

Πρώτη στην Ευρώπη σε προκρατήσεις είναι η χώρα μας και για του Νορβηγούς, κάτι που είχε επιβεβαιώσει εν μέρει και ο πρέσβη της Νορβηγίας στην Αθήνα, Φρούντα Όβερλαντ Άντερσενι σε τηλεδιάσκεψη που είχε πρόσφατα με τον υπουργό Τουρισμού. «Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στις νικήτριες χώρες της νορβηγικής αγοράς κρατήσεων για το 2022» είχε επισημάνει χαρακτηριστικά ο Νορβηγός Πρέσβης προσθέτοντας μάλιστα ότι η «χώρα του στηρίζει τον σχεδιασμό του υπουργείου Τουρισμού, ώστε να γίνει η Ελλάδα δωδεκάμηνος τουριστικός προορισμός».

Την ίδια στιγμή 500.000 διαθέσιμες θέσεις για την Ελλάδα προγραμματίζει και η Σουηδία ενώ ήδη από τον Απρίλιο αναμένονται 14 απευθείας πτήσεις που θα συνδέουν την Ελλάδα με την εξίσου σημαντική για τον εγχώριο τουρισμό αγορά των ΗΠΑ.

Το ενδιαφέρον των Βορειοευρωπαίων ταξιδιωτών για την χώρα μας επισφράγισε και η πρόσφατη έρευνα της Accor, «Northern Europe Travel Trends Report» για την επιστροφή του ταξιδιού, σύμφωνα με την οποία η χώρα μας βρίσκεται στην τρίτη θέση των προτιμήσεων ταξιδιωτών. Βάσει της έρευνας, η Ελλάδα συγκέντρωσε ποσοστό 28% στο top 10 των ευρωπαϊκών χωρών και 18% στους 10 κορυφαίους προορισμούς του κόσμου, «κερδίζοντας» έτσι την τρίτη θέση μετά την Ιταλία και την Ισπανία.

Το αυξημένο ενδιαφέρον των προαναφερθέντων χωρών έχει διττή σημασία, αφού αφενός αυξάνει τον αριθμό των εισερχόμενων ταξιδιωτών κι αφετέρου συμβάλλει στην αύξηση των εσόδων. Κι αυτό γιατί οι τουρίστες από τις προαναφερθείσες χώρες ξοδεύουν κατά κανόνα περισσότερα σε κάθε ταξίδι τους σε σχέση με τους τουρίστες άλλων χωρών. Αυτός είναι ίσως και ο λόγος που η αύξηση της ζήτησης έχει ενισχύσει περαιτέρω τις προσδοκίες και του οικονομικού επιτελείου, τα στελέχη του οποίου εξακολουθούν να τονίζουν ότι ο τουρισμός αποτελεί και φέτος ένα από τα κρίσιμα στοιχήματα για το σύνολο της οικονομίας. Να θυμίσουμε ότι στον προϋπολογισμό έχει εγγραφεί πρόβλεψη για ανάκτηση του 80%-85% των επιδόσεων του 2019, με το σενάριο ωστόσο για ανάκτηση του 100% να μην θεωρείται ουτοπικό, αν δεν υπάρξουν έκτακτες υγειονομικές ή γεωπολιτικές εξελίξεις. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, πιο ασφαλείς προβλέψεις θα μπορούν να γίνουν τον Απρίλιο, όπου οι ευέλικτες κρατήσεις θα αρχίσουν να μετουσιώνονται σε πραγματικές αφίξεις ώστε να εκτιμηθεί με τον τρόπο αυτό και το συνολικό αποτύπωμα στις προβολές εσόδων.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

Διαβάστε ακόμη

Οι τιμές ενέργειας ρυθμιστής έκτακτου επιδόματος σε ευάλωτους  - Κληρώνει τον Απρίλιο, κλειδί φοροέσοδα & τουρισμός

Τουρισμός: Πιο «βαριά» πορτοφόλια προσελκύει η Ελλάδα την τελευταία διετία 

Ψηλά στις προτιμήσεις των τουριστών και φέτος η Ελλάδα

gazzetta
gazzetta reader insider insider