Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές ενόψει των Χριστουγέννων

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Αρνητικά πρόσημα στις ευρωαγορές ενόψει των Χριστουγέννων
Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της Παρασκευής όσοι ευρωπαϊκοί δείκτες πραγματοποίησαν συναλλαγές την Παρασκευή. Κλειστά τα χρηματιστήρια σε Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία.

Με απώλειες ολοκλήρωσαν τις συνεδριάσεις της παραμονής των Χριστουγέννων οι ευρωπαϊκοί χρηματιστηριακοί δείκτες, με το ενδιαφέρον των επενδυτών να παραμένει «καρφωμένο» στα νέα επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την παραλλαγή Όμικρον του κορονοϊού.

Το τοπίο ακόμα να παραμένει θολό γύρω από την νέα αυτή παραλλαγή, καθώς νεότερες επιστημονικές εκτιμήσεις κάνουν λόγο για εξασθένηση της τρίτης δόσης του εμβολίου μόλις 10 εβδομάδες μετά την χορήγηση του, απέναντι στην άκρως μεταδοτική Όμικρον, ενώ ταυτόχρονα, αναφέρουν πως αν η μετάλλαξη δεν είναι 90% λιγότερο επικίνδυνη από την Δέλτα, τότε δεν θα αποφευχθεί ένα νέο, μεγάλο κύμα νοσηλειών μέσα στο χειμώνα.

Ωστόσο, τις αρχικές ανησυχίες διαδέχτηκε ο καθησυχασμός από έρευνες που έδειξαν πως η Όμικρον εμφανίζει μικρότερο βαθμό επικινδυνότητας από την Δέλτα και τις άλλες μεταλλάξεις, οδηγώντας έτσι σε συνεχόμενα ράλι στις διεθνείς αγορές. Το κλίμα ενισχύθηκε και από το γεγονός ότι νέα φάρμακα κατά του ιού, όπως της Pfizer και της MSD (Merck) πήραν τον δρόμο της κυκλοφορίας μετά την έγκριση του αμερικανικού FDA.

Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600 ολοκλήρωσε την συνεδρίαση της Παρασκευής στις 482,61 μονάδες, υποχωρώντας οριακά κατά 0,08%, ενώ στους εγχώριους δείκτες που πραγματοποιήθηκαν κανονικά σήμερα οι συναλλαγές, ο βρετανικός FTSE 100 έκλεισε στις 7.372 μονάδες με απώλειες 0,02%.

Παρόμοια εικόνα και για τον γαλλικό CAC 40, ο οποίος κατέγραψε απώλειες 0,28% και διαμορφώθηκε στις 7.086 μονάδες.

Υπενθυμίζεται, πως λόγω της ημέρας, τα χρηματιστήρια σε Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία παρέμεινα κλειστά σήμερα, ενώ κλειστή θα παραμένει σήμερα και η αμερικανική αγορά, καθώς φέτος η παραμονή των Χριστουγέννων είναι επίσημη αργία για την Wall Street.

Στα εταιρικά νέα, στην ανακοίνωση της εξαγοράς του επενδυτικού βραχίονα της ινδικής εταιρείας L&T Finance Holdings έναντι του ποσού των 425 εκατ. δολαρίων προχώρησε η βρετανική επενδυτική τράπεζα HSBC. Η εξαγορά θα γίνει από την HSBC Asset Management (India).

Η δραστηριότητα της L&T Investment Management, η οποία διαχειρίζεται την επιχείρηση των αμοιβαίων κεφαλαίων, θα συγχωνευτεί με αυτή της ινδικής μονάδας διαχείρισης παγίων της Κίνας, η οποία είχε υπό διαχείριση πάγια 1,6 δισ. δολαρίων στα τέλη Σεπτεμβρίου.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider