Οι γεωπολιτικές εντάσεις «παρέσυραν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Οι γεωπολιτικές εντάσεις «παρέσυραν» τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια
Αρνητικό ήταν το πρόσημο των σημερινών συνεδριάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι διεθνείς αγορές την Πέμπτη «συμπαρασύρθηκαν» από την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη και τους φόβους για μια γενικευμένη ανάφλεξη. 

Αρνητικό ήταν το πρόσημο των σημερινών συνεδριάσεων στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι διεθνείς αγορές την Πέμπτη «συμπαρασύρθηκαν» από την κρίση στην Ανατολική Ευρώπη και τους φόβους για μια γενικευμένη ανάφλεξη.

Οι χώρες της Δύσης διατηρούν αμφιβολίες για το κατά πόσο η Ρωσία επιδιώκει μια αποκλιμάκωση της έντασης στα σύνορα με την Ουκρανία, με τη Μόσχα να διαψεύδει τους ισχυρισμούς για συγκέντρωσε στρατευμάτων στην ουκρανική μεθόριο.

Στο κλείσιμο των δεικτών, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 υποχώρησε 0,74% στις 464,31 μονάδες.

Ο Euro Stoxx 50 έχασε 0,62% στις 4.111 μονάδες.

Στο Λονδίνο ο FTSE 100 διολίσθησε 0,88% στις 7.536 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη ο DAX σημείωσε πτώση 0,68% στις 15.266 μονάδες.

Στο Παρίσι ο CAC 40 κατέγραψε απώλειες 0,26% στις 6.946 μονάδες.

Στην περιφέρεια της Ευρωζώνης, ο FTSE MIB στο Μιλάνο υποχώρησε 1,11% στις 26.670 μονάδες και ο IBEX 35 στη Μαδρίτη έχασε 0,75% στις 8.671 μονάδες.

Μάκρο

Πτώση 6% κατέγραψαν οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση για τον Ιανουάριο του 2022 και σε ετήσιο βαθμό, με την εν λόγω αγορά να συνεχίζει να «πληγώνεται» από την έλλειψη των ημιαγωγών.

Όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA), οι ταξινομήσεις νέων οχημάτων στην ΕΕ για το πρώτο μήνα του έτους διαμορφώθηκαν σε 682.596.

Επιχειρηματικές εξελίξεις

Ανώτερα των προβλέψεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα κέρδη και τα έσοδα της Orange για το δ' τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο γαλλικός τηλεπικοινωνιακός όμιλος.

Ειδικότερα, τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε 3,18 δισ. ευρώ έναντι 3,20 δισ. ευρώ στο δ' τρίμηνο του 2020 ενώ οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση της εταιρείας ανέμεναν έσοδα στα 3,16 δισ. ευρώ.

Άνοδο κατέγραψαν τα κέρδη της Nestle για το σύνολο του 2021, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε ο κολοσσός των τροφίμων με έδρα την Ελβετία ενώ η εταιρεία επηρεάστηκε στο τέλος του προηγούμενου έτους από τις πληθωριστικές πιέσεις.

Λειτουργική κερδοφορία για το δ' τρίμηνο του 2021 ανακοίνωσε η Air France-KLM, με τη γαλλο-ολλανδική αεροπορική εταιρεία να καταφέρνει να υπερδιπλασιάσει τα έσοδα της.

Υψηλότερα των εκτιμήσεων των αναλυτών διαμορφώθηκαν τα έσοδα και τα κέρδη της Commerzbank, σύμφωνα με τα αποτελέσματα δ' τριμήνου που ανακοίνωσε η γερμανική τράπεζα.

Μείωση εσόδων αλλά και μικρή αύξηση κερδών για το δ' τρίμηνο του 2021 κατέγραψε η Airbus, σύμφωνα με τα αποτελέσματα που ανακοίνωσε η ευρωπαϊκή εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider