Γύρισαν θετικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την «σκιά» του ουκρανικού

Newsroom
Viber Whatsapp Μοιράσου το
Γύρισαν θετικά τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρά την «σκιά» του ουκρανικού
Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα futures της Wall Street, η οποία εχθές έμεινε κλειστή λόγω της «Ημέρας των Προέδρων», αλλά και της Ασίας που νωρίτερα κατέγραψε απώλειες.

Τελευταία ενημέρωση 14:30

Οι ευρωπαϊκοί δείκτες την Τρίτη καταφέρνουν να υπερκεράσουν τις ανησυχίες γύρω από την επιδείνωση της κατάστασης στην Ανατολική Ευρώπη και παρά τις αρχικές απώλειες στην συνεδρίαση, μία ημέρα μετά από την επικίνδυνη τροπή που πήρε η ρώσο-ουκρανική ένταση, με την αναγνώριση των ΛΔ στην ανατολική Ουκρανία από τον πρόεδρο Πούτιν και την ανάπτυξη στρατιωτικών δυνάμεων στις αυτονομιστικές επαρχίες. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και τα futures της Wall Street, η οποία εχθές έμεινε κλειστή λόγω της «Ημέρας των Προέδρων», αλλά και της Ασίας που νωρίτερα κατέγραψε απώλειες.

Aντίστοιχα, σε χαμηλά σχεδόν δύο ετών κινείται το ρωσικό ρούβλι (χαμηλά Μαρτίου 2020) καθώς υποχώρησε πέρα ​​από το 80 ανά δολάριο κατά τη διάρκεια του διαγγέλματος του Πούτιν αργά τη Δευτέρα ενώ οι μετοχές υποχώρησαν έως και 18% στις απογευματινές συναλλαγές. Παράλληλα τη Δευτέρα, ο δείκτης MOEX του Χρηματιστηρίου της Μόσχας έκλεισε με πτώση 11%, τη μεγαλύτερη από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία τον Μάρτιο του 2014.

Έτσι, ο πανευρωπαϊκός Stoxx 600 κερδίζει 0,05% στις 455,54 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο DAX ενισχύεται 0,18% στις 14.758 μονάδες, στο Λονδίνο ο FTSE 100 σημειώνει άνοδο 0,38% στις 7.512 μονάδες, στο Παρίσι ο CAC 40 κερδίζει 0,38% στις 6.812 μονάδες. Στην περιφέρεια ο FTSE MIB στο Μιλάνο ενισχύεται 0,05% στις 26.662 μονάδες και στη Μαδρίτη ο IBEX 35 καταγράφει κέρδη 0,43% στις 8.525 μονάδες.

Ολονύχτιος «πυρετός» προκλήθηκε από την αναγνώριση των ΛΔ του Ντονέτσκ και Λουγκάνσκ από τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν με διάγγελμα του προς τον ρωσικό λαό, αλλά και τις εξελίξεις σε ρυθμό «χιονοστιβάδας» που ακολούθησαν με την ανάπτυξη «ειρηνευτικής» στρατιωτικής δύναμης στις ανατολικές επαρχίες καθώς το Reuters μεταδίδει ότι ήδη ρωσικά άρματα μάχης εθεάθησαν να κινούνται προς το Ντονέτσκ, με τις αντίστοιχες αντιδράσεις των δυτικών κρατών.

Οι πληροφορίες του πρακτορείου κάνουν λόγο για ίλες στρατιωτικών οχημάτων, συμπεριλαμβανομένων αρμάτων μάχης, να κινούνται τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα σε δρόμους λίγο έξω από τη Ντονέτσκ, την πρωτεύουσα της ομώνυμης αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας της ανατολικής Ουκρανίας, μερικές ώρες μετά την αναγνώρισή της, όπως και αυτής του Λουγκάνσκ, ως ανεξάρτητων κρατών από τον πρόεδρο της Ρωσίας.

«Οι επόμενες ώρες και ημέρες θα είναι κρίσιμες. Ο κίνδυνος μείζονος σύρραξης είναι πραγματικός και πρέπει να αποφευχθεί πάση θυσία», πρόσθεσε κατά την έναρξη της κατεπείγουσας συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του ΟΗΕ αρμόδια για τις πολιτικές υποθέσεις, η Ρόουζμερι Ντικάρλο.

Μάκρο

Βελτίωση καταγράφει το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία όπως αποτυπώνεται από την πορεία του δείκτη Ifo. Συγκεκριμένα, ο πιο κορυφαίος δείκτης της Γερμανίας, ο δείκτης Ifo, ενισχύθηκε για δεύτερο συνεχόμενο μήνα, όχι μόνο λόγω της βελτίωσης των προσδοκιών αλλά και λόγω μιας πολύ καλύτερης τρέχουσας αξιολόγησης. Έτσι, τον Φεβρουάριο, ο δείκτης Ifo έφτασε στο 98,9, από 96,0 τον Ιανουάριο. Αυτή ήταν και η πιο απότομη αύξηση από τον Μάρτιο του 2021.

Η εικόνα στην Ασία

Στον απόηχο των εξελίξεων και οι συνεδριάσεις των ασιατικών χρηματιστηρίων που έκλεισαν στο «κόκκινο» με τον Hang Seng του Χονγκ Κονγκ να «οδηγεί» τις απώλειες με 3,11%.

Στο Τόκιο ο Nikkei 225 έχασε 1,71%, στο Σύδνεϋ ο S&P/ASX 200 υποχώρησε μία ποσοστιαία μονάδα, ενώ στην Κίνα ο Shanghai έχασε 0,96% κι αντίστοιχα ο SZSE Component 1,29%.

Ακολουθήστε το insider.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο.

gazzetta
gazzetta reader insider insider